Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Coraz mniej ludzi chodzi do kościoła

Polecane posty

Gość gość

Duchowni piłuję gałąż na której sami siedzą. Na kazaniach słyszę ciągle ojczyzna, wojsko, patriotyzm wychwalają partię PiS. O miłości bliźniego ani słowa. Nie znam żadnego polityka z tej partii który miałby w sobie miłość bliżniego. A z ich ust to sama nienawiść.

Gość gość
Kościoły należy obalić I spalić

Gość w_mroku_znajdziesz_mnie
Ja widzę to trochę inaczej. Kazania czasami przypominają wykłady na uniwersytecie. Z czym do ludu? Co chwile zbierają na coś pieniądze. Jeżdżą lepszymi samochodami od swoich parafian. Co roku z wakacji wracają opaleni - a wielu ich parafian nie stać na wakacje. Walczą między sobą. Mało to razy słychać, że wikary ma utarg z proboszczem? Bywają też ekstrema typu pedofilia. Normą jest, że księża pokątnie maja dzieci. Ludzie o kapłanach mają coraz gorsze zdanie. Tak samo jak i o kościele jako instytucji. Kościół powinien być dla ludzi, a tymczasem jest dla stolicy apostolskiej. W szkołach to co się dzieje... te zmuszanie dzieci do chodzenia do Kościoła i kilkuletnie przygotowania. Dzieci otwarcie przyznają, że po tym wszystkim przestaną chodzić. Załatwia papierek i z głowy... finito. Same związki dziś nie potrzebują Boga i przysięgi. Wszystko stanęło na głowie. Ideały upadły.

Gość gość
To prawda, że coraz mniej ludzi chodzi do kościoła ale nie dorabiałbym do tego jakiejś specjalnej ideologii. Przyczyny tego zjawiska upatruje w tym samym co np spadku czytelnictwa. Ludzie mają teraz więcej możliwości spędzania czasu i wybierają to co dla nich wydaje się atrakcyjniejsze, dawniej wybór był mniejszy.

Gość gość
Dlaczego debilny! Udowodnij, jak Ci odpalę to będziesz płakał chłopcze! Jesteś zaślepiony Rydzykiem, który sieje nienawiść!

Gość gość
gość dziś racja! kościół jest zwyczajnie nudny:D chodzenie tam w sumie nijak nie przekłada się ani na wiarę ani na postępowanie

Dlaczego debilny! Udowodnij, jak Ci odpalę to będziesz płakał chłopcze! Jesteś zaślepiony Rydzykiem, który sieje nienawiść! x rydzyka nie słyszałam chyba od 15 lat, a z trollami nie gadam i nie karmię! takie tematy utwierdzają mnie w byciu katoliczką, elo

Gość gość
bo uprawiaja sex przedmalzenski

Gość gość
brokeninside87 dziś kłamiesz, gdyż karmisz właśnie w tej chwili:classic_cool:

Gość gość
brokeninside87 dziś czyli karmisz i kłamiesz że nie karmisz, OK:)

Gość gość
Rozmawiałem z bardzo wpływowym prałatem żeby w Polsce wprowadzić podatek kościelny. On odpowiedział, że zna ten problem. Wtedy 90% ludzi wystąpiłoby by kościoła. Bo Polacy to naród ateistyczny i materialistyczny , bo 30% chodzi do kościoła, bo taka tradycja. Na kazaniach to tylko patriotyzm, wojsko i zabijanie przeciwników, nienawiść do Niemców, Rosjan, Zydów i innych narodowości. A miłość bliźniego to nie ma znaczenia! Niedługo rozbiorą was Rosjanie i Niemcy! Bo nie znoszą obłudników!!!!

Gość gość
brokeninside87 dziś spoko, po prostu jesteś duchem wiecznego przeczenia niczym Faust Goethego:D

spoko, po prostu jesteś duchem wiecznego przeczenia niczym Faust Goethegosmiech.gif x nie!!!! jestem bogobojnym tygryskiem:(

A miłość bliźniego to nie ma znaczenia! x jesteś głupcem, albo profesjonalnym trollem, akurat DZISIAJ było o miłości bliźniego i jak wyprowadzać z błędów

Gość gość
brokeninside87 dziś w takim razie zdecydowanie nieładnie, gdyż Ojciec Święty mówił by się nie lękać:(

Gość gość
Popieprzyło się to fakt! Wierzymy z Boga mamy z nim bliskie relacje, ale kościół omijamy łukiem. Myślę że miłosiernemu i sprawiedliwemu Panu, nie przyszłoby nawet do głowy, żeby się na nas o to gniewać. Jednak czy to nie wymyka się spod kontroli? Kto dla kogo, w jakim celu, ile z tego złego a ile dobrego? Kapitalizm jak widać niszczy nie tylko jakość produktów konsumenckich, klimat, powietrze i wszystko w około. Niszczy też wartości, tradycje i wszystko co tego dotyczy. Kapitalizm= śmierć wszystkiego. Trzeba postawić na lokalne i drobne przedsiębiorczości. W zasadzie większe powinny zniknąć z powierzchni ziemi.

w takim razie zdecydowanie nieładnie, gdyż Ojciec Święty mówił by się nie lękaćsmutas.gif x jak tygrysek broi to się lęka, ja jestem b. niegrzeczna:(

Gość gość
Nie jestem tym ani tym. Jestem realistą. Nie macie nikogo kto, was spiera. Niebawem będziecie kolonią Putyna, bo KE was nie chce w swoich szeregach. Siejecie zamęt i nienawiść załatwię was w granicach 1913 r. Jeżeli jakaś niemiecka firma będzie chciała inwestowała w Polsce, to ją tak załatwię, że odstąpi.

Gość puknijcie się w łeb
religia jest kajdankami dla debili z umysłem średniowiecznym, po prostu śmiech na sali z debili i tych cwanych instytycji które tępaków mają za jaja przez wypranie mózgowe

Gość gość
Światu się właśnie przejadł kapitalizm i nieograniczony wzrost gospodarczy. Ludzie na własnej skórze odczuwają jego zgubne skutki. Kapitaliści się gniewają Ludzie się buntują Jedni nienawidzą drugich Jedni mają plan zastąpić drugich sztuczną inteligencją Drudzy nie bardzo mają czas zastanawiać się nad zgubnymi efektami tych zapędów. Zadłużanie ludności wciąż trwa. Kolejni niewolnicy zapewnią kapitalistom dostatnie życie Gdzie są granice tego błędnego koła?

Gość gość
Nie wiem, gdzie ty chodzisz do kosciola:) Na każdą niedzielę jest inne czytanie fragmentów Pisma św, i kazanie nawiązujące do danego czytania. Może słyszysz głosy we własnej głowie? Weź podwójne leki i przestań zakładać tendencyjny tematy. W moim kościele na wszystkich mszach jest full, chodzę na różne godziny, a śluby co tydzień, po kilka w każdą sobotę. Pomodlę się za ciebie. Z Panem Bogiem.

Gość gość
00:05 Jaka religia? O czym do mnie mówisz? Księdza nie przyjmiesz po kolędzie to ci do przedszkola dziecka nie przyjmą Nie posprzątasz kościoła to ci miejsce na cmentarzu przepadnie Nie dasz datku -to ci pogrzebu nie zrobią Itp. To nie jest religia tylko lokalna polityka! Płacisz haracz masz spokój i szacunek Nie-masz pod górkę! Wiara nie ma tutaj znaczenia. A prawda jest taka że mamy ją w podświadomości czy to słuszne czy nie. W tym akurat nie ma nic złego. Wątpię żeby ktoś tak to widział. A tak to właśnie wygląda!

Gość gość
Polaczki, niebawem będziecie niewolnikami Putina, bo di EU się nie nadęjecie. Bo jesteście Słowianami. Nikt was w UE nie chce!!!!

Gość gość
W Eurokolchozie już planuje islam, z czasem Polska z kilkoma innymi krajami wyjdzie z islamsko- marksistowskiej unii, i założy własną. Putin wraz z koleżanką Merkel kręci od dawna swoje interesy. Mało zorientowaną politycznie jest osobą, wpychająca Polskę na siłę w ramiona Putina.

Gość gość
00.14 w pewnych elementach nie masz racji. Za sprzątanie kościoła miejsce na cmentarzu? Bzdura. Ksiądz po kolędzie a miejsce w przedszkolu? Kolejna bzdura. Za darmo nikogo nie pochowają, idź do firmy pogrzebowej i zażądaj pogrzebu za darmo:)

Gość gość
Wiara jest najlepszym co może spotkać człowieka. Kościół nie jest idealny, ale co by było bez niego , jakas pustka? Znam siostry zakonne, są wspaniałe.

Gość gość
Kościół Watykański jest dobry. Tylko ten polski pisowski, beznadziejny i fundametalno-szowinistyczny.