Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wyprawka

Polecane posty

Gość gość

Jakie rzeczy są potrzebne dla noworodka i kiedy zacząć je kupować ? W internecie jest pełno list wyprawek ale co tak naprawdę jest niezbędne?

Gość gość
Ze trzy pary spiochow i kaftanikow na 56 ( wiecej sie nie oplaca) Z szesc na 62 albo pajacow, rampersow z dlugimi rekawami. Jakies czapeczki, skarpetki Do pory roku kombinezon Tym razem zainwestowalam w spiworki, starsza corka miala normalnie koldre. Rozek -becik jak sa inne dzieci w domu, by mogly potrzymac, tak to strata kasy, chyba ze posluzy w zimie jako kolderka do wozka. Wanienka, wozek. Lozeczko wzglednie, czasem dzieci spia w wozkach w gondoli, moja miala kojec turystyczny, w zasadzie lepszy niz lozeczko, bo nie tukla glowka o szczebelki, a od razu byl przewijak, przydatna rzecz! Jakies dresiki, czy wyjsciowe ubranka , ale to tez od pory roku zalezy. Nozyczki z zaokraglonymi koncami, szczotka z wlosia Pieluchy flanelowe ze 4-6 pod glowke do lozeczka i wozka. Kocyk Ja jestem w 16 tyg i juz zaczelam zbierac ciuszki, zawsze to pozniej mniej. Przy pierwszej corce rozek- becik w ogole sie nie przydal, znaczy raz , gdy tato pierwszy raz chwycil dziecko, bo sie bal. To bylp 12 lat temu, jeszcze nie bylo szalu na maty edukacyjne czy bujaczki i corka bez tego sie obeszla. Ubranka pralam co wieczor w rekach, z reszta dziecko rosnie tak szybko, ze niektorych rzeczy nie zdarzylam jej ubrac w ogole.

Gość gość
Dużo, dużo spioszkow, pajaców, body rozm 56-62. Pieluszki tetrowe, apteczne przybory,

Gość gość
Grudzień styczeń ma się urodzić to chyba zacznę powoli kompletować bo zima różnie z wychodzeniem może być , czy jakiś kombinezon czy kurtka będzie potrzebny ? Bo się zastanawiam jak ze szpitala ma być ubrane żeby nie zmarzło i na jaką wielkość ? Widziałam różne spiworki ale to chyba za mało żeby na dwór wyjść z maluszkiem

Gość gość
Jakie butelki , smoczki i kosmetyki polecacie? Czy potrzebny jest podgrzewacz , termometr do piekarnika wanienki itp?

Gość gość
Termometr do wanienki* piekarnik się wkradł

Gość gość
Jak zamierzasz karmić mm to najlepiej kupić jakiś fajny zestaw butelek, będzie tam napewno smoczek lub dwa, szczotka do butelek i butelki. Fajne są z TT i z Aventu. Jeśli chcesz karmić piersią to jedna butelka wystarczy w zupełności, awaryjnie smoczek. Termometr do wanienki się umniejsza nie sprawdził. Lepiej łokciem:-)

Gość gość
To na pewno bedzie kombinezon potrzebny, na powrot ze szpitala i kiedys po 3 tyg od urodzenia (w zimie zalecano) juz pierwsze spacery jak jest teraz nie wiem. No ale pierwsze szczepienie wypadnie na bank w zimie wiec mus. Ja na luty mam termin i kombinezon juz mam, na olx mozna kupic uzywany za 15-20 zl, ja upolowalam za 6 zl i to calkiem fajny w idealnym stanie! Ciuszki tez duzo taniej z olx , bo ceny w sklepach sa kosmiczne, a dziecko i tak nie zniszczy. Jakies body w ciucholandzie kupisz nawet za zlotowke, no ale to trza sie nachodzic.

Gość gość
Na kafeterii też multum tematów tego typu... nie bardzo rozumiem po co tworzyć nowy. Każdemu co innego pasuje- pani tam wyżej niepotrzebne były małe ubranka, inna prala ręcznie wieczorem, ja z kolei nie wyobrażam sobie dokładania sobie takich atrakcji w połogu, rozm. 56 moje dzieci nosiły miesiąc, i miałam kilkanaście sztuk w tym rozmiarze- bo nie puszczam pralki codziennie, a bywało że kilka kompletów na dobę schodziło. Ja karmiłam piersią, ale przy jednym był potrzebny laktator, woreczki na pokarm i butelki, bo to było w użyciu jak wychodziłam do szkoły, używałam też kpturków do karmienia, drugie dostało butelkę może raz na miesiąc i było strasznie obrażone z tego powodu. Poczekaj trochę i dokupisz sobie potem potrzebne akcesoria, butelkę polecam na początek jedną, może dziecku nie pasować i nie ma sensu wywalać na start pieniądze na cały komplet. Generalnie każdy lubi co innego, ja np. chętnie korzystałam z przewijaka na łóżeczku, kieszeni na łóżeczko czy stelaża do wanienki, lubiłam body i bluzeczki wkładane przez głowę, dawałam smoczki uspokajające, termometru nie potrzebowałam... Co do kosmetyków, polecam blog sroki, ona opisuje składy pod kątem substancji czynnych i wyłapuje te szkodliwe, fajna lektura i można coś mądrze wybrać. Emolienty są super dla skóry z problemami, ale nie radzę od nich zaczynać. To też zależy od potrzeb dziecka, ja jednego musiałam długo kąpać w emolientach i smarować balsamami, kremami, drugie ma tak mięciutką i zdrową skórę że niczego do ciałka nie używam, raz na jakiś czas

Gość gość
zerknijcie sobie na Psoty.com, zamawiałam u nich body i pajaca do spania i naprawdę warto, są to jednak dużo lepsze materiały, ja akurat zwracam na to uwagę

Gość gość
A kupowałyście może coś na http://materacyk.pl/ ? :) ja tam zamawiałam materacyk i jestem z niego bardzo zadowolona, mają z atestami, duży wybór. Paczka też szybciutko dotarła