Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malmek

Złota klatka

Polecane posty

Gość malmek

Mam znajomą ,która niedawno zwierzyła mi się z czegoś, o co bym nie podejrzewał . Kiedyś byliśmy paczką ,taką ,że jeden za drugim w dym by poszedł i może dzięki temu łatwiej było jej się otworzyć. Swego czasu studiowała ,tam poznała chłopaka i zawarli małżeństwo. Ogólnie nie było problemów . Ona z dobrego domu ,w miarę zamożna .On też -własna firma itd. Po drodze 3 dzieci . Ona nie pracuje,bo mąż ma firmę i stwierdzili ,że z 3 dzieci jest co robić (małe są) ,a firma działa przyzwoicie ,więc ona dom- on praca, przynajmniej przez jakiś czas . Pasowało to obojgu . Minęło trochę czasu i firma na konkurencyjnym rynku nie ma już tak różowo jak wcześniej. Nie ma tragedii ,ale mąż dłużej w pracy ,ona w domu z dziećmi cały dzień . Nie skarży się ,bo dzieci jej to wynagradzają , z tym ,że powoli mało ojca widują . Zaproponowała ,że pójdzie do pracy ,bo czuje się jak w klatce. Do tego on będzie mógł trochę odpuścić firmę (nie musi być tam cały dzień.To raczej doglądanie firmy ,niż fizyczna praca w niej ). Dzięki temu ona by dołożyła się do wspólnego ,on dołożyłby swój czas -dla rodziny ,bo coś powoli zaczyna się psuć. Wtedy coś się zmieniło . On nie chce słyszeć,że ona chce pójść do pracy . Stwierdził ,że daje jej co potrzeba do życia,robi to dla rodziny ,więc koniec rozmowy . Ona to rozumie,ale zaczęło robić się duszno w domu ,ale obawia się,co będzie gdy któregoś dnia firma zacznie mieć większe kłopoty. Miałaby pracę ,dzieci nie byłyby takie uzależnione od rodziców- poszłyby do przedszkola ,mąż częściej bywałby w domu-tak ona to rozumuje . Niestety jej zdanie się nie liczy. Kocha go ,ale nie wie dlaczego on tak usilnie ogranicza jej zdanie. Ustalili kiedyś ,że ona dom,on firma-fakt,ale nikt nie mówił ,że tak na całe życie . Z tego co wie (mąż nie chce mówić za dużo ) , to firma trzyma się ,ale robi się co raz ciężej - nietrafione decyzje itd,więc tym bardziej ona czuje ,że jest balastem ,że czas najwyższy dołożyć coś od siebie. Pracę by miała,bo studiował niszowy kierunek i po rozpytaniu już wie,że dnia by nie zarywała i weekendów,a całkiem przyzwoite pieniądze by zarobiła. Na zewnątrz jakby wszystko OK . Firma ładnie zrobiona,parę oddziałów ,dobry dom ,wakacje ,fajne auta -tylko to wszystko jest jakby konsumpcją tego ,co zyskała ta firma gdy była prosperita. Teraz jest prawie na bieżąco stosunek zarobku do wydatków (kredyty,opłaty itd itd) . Domyślam się,że sporo jest takich firm ,rodzin ,gdzie widzimy :) ,a jest raczej :/ lub i :( . Rozmawialiśmy i widać było ,że musiała się wygadać ,bo nikt w rodzinie nie uwierzyłby w to co ona czuje ,jakie ma obawy. Rodzina twierdzi ,że ma dobrze ,więc niech nie wymyśla ,ale oni nie znają tych szczegółów ,niuansów . To co opisałem jest skrótem dłuuugiej rozmowy . Może znacie też takie przypadki złotej klatki? Domyślam się,że pojawią się tutaj posty nt. że babie się w d... przewróciło ,że nie wie czego chce itd itd . Przypomnę ,że w tekście jest opisane o co jest gra - jest o rodzinę.

Gość gwoli wyjasnienia
Nudzi ci sie? :)

Gość Helenka Zy
Mnie się trochę nudzi. Co porobimy?

Gość gość
Te posty mają jakis głębszy sens? Są na temat ?

Gość gość
A temat ma sens? Jaki, co go to obchodzi że cudzej babie się nudzi? :-D

Gość Maryla909
A przeczytałam sobie i nie widzę nudzenia . Wpierw też zauważyłam ,że sytuowana kobieta robi sobie problemy. Przeczytałam jeszcze raz i zauważyłam chyba w czym problem . Trochę mętnie opisany ale można go zrozumieć. Ta znajoma chce pomóc mężowi i mieć alternatywne źródło dochodu gdyby firma padła ? Taki wniosek z tego wyczytałam . Reszta o tym ,że ona chce do pracy bo ile można w domu to stawiam faktycznie na znudzenie . Ale racja też że kto by wytrzymał z tym ,że dzień w dzień to samo ?