Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co na odparzona pupę?

Polecane posty

Gość gość

Córka ma niecały rok, od zeszłego czwartku zaczęła robić kupkę kilka razy dziennie, dosyć luźna, w każdym razie prawdopodobnie ząbki, bo normalnie się zachowuje, apetyt ma i dużo pije. Ogólnie robiła raz dziennie a teraz w nocy dwa razy i nawet 6-7 w ciągu dnia. Pupę ma już tak odparzona, że widać kropelki krwi, smaruje clotrimazolem bo tormentiol został w żłobku, nie mam teraz gdzie do apteki iść, czy jest na to jakiś środek? Penantenem też smarowalam, może zasypka coś pomoże? Biedna aż się zanosi przy zmianie pampersa, a pilnuje jak zrobi żeby zaraz jej tyłek powycierac

Gość gość
Nie trzyj, tylko dotykaj. Uzyj Panthenolu a potem tlustego kremu i jak najdluzej bez pieluch, niech sie skora wietrzy i suszy.

Gość gość
Była u mnie położna, bo jestem w ciąży. Rozmawiałyśmy na ten temat a zatem: 1. Nie używamy w domu chusteczek nawilżanych, bo to tylko dodatkowo podrażnia. Pupę myjemy wodą. 2. Wietrzymy skórę chociaż przez kilka minut. 3. Maść na odparzenia Linomag ponoć super.

Gość gość
Myj pupę wodą,delikatne osusz. Jeśli masz to psiknij octeniseptem. Jak wyschnie to clotrimazol i pieluszka. Jeśli masz nadmanganian potasu to pomocz dupkę raz na dobę. Na zmianę z clotrimazolem może być altabactin. Schodzi się z tym wszystkim ale jak moja córka miała taki problem to dopiero to pomogło. Bez sterydów.

Gość gość
Mąka ziemniaczana, częste zmiany pieluch, za każdym razem mycie dupci i wietrzenie. Polecam.

Gość gość
Polozna lazi po domach nim urodzi sie dziecko? Po grzyb? Co do postu to nie ubieraj pampersa w ogole! Jakies pieluchy tetrowe czy flanelowe pewnie masz, a jak nie to chocby recznik potnij! A jutro kup podklady higieniczne i niech lezy w samych spiochach. Moja corka co prawda nigdy sie nie odparzyla ale od urodzenia gdy tylko byla sposobnosc lezala bez pampersa! 1,5 roku miala i pieluchy poszly w odstawke! Nie jestem pewna czy cortimazoleum nadaje sie na rany! To silna masc przeciwgrzybiczna! Nie smarowalabym tym.nawet mojej 12 latki, co dopiero dziecka!

Gość gość
Tez sie dziwie Clotrimazolem, wez jakis swoj tlusty krem lub wazeline.

Gość gość
Dziękuję za rady. Tak na marginesie, jak mam wietrzyć, jak ona jest bardzo *****iwa i bez pieluchy pewnej posiłkami się lub zrobi kupkę? Jak to u was wyglądało?

Gość gość
Clotrimazol razem z altabactinem stosowałam na zalecenie lekarza. Też mialam obawy bo,na ulotce było napisane że to dla osób powyżej 12 roku życia. U nas natluszczanie tylko pogarszało sprawę. Przed wizytą u pediatry używałam alantanu, linomagu ,zasypki , tormentalum i nic. Dupka była koszmarna. Dopiero to pomogło. Ale każdy robi jak uważa.

Gość gość
Zanim zalozysz noa tetrowa pieluszke, zostaw ja bez niczego.

Gość gość
Tlusty krem stosuj na sam o***t, bo to sa delikatne sluzowki, jak u doroslego i niczego nie trzyj a tylko delikatnie poklepuj, dotykaj. Po kilku wyproznieniach dziennie i dorosly potrzebuje natluszczenia o***tu i delikatnego dotykania zamiast pocierania. Kup w aptece Panthenol, to jest spray na oparzenia i wypsikuj go na reke i tym smaruj pupke wokol o***tu, to pomoze najszybciej.

Gość gość
U nas zawsze Tormentiol

Gość gość
Tormentiol -tylko to pomogło w identycznej sytuacji

Gość gość
Jeżeli karmisz piersią, to po umyciu pupy i delikatnym osuszeniu przetrzyj pupcię własnym mlekiem. Działa cuda.

Gość gość
Tormentiol nie jest przeznaczony dla osób poniżej 12 r.ż., ma silne działanie toksyczne, są stwierdzone przupadki zgonów dzieci po jego zastosowaniu. Czyta się ulotki.

Gość gość
Wietrzenie jest najważniejsze. Synek miał potworne odpażenia, płakał z bólu. Zostawiłam go na noc bez pieluchy i bez spodenek - na materacu, na nim koce, było ciepło i już po kilkunastu godzinach było niebo lepiej...

Gość gość
Tak, gola pupa i jeszcze raz gola pupcia, ale Panthenol jest tez zbawienny.

Gość gość
Nam pomogła maść robiona na receptę, poproś pediatrę to przepisze, bardzo skuteczna, już na następny dzień widać efekty. Plus to co wyżej, podmywanie wodą i delikatne osuszanie płatkami kosmetycznymi, żadnych chusteczek nawilżanych i podcierania, możesz zrobić kąpiel- nasiadówkę w szałwi albo nadmanganianie potasu. Ja z kolei pieluch tetrowych czy flanelowych na pewno nie polecam, przy tym dopiero dziecko się może zatrzeć i nabawić odparzeń, zwłaszcza jak się w czasie snu posiusia... już prędzej majteczki bawełniane, zwłaszcza jak macie podwórko.

Gość paw patrol
Myj pupe woda z mydlem (zadnych chusteczek!), dobrze wysusz i posyp mąką ziemniaczaną, czesto zmieniaj pieluchy. Maka naprawde dziala (zasypki - co ciekawe - nie).

Gość gość
Sudokrem

Gość gość
Zupelnie nie rozumiem jak mozna dopuscic do tego ze dziecko ma odparzony tylek tak ze " widac kropelki krwi" przeciez to nie jest nagly wypadek, nie powstaje z dnia na dzien, to ewidentnie kilkudniowe, o ile nie kilkunastodniowe zaniedbanie ! Pieluche tetrowa i pulnowac kiedy zmoczy , niech skora oddycha, choc oczywiscie najlepsze same majtusie. W czasie snu zostawic z golym tylkiem , na podkladzie higienicznym, pielucha oczywiscie w dzien , by nie zasikala pol domu!

Gość gość
Jeżeli dziecko robi tyle razy kupę to przedewszystkim powinnaś się tym zająć. Kup dziecku probiotyk w kroplach . Jak małe dziecko może mieć taką biegunkę a Ty nic. Dalej pchasz mu jedzenie bo ma apetyt. Powinnaś ograniczyć dietę aż jej przejdzie. Poza tym nie masz sudokremu przy małym dziecku ? Clotrimazolem to Ty się smaruj jak będziesz mieć grzybice. I idź do lekarza a nie piszesz i forum i zbierasz porady nie wiadomo od kogo.

Gość milkaa12
u mojej córeczki z odparzeniami na pupie świetnie sobie poradził ochronny krem pod pieluszkę z Motherlove, zaczerwienienia ekspresowo ustąpiły, aż sama byłam w szoku! Z pewnoscią to spora zasługa naturalnego, ziołowego składu, m.in łagodzący nagietek i mirra. Fajne jest to, że można o też stosować na bolące brodawki sutkowe:)

Gość gość
oo to faktycznie fajny, ja właśnie mam problem z brodawkami , non stop popękane, Chwile sie podgoją i to samo... nic mi nie pomaga, może kupie ten krem może ona akurat mi pomoże, bo już wypróbowałam co się da. Gdzie można kupić ten krem z motherlove?

Gość annasa
na takie podrażenienia sprawdźcie krem bebble, w aptece kosztuje coś ok 14 zł a działa cuda, ja przy mojej małej zawsze miałam go w domu :)