Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rak Piersi

Polecane posty

Gość gość

Witam. Chciałam się dowiedzieć jak zrozumieć osobę chorą na raka piersi i jak w stosunku do niej postępować po przebytej już chorobie. Jak ją wspierać?

Gość gość
Co to znaczy po przebytej juz chorobie? Po operacji itd.? Rak piersi liczy sie w pieciolatkach, czy nie ma nawrotu. Jestem 3 lata po operacji i naswietlaniach i moja onkolog na moje pytanie o bol powiedziala mi, ze jestem dopiero 3 lata po operacji i wszystko jest jeszcze swieze.

Gość gość
Tak jest po amputacji obydwu piersi. Ma remisję choroby od 2 lat lecz nie wiem jak z nią postępować, jak wspierac ponieważ nie akceptuje siebie i tego że nie ma piersi. Natomiast nie chce operacji przywrócenia piersi bo nie chce więcej bólu już

Gość gość
Proszę o poważne komentarze, nie jakieś głupoty.

Gość gość
Postaraj sie wyciagac ja z domu na spacery, wystawy, do kina. Tej chorobie towarzyszy stygmatyzacja i chorzy czesto zapadaja jeszcze w depresje. Miej pogode ducha i cierpliwosc. ;)

Gość gość
Niestety nie mogę. Jesteśmy masę km od siebie. Chodzi mi o słowne wspieranie jak na razie.

Gość gość
Postaraj sie wyciagac ja z domu na spacery, wystawy, do kina. Tej chorobie towarzyszy stygmatyzacja i chorzy czesto zapadaja jeszcze na depresje. Miej pogode ducha i cierpliwosc. ;) Reszte trzeba pozostawic czasowi. Namawiaj ja na spotkania kobiet po operacjach, nie wszystkie decyduja sie na rekonstrukcje piersi. Bylam na paru takich spotkaniach i kobiety mowily, ze jezeli moj maz tego nie potrzebuje, to jest mi obojetne. Ja mialam szczescie z wczesnym rozpoznaniem i usunieto mi tylko maly fragment piersi. Podejscie kobiet jest rozne, ale twoja znajoma jest rozdarta, chcialaby rekonstrukcji piersi ale boi sie bolu. Sprobuj namowic twoja znajoma na spotkanie z psychoonkologiem, psychologiem.