Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość WXIKTORIA

Studia z germanistyki

Polecane posty

Gość WXIKTORIA

Cześć, mam pytanie odnośnie studiów z germanistyki. W tym roku poszlam do liceum i jestem na profilu pol-geo. Na maturze, na poziomie rozszerzonym będę zdawać angielski, polski oraz geografię. Zawsze lubiłam się uczyć języków obcych i wiązałam z nimi przyszłość. W gimnazjum trochę zniechęciłam się do niemieckiego z powodu nauczyciela, ale teraz po dwóch lekcjach czuje jakby wszystko powróciło i zaczęłam się zastanawiać "A co jakbym chciała na maturze zdawać niemiecki?". Jeśli tak, to aby dostać się na germanistykę muszę zdawać ją na poziomie rozszerzonym? Czy wystarczy sama podstawa? Czy na moim profilu jest jakaś możliwość, aby móc napisać rozszerzenie z niemieckiego? Czy teraz już po prostu nie mogę zdawać matury z niemieckiego? Proszę o odpowiedzi i jak znajdę jeszcze jakieś pytania to je zadam. :)

Gość gość
Zdawałam maturę 10 lat temu, wiec nie wiem jakie teraz panują zasady. Ale idąc na filologie powinnaś znać język biegle. Inaczej będziesz sie męczyć. Niemiecki na maturze na pewno, jestes w pierwszej klasie, a wyboru dokonuje sie w trzeciej. Mozna zdawać nawet takie przedmioty, których nie ma w programie nauczania. Czy wystarczy podstawa? Nie wiem. Moze lepiej zasięgnij na uczelni porady, dowiedz sie co i jak.

za moich czasów uczelnie podawały wymagania na dany kierunek na swoich stronach, nie czyniły zaś tego na stronach kafeterii