Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

TSH w wieku 20 lat u kobiety

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mam 20 lat i od dłuższego czasu zauważyłam u siebie objawy, które mogłyby wskazywać na niedoczynność tarczycy. Robiłam badanie na poziom TSH w kwietniu i wyniosło 3,22 przy zakresie 0,27-4,2. Lekarz powiedział mi, że wynik ten mieści się w normie mimo, że wskazywałam na swój młody wiek (przeczytałam, że w moim wieku nie powinno przekraczać 2,5). We wrześniu powtórzyłam badania dodając dodatkowo oznaczenie ft3, ft4 oraz antyTPO. Wyniki są następujące: -TSH=3,6 (0,27-4,2) -ft3=4,92 (3,1-6,8) -ft4=15,21 (12-22) -antyTPO=7,43 (<34) Czy te wyniki są prawidłowe?

Gość gość
Olać wyniki - jestem chłopem i Hashimoto mam.Jak się czujesz: - temperatura : jest ci zimno czy gorąco? - czy boli cię często głowa i chce się spać? - pocisz się czy masz suchą skórę? -masz stany depresyjne czy jesteś nerwowa? - nagle zaczęłaś tyć czy chudnąć? - problemy z pamięcią,koncentracją i kojarzeniem - inteligencją?

Gość gość
Towarzyszy mi raczej stałe uczucie zimna, jestem stale zmęczona i senna, niskie ciśnienie krwi, sucha skóra, a także niestety obrzęki twarzy, z samopoczuciem też nie jest dobrze. Hashimoto odrzuciłam ze względu na niski poziom przeciwciał, zastanawiam się tylko czy to zostawić czy może to może wskazywać na niedoczynność.

Moja siostra też miała podobny problem. Jednak oprócz zalecanego leczenia stosowala wlasna suplementacje, ktora rzeczywiscie pomagala jej przejsc przez te leczenie i wzmancnialo organizm. Naturalne srodki moga pomóc. Jak cos to kontakt do niej to adriannasmile@o2.pl. Z checią doradzi i ma jakies znizki na te suple.

Gość gość
Takie wyniki nie są prawidłowe i jeśli MASZ OBJAWY NIEDOCZYNNOŚCI TARCZYCY to ta niedoczynność JEST! Zrób jeszcze badania na obecność przeciwciał: antyTG i antyTPO by wykluczyć chorobę Hashimoto oraz oznacz poziom witaminy D3 i z tymi wynikami do dobrego endokrynologa, który nie będzie opowiadał bzdur, że jesteś zdrowa, bo tak nie jest, a nieleczona niedoczynność tarczycy tylko będzie się pogłębiać.