Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Dariusz13

Nowe modlitwy na obecne czasy

Polecane posty

Modlitwy, przynajmniej niektóre, których uczono nas (jak mnie ok. 60 lat temu) uważam za przestarzałe i coraz mniej rozumiane przez młode społeczeństwo. Dobór wyrazów w niektórych modlitwach to archaizmy, których młodzież "nie kuma" ale "klepie je" bo tak każą. Dlatego, dla przykładu proponuję modlitwę, która mi bardzo pomaga w moim życiu duchowym. To taki mój "Ojcze nasz", którego tekst jest następujący: "Boże mój, który jesteś w Niebie, święte jest Imię i Królestwo Twoje, święta jest Wola Twoja w Niebie i na Ziemi, życia mojego już poczętego, mi nie odbieraj, ale wspieraj je, a gdy przyjdzie czas, zaprowadź mnie do Twojego Królestwa niebieskiego, Amen" Proste i wymowne - pomaga mi w modlitwie i niech pomaga innym, którzy z własnej i wolnej woli to zaakceptują. Bóg jest wszędzie i jej wysłucha.

Pan nasz modlił się tymi słowami: "Ojcze, jeśli chcesz, oddal ten kielich ode mnie; wszakże nie moja, lecz twoja wola niech się stanie" (Ewangelia Łukasza 22, 42).

Mojżesz szedł kiedyś lasem i zobaczył modlącego się człowieka.  Ten człowiek wygadywał takie bzdury, że Mojżesz musiał się zatrzymać.  To, co mówił, było profanacją, świętokradztwem. Mówił:  “Boże, musisz czuć się czasami bardzo samotny, mogę do ciebie przyjść  i być z tobą jak cień.   Po co masz cierpieć na samotność, skoro ja tu jestem?  Nie jestem bezużyteczny, wykąpię cię, wyjmę z twoich włosów wszystkie wszy…”. Wszy? Mojżesz nie mógł uwierzyć, co mówił ten człowiek.

“Ugotuję ci jedzenie, wszyscy lubią to, co gotuję. Pościelę ci łóżko i wypiorę ci ubrania.  Gdy będziesz chory, zaopiekuję się tobą. Będę ci matką, żoną, sługą, niewolnikiem, mogę być wszystkim. Daj mi tylko znak, że mogę przyjść”. Mojżesz zatrzymał się i zapytał go: - Co ty robisz? Z kim rozmawiasz? Wszy we włosach Boga? Kąpiel mu potrzebna? Skończ z tymi bzdurami! To nie jest modlitwa. Obrażasz Boga. Widząc Mojżesza, człowiek padł do jego stóp. - Wybacz mi  - rzekł. – Jestem analfabetą, nic nie wiem.  Nie wiem, jak trzeba się modlić. Proszę naucz mnie!

Mojżesz nauczył go właściwego sposobu modlenia się i był bardzo szczęśliwy,  gdyż wprowadził tego człowieka na dobrą drogę. Szczęśliwy, z napuszonym ego,  Mojżesz poszedł dalej. Kiedy był sam w lesie, z nieba odezwał się grzmiący głos: - Mojżeszu, wysłałem cię, abyś przyprowadzał ludzi do mnie, łączył ludzi ze mną, a nie po to, żebyś odsuwał ode mnie tych, którzy mnie miłują.  To właśnie teraz zrobiłeś. Ten człowiek jest jednym z najbardziej mi bliskich.  Wróć do niego i przeproś go. Zabierz swoje modlitwy!

Zniszczyłeś całe piękno jego dialogu. On jest szczery, pełny miłości.  Jego miłość jest prawdziwa. Cokolwiek mówi, mówi z głębi serca, to nie tylko obrządek.  Ty dałeś mu tylko rytuał. Będzie to powtarzał, ale będzie to tylko na jego ustach,  nie będzie płynąć z jego istnienia. Niech twe gesty będą żywe, spontaniczne.  Niech twoja uważność decyduje o tym, jak żyjesz.  Nie pozwól nikomu o tym decydować, bo to grzech  nikomu nie pozwól o tym decydować.  Dlaczego jest to grzechem?

Ponieważ w takim życiu nie ma ciebie: pozostałbyś na powierzchni, byłoby to hipikryzją. Nie pytaj nikogo, jak masz się modlić.  Niech ta chwila sama zadecyduje, a prawda chwili powinna być twoją modlitwą.  Gdy pozwolisz posiąść się prawdzie chwili, zaczniesz wzrastać i poznasz ogromne piękno modlitwy. z nauk Osho

Gość Dariusz13
Oprócz tych mądrych i przepięknych cytatów prosiłbym o dodanie czegoś od siebie z głębi serca bo powyższe znam na pamięć