Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakich czynności domowych unikacie będąc w ciąży

Polecane posty

Gość gość

Jestem w 5 tyg ciąży. Ale już na zwolnieniu bo w tamtym tyg miałam brązowy sluz i boleści brzucha leżałam i bólu juz nie mam. Ale zastanawiam się jakihczymnisci czynności powinnam unikać ? Mycia podług? Czy przesadzam.? Powinnam się zachowywać tak jak bym w ciąży nie była ?

Gość gość
W 5 tygodniu ? Zadnych.

Gość gość
jesli dobrze sie czujesz, to wydaje mi sie , ze powinnas unikac tylko dzwigania - ale to tez mowie o cieżarach typu 4, 5 kg i wiecej, to sobie daruj. ja poza tym robie wszystko, łacznie z myciem okien, z tym ze uwazalam zeby nie bylo przeciągu.

Gość gość
Jesli masz plamienia to chyba i zalecenia do oszczednego trybu zycia, wiadomo ze wszystko co wymaga duzej aktywnosci, ale to juz najlepiej z lekarzem konsultowac i zaufac sobie i temu jak sie czujesz. Litanii z czynnosciami domowymi nikt nie wypisze. Ja tak miałam, zwolnienie od 5 tygodnia z tego samego powodu. A kobietom z super przebiegiem w ciazy dziekuje i zazdroszcze z calego serca.

Gość gość
Od 25 tygodnia wszystkich, bo miałam zagrożenie przedwczesnym porodem. Tak więc skoro takie masz zalecenia, to odpuść sobie wszystkie czynności aż do następnej wizyty żeby się upewnic czy sytuacja się poprawiła. Jeśli tak, to na pewno lekarz Ci pozwoli na wiecej. A swoją drogą, następnym razem po prostu pytaj lekarza co można a czego nie. Nie będziesz musiała pytać na kafe i będziesz spokojniejsza.

Gość gość
Sprzatania kociej kuwety:) i nie wchodzilam na krzesla czy drabine zeby cos zdjac ale to chyba jak juz brzuch byl. No i nie kapalam raczej starszego synka bo ciezko mi bylo go wyciagac z wanny.

Gość gość
Ponoc nie powinno sie podnosic rak w gore i w tej pozycji byc duzej., przez nastepne 4 mc firanki zaczna blagac o pranie:x

Gość gość
Ten sluz miałam doslownie jeden dzień i jeden raz po podcieraniu. Ale macie racje następnym razem zapytam lekarza czego nie powinnam robić. A okna mylam w tamtym tygodniu i właśnie w ten dzień miałam ten sluz. Mam 5 latka wiec nie mogę tylko leżeć trzeba ugotować obiad umyć podłogi pozbywać gary

Gość gość
Jak wszystko będzie dobrze to moje będą czekać do końca maja hehe

Gość gość
Nie macie facetów do pomocy? To kto wam te dzieci zrobił? Przecież tak samo mieszkają i tak samo brudzą, albo i bardziej. Więc czemu niby się tym przejmujecie? Mój mąż od wielu tygodni robi wszystko w domu sam. Dla dobra naszego dziecka na którym mu zależy tak samo jak mi!

Gość gość
8:58 ej w zeszlym tyg to ci prawie przypadl termin przewidywanej miesiaczki! To bylo " plamienie implantacyjne" poczytaj, to nie grozne i dosc czeste! Z reszta nawet z tego co piszesz to nie bylo plamienie, ale zajzyj tam bwdziesz spokojniejsza!

Gość gość
9:00 - hmm, zadna z nas nie napisala ze my robimy wszystko, a facet lezy i pachnie. facet chodzi do pracy, ja przychodzi zawsze tez cos ogarnie, ale ja (zaznaczam czuje sie bardzo dobrze) nie wyobrazam sobie lezec****achniec w tym czasie

Gość gość
To zależy. U mnie w 6 tyg ciąży na usg było widoczne bijące serduszko. Nie wiadomo jak autorka policzyła te tygodnie. Plamienie implantacyjne było u mnie 2 tyg wczesniej.

Gość gość
Unikac to trzeba pracy zawodowej! Ona najwiecej szkodzi!

Gość gość
gość dziś to musisz sobie zacząć wyobrażać. Jesteś w ciąży a w tym czasie dzieją się różne rzeczy, przez które kobieta jest zmuszona leżeć i pachniec. A czasem nawet leżeć plackiem w szpitalu. Nie życzę Ci tego, ale przygotuj się na każdą okolicznosc: odklejanie łożyska, przedwczesne skurcze, skracanie i rozwieranie szyjki macicy, przedwczesne odpływanie wód płodowych.

Gość gość
No niestety, ciąża ciąży nierówna i dla jednych kobiet problemu nie stanowi pastowanie podłóg, a dla innych zwykła wycieczka do toalety jest potencjalnym zagrożeniem. W moim przypadku plamienia, potem twardnienia brzucha uniemożliwiały jakies cięższe przemęczania sie, bywaly okresy gdzie musiałam leżeć plackiem przez jakiś czas, ale kiedy zagrożenie minęło nie oszczędzałam sie jakoś specjalnie, wykonywałam normalne domowe obowiązki ale w ślimaczym tempie :)

Gość gość
9:28- nic nie musze sobie zaczac wyobrazac :O zaznaczylam przeciez , ze ,,nie leze i pachne" bo czuje sie dobrze...

Gość gość
18:11 nie wyobrazam sobie lezec****achniec w tym czasie Tak napisalas. Więc może przyjść dzień że będziesz musiała sobie wyobrazić

Gość gość
Nie dzwigaj i nie rob nic z podniesionym rękami czyli np. wieszaknie firanek. Tyle.

Gość gość
18:11 - tak napisalam - ze nie wyobrazam sobie lezec****achniec, zaznaczajac (no nie udawaj, ze tego nie widzisz!) , ze czuje sie dobrze. ludzie nie czepiajcie sie wszystkiego, tym bardziej jak to nie ma sensu, to byla tylko odpowiedz na pytanie zadane przez autorke... to chyba naturalne, ze gdybym czula sie zle , to bym nie wykonywala wszystkich obowiazkow, i nie dotyczy to jedynie ciązy, ale tez zwyklej choroby