Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość weerkaa98

Lęk a rzeczywistość P.Ginekolog

Polecane posty

Gość weerkaa98

Witam was :) Krótko mówiąc mam 20 lat. Wstyd się przyznać nigdy nie byłam u ginekologa :( za tydzień planuje zapisać się na pierwszą wizyte ,Ale tak naprawdę to nie wiem jak i co. Czy coś jest potrzebne na tą wizyte, o co będzie pytał, jakie badania będzie robił, ogólnie jak będzie wyglądac ta wizyta? Ps. Staramy się o dziecko z narzeczonym od maj-czerwiec. Czy tez poruszyć mam ten temat? pozdrawiam cieplutko liczę na odp :)

Gość gość
Nic Ci nie jest specjalnie potrzebne. Jak idziesz prywatnie to wiadomo kasa, jak na nfz to też wiadomo, rejestracja jak to do lekarza. Ubierz sobie jakąś spódnicę najlepiej żebyś się lepiej czuła bo wtedy zdjemiesz tylko bieliznę. A jak wolisz spodnie no to jakaś dłuższą bluzkę żebyś nie czuła się tak nago. Popyta Cię z czym przychodzisz, kiedy mialaś ostatnią miesiączkę, pewnie czy masz jakieś z tym problemy i czy wspólżyjesz. Potem badanie - ono nie boli, nie bój się. Siadasz na fotel , pewnie zbada dół brzucha rękami go ponaciska, potem może palcami pochwę lub też potem weźmie taki przyrząd który wkłada do środka, trochę rozszerza i może wziąć taki patyczek żeby pobrać wymaz do cytologii, nie wiem czy zrobi usg czy nie. Generalnie wiadomo, nie jest to wszystko przyjemne, ale też nie boli i nie ma się czego bać. No i chyba tyle w zasadzie. Nie martw się bo nie ma czym :) Pozdrawiam

Gość gość
Cześć. Przede wszystkim skoro planujecie dziecko to do lekarza powinnaś iść dużo wcześniej, tym bardziej jak nigdy nie byłaś. Nie ma co się bać, choć osobiście uważam że jest to mało komfortowe badanie. Może wybierz sobie lekarza kobietę to będzie ci łatwiej. Lekarz będzie pytał o miesiączki, kiedy była ostatnia, czy są regularne, ile trwa cykl. Czy bierzesz leki antykoncepcyjne czy byłaś w ciąży juz. O planowaniu rodziny myślę ze również powinnas go poinformowac. Zapytaj też o cytologię kiedy była robiona i czy w ogóle. Jeśli nie to pewnie pobierze wymaz, jeśli będzie miał USG w gabinecie swoim to też pewnie zrobi i najprędzej będzie to dopochwowe... Przynajmniej ja takie miałam. Na początku ciąży również robią tylko takie więc bądź na to nastawiona. Hmm co jeszcze... to już zależy od ginekologa jakie sobie zażyczy badania. Idziesz na NFZ czy prywatnie ? Nie ma się czego bać, jeśli masz jakieś pytania do niego to może śpisz sobie na kartce żeby nie zapomnieć bo w stresie niestety może tak być. Aha i osobiście z autopsji polecam założyć sukienkę albo spódnice :) wtedy tylko dzwigniesz ja do góry a całkiem się nie musisz rozbierać.

Gość weerkaa98
Dzięki za odpowiedź :) wybieram się na NFZ. Przyjaciółka była i poleciła więc mam nadzieję ,że nie będzie tak strasznie. Wiem,że skoro planujemy dziecko to powinnam iść wcześniej. Nigdy jakoś czasu nie było ,ale i też odwagi. Bardzo duży stres :( mam mieszane uczucia boje się ,ze jak powiem ,ze planuje dziecko to będzie szok. Kobieta 20 lat i dziecko chce.. no ale cóż. Ciekawi mnie czy zrobi USG. A właśnie pytanie jak powiem że planujemy dziecko to będzie kazał robic jakies badania dodatkowe albo czy zapisze jakieś leki witaminy czy coś takiego? nie znam się :(

Gość gość
A ja nie rozumiem jak w dzisiejszych czasach 20-letnia kobieta,która współżyje nie ma za sobą chociaż jednej wizyty kontrolnej. Tym bardziej,że planuje dziecko. Autorko,wiesz w ogóle co to jest cykl menstruacyjny,owulacja??? Rozumiem stres przed pierwszą wizytą,ale nie idziesz na przeszczep wątroby,tylko na rutynowe badanie. Oczywiście ważne,żeby lekarz był delikatny,zwłaszcza przy pierwszej wizycie,ale nie masz się generalnie czym stresować. Masz w ogóle pracę i twój partner też,z której będziecie mogli spokojnie żyć i utrzymać dziecko??

Gość gość
Nie ma tu się czego wstydzić, dużo kobiet jak nie większość idzie do gina pierwszy raz nie wcześniej niż w wieku 20 lat.

Gość gość
Co do starań to na pewno przyjmuj kwas foliowy. Jeśli jeszcze tego nie robisz to jak najszybciej zacznij. Witaminy zaczniesz brać jak już zajdziesz, zresztą ja jestem w 10 tyg i mi lekarka nie kazała nic brać oprócz kwasu. Tylko dobrze się odżywiać. Jeśli macie warunki i was stać i oboje tego chcecie to się starajcie. Lekarzowi nic do tego, pełnoletnia jesteś. Nie pozwól sobie na komentarze na ten temat.

Gość gość
dziś kra kra..... Autorko kwas foliowy podstawa, poproś też o skierowanie na morfologię krwi jeśli nie robiłaś

Gość weerkaa98
Tak o finanse proszę się nie martwic,własny dom tez mamy. Zresztą to jest każdego prywatna sprawa. Jesteśmy ze sobą 6 lat. Gdybyśmy wiedzieli ,że nie chcemy i że byśmy nie dali rady to na logikę byśmy się nie starali. Wiem ,że powinnam iśc do ginekologa jak pisałam wyżej "wstyd się przyznać". Teraz nikt nie będzie mnie osądzał bo nie o to tu chodzi. Pewnie nie jedna osoba zaszła w ciąze bez wizytu u ginekologa. Po prostu w pewnym momencie przestaliśmy się zabezpieczać (czyli w maju) pomyśleliśmy może się uda już wtedy miałam się wybrać,ale nie było mnie w Polsce a zalezalo mi żeby tutaj się dostać. Teraz nadszedł ten czas. Byłam raz ale z mama i tylko na rozmowie nigdy na badaniach itp. nie byłam. dlatego stad te pytanie :)

Gość gość
halo halo czy kwas foliowy jest na receptę ile kosztuje ? jakie ma działanie?

Gość weerkaa98
A tak ogólnie kobietki.. znacie jakieś sposoby na zajście w ciążę? Wiadomo pierwsza to seks logiczne, ale mam cykle nieregularne ciągle się spóźnia 2-3 dni i wszystko się przestawia. Nigdy nie mogę rozpoznać sluzu :)

Gość gość
kwas foliowy kupisz bez recepty

Gość gość
dziś jesli ciągle spoznia ci się 2-3, to może poprostu ci się nie spoznia tylko cykl masz o te dni dłuższy:D

Gość weerkaa98
Własnie nie bo cykle mam 35 dni . Obserwowałam to .. zawsze zapisuje :) raz dostane normalnie następnym razem się spozni :(

Gość gość
35 dni to sporo, zatem najwyższy czas iść do gina:)

Gość Weerkaa98
Czytalam ze niby normalne takie cykle :)

Gość gość
Ginekolog napewno spyta o datę ostatniego okresu, jego długość i o regularność cykli oraz jaka antykoncepcję stosujesz ( jeśli współżyjesz) -oczywiście poco przyszlas -kontrola czy masz jakieś objawy, no i pewnie o cytologie czy miałaś wykonywaną i kiedy ostatnio