Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czerwiec 2018

Polecane posty

Gość gość
Zaraz jakaś Grażyna napisze ze ona tezę obali bo miała inaczej. Tak Grażyna i owszem to jest ujęcie globalne czyli tyczy się znacznej większości. Ale w żadnym dziale medycyny nie jest tak ze wszyscy książkowo zarówno te prawidłowe rozwoje jak i nieprawidłowe. Gdyby tak było to medycyna byłaby nudna a przecież nie jest :D troll

Gość gość
Klara jak wyniki badań

Gość gość
Trollu a skąd bierze się puste jajo plodowe?

Gość gość
Zdania są podzielone. Wersja pierwsza- kiedyś jajo nie było puste był zarodek ale tak szybko obumarł ze albo usg go nie wykryło bo np słaby sprzęt albo pierwsze usg było zrobione zbyt późno np koło 7 lub 8 tyg i zdążył się wchłonąć. Wersja druga: przy pierwszych podziałach mitotycznych i mejotycznych komórek gdzie wykształcają sięposzczególne składowe jaja nie wykształciła się tarcza zarodkową z której później formowany jest zarodek w tej opcji winę przypisuje się głównie plemników ze był wadliwy co trochę się kluci jakby z teoria ze wadliwe plemniki są wolniejsze i krócej żyją wiec teoretycznie w pogoni do jaja powinny być wyprzedzone. Choć moim skromnym zdaniem wydaje mi się ze mogą być to jakieś niezbadane błędy genetyczne jak w przypadku blizniad jednojajowych (niby teoria ze na skutek podziału mejotycznego komórki się rozerwały z tad dwa takie same lub naderwaly z tad syjamskie). Puki co nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi są tylko tezy Troll

Gość gość
Trollu a czy słabe ruchy dziecka moga swiadczyc o czyms złym ?Jestem w 30tc córeczka rusza sie bardzo delikatnie calkiem inaczej niż robil to moj syn. Martwie sie,ze cos z nia nie tak skoroma takie slabe ruchy. Dodam,ze tak jest od czasu Kiedy zaczęłam ją czuć. Ijeszcze jedno pytanie. Ostatnio lekarz dal mi zdj usg na ktorym widze galke oczna dziecka. Wyglada to przerażająco. Wyglada jakby miala wytrzeszcz. Czy to mozliwe by na usg byla widoczna galka oczna?

Gość gość
Może masz łożysko przodujace? Z przodu brzuszka, wtedy ruchy czuć słabiej. Co do gałki, tak czasem te zdj wychodzą, nie przejmuj się Nie Troll :)

Gość gość
Łożysko na tylnej ścianie.

Gość gość
Nie sądzicie,że wątek powinien nazywac sie TROll RADZI a nie Czerwiec 2018 :)

Gość gość
Łożysko przodujace to.nie łozysko na przedniej scianie.

Gość gość
Nie ma powodów do zmartwień jeśli liczba ruchów w skali całego dnia jest prawidłowa. Przyczyn wiele: mniejsza masa dziecka łożysko (wykluczone) opieszałość dziecka większa aczkolwiek w normie ilość wód płodowych twoja waga położenie dziecka itp. Co do obrazu usg. Fale przechodzą do kości pozostawiając jedynie zarysy skory dziecko wyglada jakby było przezroczyste. Skoro lekarz w żaden sposób nie zareagował na obraz to myśle ze jest w porządku. Troll X No rzeczywiście co do tej nazwy widzę ze zaczęły tu zaglądać także mamy z innych tematów.

Gość gość
Pisałam że hcg wzrosło z 8500 na 13 500 w przeciągu 5 dni. Na usg widoczny zarodek z pecherzykiem zółtkowym Ale tętno nie wyczuwalne. Kolejne usg usg w poniedziałek. Klara

Gość gośćluska
Cześć dziewczyny. Też mam termin na czerwiec. Tylko ja jeszcze nie byłam u lekarza bo uważam, że nie ma sensu teraz lecieć. Mam wizytę 4 listopada, usg 8 listopada. Ostatni okres miałam 13 września, cykle 28 dni. Zrobiłam test ciążowy pozytywny dzień przed planowanym okresem. Dwa dni później betę byla 497. Już nie powtarzałam. To moja druga ciąża. Mam już syna dwa lata. Tak jak poprzednio trochę mnie mdli, odrzucilo od kawy i ciągle bym spala. Brzuch trochę też mnie ciągną.

Gość gość
to już pisałaś. Pytam o te drugie wyniki bo chyba już powinny być

Gość gość
klara jak wyniki z trombofilli?

Gość gość
sporo nas czerwcóweczek

Gość gość
Nie mam jeszcze tych wyników. To na NFZ był o badanie także jeszcze pewnie poczekam. Klara

Gość lenka0311
Jak tam dzisiaj się czujecie? Ja dziś megaaaa śpiący dzień mam . a po za tym standard . mdłości od rana.

Gość Megulkaaa
Mój pierwszy poród trwał około 6-7h. Miałam skurcze tzw. krzyżowe. Nie życzę nikomu... Sama druga faza to pikuś. Dwa parte i córka na świecie. Ale to dużą zasługą lekarza, który umiał mnie zmobilizować :) no i męża, który cały poród był ze mną

Gość gość
I tu się Klara posypała! Nie ma w całej Polsce możliwości zrobienia badań na trombofilie na NFZ! Jest to badanie tylko i wyłącznie płatne. Są nieraz pakiety tefundowane jak np in vitro ale to idzie z innych pieniędzy nigdy z NFZ. W przypadku położnictwa możesz zrobić tylko hormony na nfz i to tez nie w każdym przypadku. Wiec dwie opcje albo to Klara ale z jakiś powodów kręci nie wiem na co i po co albo ktoś podchwycił temat i chce wątek rozkręcić Troll

Gość gość
dziewczyny a może klara chciała zrobić to badanie ale zaszła w ciąże i nie zdążyła

Gość gość
Ręce opadają mi z tym trollem. 18 września miałam robione panel na trombofilie a mąż kariotyp. Oba badania w poradni genetycznej w Białymstoku. Co Ty mi pieprzysz ze nie można takich badań zrobić jak ja je zrobiłam na NFZ. Czas dokształcic się. 18 września badania a 25 dowiedziałam się o ciąży. Na moje wyniki miałam czekać 6 tygodni. Jeszcze ich nie ma niestety. Klara

Gość gość
Ręce opadają mi z tym trollem. 18 września miałam robione panel na trombofilie a mąż kariotyp. Oba badania w poradni genetycznej w Białymstoku. Co Ty mi pieprzysz ze nie można takich badań zrobić jak ja je zrobiłam na NFZ. Czas dokształcic się. 18 września badania a 25 dowiedziałam się o ciąży. Na moje wyniki miałam czekać 6 tygodni. Jeszcze ich nie ma niestety. Klara

Gość gość
Po ostatnim poronieniu postanowiłam zacząć robić jakieś badania chociaż lekarze odradzali, mowil i ze to przypadek i nie trzeba nic badać. Poszłam do lekarza ginekologa na NFZ. Odpowiedziałam o ciąży pozamacicznej i o poronieniu i ze chciałabym zacząć robić jakieś badania. Po wiedział że pozamaciczna można uznać jako poronienie i dostałam skierowanie do poradni genetycznej na NFZ. Czekaliśmy ponad pół roku na wizytę. Na wizycie pani doktor po przeprowadzeniu z nami wywiadu stwierdził a ze na początek mi trzeba zrobić panel na trombofilie a mężowi kariotyp. I takie badania nam wykonali na fundusz. Męża wyniki miały być po 4 tygodniach a moje po 6 tygodniach. Nie mamy jeszcze nawet jego wyników kto te miały być szybko więc moje będą pewnie jeszcze dłużej. Gdyby komuś ta wiedza była kiedyś potrzebna- oby nie... Ale badania na NFZ przysługują juz po dwóch poronieniach ( kiedyś było po trzech) Dziewczyny zauważcie ze troll cały czas twierdzi że ktoś podemnie się podszywa. Chyba chce mnie się pozbyć z tej grupy ponieważ jego wiedza nie jest aż tak wysoka i po konfrontacjach ze mną wychodzą jego braki. Klara

Gość gość
klara a jak się czujesz ,będziesz powtarzała jeszcze betę?- listopadówka

Gość gość
klara trzymam mocnokciuki za twoje usg w poniedziałek oby wszystko z maleństwem było ok i w końcu serduszko zaczęło mocno bić- klara nie poddawaj się ,ile masz lat jak można spytać? ja mam 33 i długo walczyłam o swoje maleństwo ale za pare tygodni je zobaczę- listopadówka

Gość gość
W poniedziałek lekarze zrobią mi betę i usg jeszcze raz. Mam 34 lata. Klara

Gość Lisssaa
Daj spokój Troll. Szukasz na siłę sensacji, której nie ma. Klara ja ciągle wierzę, że się uda! Trzymam kciuki :) Ja mam mdłości okropne jak robię się głodna. Problem w tym, że jem normalnie, a mimo to szybko po posiłku robię się głodna. I również - senność i ja to nierozłączna para!

Gość gość
Klara. Po pierwsze wcześniej pisałaś ze badania zlecił ci ginekolog o on na fundusz nie może. Po drugie i tak poronisz sorry ale nie uratujesz tej ciąży. Serce przestało bić nie zacznie a beta urośnie do 25-30 tys i będzie spadać. Na czyszczeniu będziesz miała napisane obumarcie w 10 tyg rozwój zarodka zatrzymany strzelam w 6 tyg. Złe ci nie życzę ale to są fakty. Wracam do swojej bezpośredniości

Gość lenka0311
Mi na szczescie odpuszcza troche po południu. I mdłości i senność. Ale piersi to dwie tykajace bomby .

Gość gość
znam autentyczny przypadek że zaczęło bić serduszko w 10 tygodniu ciąży ,cykle były nieregularne, a dziecko urodziło sie zdrowe - do gościa 17.21 cuda się zdarzają nawet te medycznie i naukowo niewytłumaczalne a zamiast bezpośredności radze skromność co do własnej osoby gdyż wyrocznią nie jesteś - klara trzymaj się jest nadzieja skoro lekarze czekają tzn że jest szansa i trzeba w to wierzyć do końca że się uda