Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co oznacza pojęcie nowomowa korporacyjna? Konkretnie o co chodzi?

Polecane posty

Gość gość

Jak w tytule

Gość Cleo1976
Chodzi o to, że każda korporacja, każde przedsiębiorstwo, tworzy swój własny wewnętrzny język, czasami niezrozumiały dla innych.Np."forwardować spotkanie".:) Dla języka większości korporacji charakterystyczne są neologizmy (nowe słowa) utworzone zazwyczaj od słów angielskich, rzadziej francuskich, rosyjskich czy niemieckich-zależy to od kraju, w którym znajduje się ich centrala.

Gość gość
Pytanie dość łatwe autorze/autorko. Nowomowa korporacyjna to po prostu śmiech na sali, a konkretnie właśnie tworzenie nowych słów albo używanie starych ale na wyrost. Np. "robimy projekt" - k******, jaki projekt? Odsyłam do encyklopedii, bo to co oni robią rzadko zowie się projektem. Taka mowa cechuje się znaczącym przerostem formy nad treścią. Oni mają się czuć zaszczyceni, ważni i ponad plebsem, bo pracują w szklanej wieży, c****j że caly dzienj robią jakies bzdury, uzupelniaja excela, a niekiedy parzą kawę. Youtube tez leci. Grunt, ze oni są ważni. Ta nowomowa to naprawde smieszna jest.

Gość gość
No jak to co? Prosze o szybki feedback bo deadline sie zbliza:) Korpo maja swoje plusy i minusy, wybitna jednostka sie tam raczej nie odnajdzie, przecietniak bedzie mial jak w niebie.

Gość gość
13:50 no żebyś wiedziała/wiedział. Korpo, dedlajn, fidbak, forłard, fakap - jak ja to słyszę, to nie wiem czy się śmiać, czy p[łakać. A że jest to miejsce dla przecietniaków i c zęsto idiotów, to nie ulega żadnej wątpliwosci.

Gość gość
bzdury opowiadacie nie chodzi o to, ze to miejsce dla przecietniakow tylko w ogromnej mierze mowi sie, czyta, raportuje po angielsku, stad czesto uzywa sie slowek po ang w rozmowie. Moj maz- bardzo dobry inzynier o niszowej specjalizacji i czesto nawet w domu wtraca nowomowe, np " wypusciłem dziś rilisa, jutro mam deadlin". Czesto go pytam czy nie da sie tego powiedziec po polsku i po zostanowieniu sie znajduje odpowiedniki;) Ale widac, ze łatwiej pewne rzeczy mowi mu sie po angielsku. Pracuje w srodowisku szwedzko-amerykanskim, siłą rzeczy czesciej mówi po ang