Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czerwiec 2018

Polecane posty

Gość gość
jakby mi gin nie kazał brać nic innego poza folikiem, to bym spieprzała od taka lekarza, normalnie człowiek potrzebuje witamin, a co dopiero w ciąży, gdzie formuje się i tworzy nowe życie. Sama choćby taka witamina C - choćbyś nie wiem jak dużo zjadła cytrusów, to dziennej dawki witaminy C nie jesteś w stanie tym zapewnić. Ja jak zrobiłam test to kupiłam sobie femibion 1, lekarka tylko zapytała czy coś łykam, powiedziałam, że femibion i powiedziała, że ok, bo to dobry suplement. Zawiera m in jod i wwitamine D - a to ważne, zwłaszcza jak sie ma niedoczynnosc, tak jak ja. Do tego łykam Pregna DHA.

Gość lenka0311
Mi lekarz tez mówił ze może być sam folik ale... on moze polecić mi Pregne i posluchalam sie . Dobrze wiemy ze w dzisiejszych czasach niestety z samej żywności nie dostarczymy wszystkich potrzebnych witamin itd. Dodam ze w pierwszej ciąży brałam Prenatal ( okropnie wielkie tabletki) i cala ciążę dobre wyniki.

Gość cyferka123
Lenka jak tam????

Gość lenka0311
Właśnie wracam po wizycie. Wszystko jest dobrze. Serduszko bije . maleństwo ma już 17.7 mm . Lekarz mówi ze w sumie jestem w okolicach gdzie byłby okres ze to może być to . dziś było zupełnie czysto i nic złego nie widzi. Musze tylko leżeć jak najwięcej na brzuchu i to koniecznie.

Gość Czerwcowa mama 2018
Widzę, ze rozmawiacie o witaminach. W poprzedniej ciazy ginekolog kazał mi brać tylko kwas foliowy, w obecnej inny ginekolog zaproponował mi witaminy i biorę symwital mama.

Gość gość
gość dziś Bierzesz dwa różne preparaty multiwitaminowe? O.o ale wiesz, że hiperwitaminoza jest groźna tak samo jak awitaminoza?

Gość cyferka123
Lenka to świetne wiadomości :* To dzidzia już duża, nie powiem. Jaki masz wiek ciąży, wg OM?

Gość lenka0311
Równo 8 tydzień 0 dni.

Gość Nowiulka
Odnośnie śluzu ja też zeschizowalam w tą ndz bo zauważyłam śluz taki beżowy już chciałam jechać na izbę, ale obserwowałam tylko i cały dzień lezalam, w dzień z 3razy taki byl wieczorem już ok, w pon rano dzwoniłam do lekarza i ubłagałam, żeby wtorkową wizytę przełożono mi na pon. A na wizycie okazało się, że wszystko ok, bąbelek 16,7mm 7tydz i 4 dni. Pytalam lekarza jakie objawy należy uznać za niepokojące to mówił, że brunatny śluz lub krew i/lub silne bóle w dole brzucha. Co do witamin, żadna moja koleżanka nie miała zalecenia, aby brać cokolwiek innego w I trym jak kwas foliowy, później od 2go owszem, ale nie w pierwszym. Juz sama nie wiem. Choć w pierwszej ciąży brałam rzeczywiście dopiero od 2go i teraz chyba też zrobię tak samo. Co za dużo to niezdrowo.

Gość gość
ja zażywam femibion- ma metafolin, dwa razy lepsze od zwykłego kwasu foliowego. Do tego cynk, witamine C, E, B1,2,6,12, witamine D3 co jest mega ważne i oczywiscie jod. nie rozumiem jak w ciazy mozna nie brac witamin

Gość cyferka123
Hej dziewuszki, jak się czujecie? Dalej chore? Moje przeziębienie nie rozwija się, bardziej stoi w miejscu. Najbardziej mnie denerwuje to, że mam ciągle zapchany nos, a jak chcę go wydmuchać to nic :/ cieżko sie śpi w nocy :(

Gość gość
Trollu czy twoim zdaniem powinnam zrobić badania poronionego zarodka? Na jakie pytania mi to badanie odpowie? Klara

Gość gość
niegośc jak się czujesz?

Gość gość
Klara jeśli Cię na to stać to myśle ze warto. Odpowie ci to na pytanie czy za poronienie winny był zarodek w sensie błędów genetycznych ewentualnych chorób zarodka trisomii itp. Natomiast jeśli wyjdzie ze zarodek był zdrowy to wówczas będzie trzeba szukać przyczyny w Twoim organizmie. Jeśli zarodek tez będzie zdrowy to facetowi można dać spokój z badaniami. I szukać u Ciebie. Dobrzy było gdybys miała już wyniki trabofilii bo jeśli tam jest cis nie tak to wtedy zarodka nie musisz badać. Jak będziesz miała wyniki trombofili to podrslij dokładne bo czasami jest wszystko niby w normie a czasami przeszkadza w ciąży jak np tsh niby norma ma duży zakres ale czasami są problemy z ciąża wtedy tsh trzeba trzymać do max 2,5 dlatego o tym pisze. Czasami nadania w normie tez są złe w sensie proporcji jednego badania do drugiego. Kiedy masz zabieg?

Gość gość
To pisałam ja troll. Dziewczyny co do witamin to jest trochę jak z antykoncepcja jedna toleruje yaz inna jasminelle a inna wcale. Pytanie czy brać witaminy potraktowalabym tak: indywidualny dobór do organizmu nie pasuje feminion to brać pregna. Ale tez uważam ze jak już to zacząć dopiero od 2 trymestru. Troll

Gość gość
Klara z tego badania może tez wyjść czy był to zasniad ka wstępnie raczej wykluczam bo do poronienia raczej dochodzi późno koło 14 tyg i beta jest kolosalna mówię tu o 100 tys wiec raczej nie. ale gdyby cis tez wyjdzie. Troll

Gość niegość
A dziękuję, lepiej mi. Już na drugi dzień było mi lepiej, gorączka spadła i przestało mnie wszystko boleć. Trochę mnie gardło drapie i lekko kaszle ale to już pierdoła tak naprawdę. Tylko spać nie mogłam dzisiaj, nie wiem czy się podswiadomie boję wizyty czy co...

Gość gość
Moje ts h jest w granicach 1-1,7. Biorę leki. Zabieg będę miała prawdopodobnie dziś. Oni znów mi betę zbadali i czekamy na wynik. Chodzi mi o to czy lepiej zbadać zarodek czy siebie. Co mi da więcej odpowiedzi. I czy muszę już dziś decydować się na badanie czy to może poczekać aż przyjdą wyniki trombofili I kariotyp męża. Klara

Gość gość
Na badanie musisz się decydować od razu bo musza inaczej potraktować ze tak powiem tkanki które będą usuwać. Badania ciebie a zarodka to są dwa oddzielne tematy. Jeśli ci stać zrób i jedno i drugie. Przyczyn nie trzymania ciąży jest ogrom. Czasami tak się zdarza ze geny twoje nie współpracują jakby z genami faceta czyli ze każde z was może mieć dziecko ale nie razem to są oczywiście przypadki jeden na milion ale jest ogólnie tyle dziwactw teraz ze ja wychodzę z założenia ze jeśli są min dwa poronienia następujące po sobie i wyglądające podobnie to warto już zacząć badania. Bardzo długo nie masz wyników z trombofili jeszcze się nie spotkałam żeby to tyle trwało Troll

Gość gość
niegość napisz jak będziesz już po usg czekamy na kolejne dobre wieści -to super że już ci lepiej i pokonałaś przeziębienie

Gość gość
Mi sie wydaje ze ja do zlej poradni trafilam. Bardzo Dług o czekałam na wizytę. Potem na pieniądze z funduszu na badania a teraz na wyniki. Beta ostatnio spadla z 18 tys na 16 tys i dzis znow 16 tys czyli stanęła w miejscu. Na iść widać już tylko puste jajo. Zlosilam.ze być może będę chciała robić badania. Powiedzieli że przetrzymuja materiał. Lekarz powiedział żeby lepiej sobie zrobić wszystkie badania. Klara

Gość gość
klara a twój partner robił badania , on jest w twoim wieku czy dużo starszy ? czasami styl życia partnera i jego parametry zdrowotne też mogą mieć znaczenie

Gość gość
Robił dwa razy ale dawno. Ma przecietne wyniki. Dwa lata starszy. Klara

Gość gość
klara jak facet jest po 35rż to też ma znaczenie bo jego parametry mogły ulec pogorszeniu a dwa lata to szmat czasu ,powinien powtórzyć badania jeżeli planujecie dalsze starania

Gość gość
klara zle zrozumiałam dwa lata jest starszy a nie dwa lata temu badania robił- tym bardziej powinien w tej sytuacji zrobić je

Dziewczyny czy coś oprócz wyników ostatnich badań powinnam ze sobą zabrać na wizytę? Niedawno robiłam badanie w kierunku tokso i rożyczki, więc je wzięłam i ostatni wynik cytologii, ale jest z zeszłego roku więc i tak chyba będzie do zrobienia.

Gość lenka0311
Cześć dziewczyny. Powtarzalam glukoze i niestety znowu trochę podwyższona :( . potrzymalam troche diety i spadla ale I tak lekarza to niepokoi. Dzwoniłam mówiłam jakie wyniki i musze zrobić krzywą cukrowa i jak chociaz jeden wskaźnik nie bedzie w porządku to poradnia i od razu maja miec nadzór. Aj . :( Reszta wynikow dopiero w poniedziałek ma być cały komplet.

Gość gość
lenka a jakie badania teraz ci gin zlecił? oprócz glukozy ? lipcowka

Gość lenka0311
Standardowo. glukoza. Hbs. Hcv. Hiv. Mocz. Morfologia. Rozyczka igG i igM. Toksoplazmoza igG i igM. I wcześniej już na WR miałam.

Gość niegość
U mnie wszystko w porządku. Serduszko bije :) 6tydzień 1 dzień, na razie wszystko jest tak jak ma być:)