Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Planujemy dzidziusia czy za wcześnie

Polecane posty

Gość gość

Witajcie :) mam 19 lat jestem z narzeczonym dość długo planujemy dzidziusia on bardzo chce i ja też tego pragne :) myślicie że za wcześnie? Byłam u ginekologa ostatnio zapytał się czy chce tabletki anty powiedziałam ,ze nie :D jakoś nie widziałam u niego jakiegoś zaskoczenia. Myślałam że pomyśli ze za młoda jestem bo wiadomo jak to w tych czasach jest :( nawet koleżanka z pytaniem juz dziecko ?

Gość gość
To tylko i wyłącznie wasza sprawa jeśli sami potem utrzymacie siebie i dziecko.

Gość gość
Skoro pytasz to moim zdaniem za wcześnie. Sama jestem mamą i z dzieckiem nie jest tak łatwo i lekko i myślę,że lepiej się do tego przygotować zadbać o oszczędności. Do dzieciątka trzeba dużo cierpliwości. Ja od zawsze Byłam rozsądna niż rowiesnice ale nie wyobrażam sobie mieć 19 lat i dziecko.

Gość gość
Moze najpierw zaplanujcie studia i slub!!!

Gość gość
Moim zdaniem za wcześnie. Masz przed sobą jeszcze wiele lat młodości. Teraz jesteś we wspaniałym wieku. Możecie robić co chcecie, spontanicznie, bez obowiązków domowych. macierzyństwo jest wspaniałe, ale na zawsze odbiera beztroskę.

Gość gość
Skoro pytasz to mowie:bardzo,bardzo wczesnie..

Gość gość
Zdecydowanie za wczesnie, jak dla mnie to przynajmniej o jakies 6 lat. Przynajmniej.

Gość gość
Bardzo wczesnie... Szczerze to ja poczekalabym ok. 10 lat.

Gość gość
Kupcie sobie psa na probe, skoro tak (jak to piszesz) bardzo chcecie dzidziusia. Az nie chce mi sie argumentowac, bo tych argumentów na NIE zebrałoby sie ze 30. ZA nie mam wlasciwie żadnego jak dla 19latki. Oczywiscie zaraz zleca sie mlodociane matki, ale blagam... to taka sama argumentacja jak tych co mieszkają w osmioro na 30 metrach kwadratowych i pieja jak to jest cudownie, teczowo i jakie to gniazdko pelne miłości.

Gość gość
To jest tak wczesnie,ze to az smieszne..masakra

Gość gość
Pomysl z psem jest super..polecam szczerze

Myślę, że jeszcze powinnaś poczekać. Jak sama powiedziałaś, masz dopiero 19 lat, to czas w którym powinnaś się wyszaleć. Zresztą Twoje nastoletnie dziecko w Twoim wieku jakim jesteś teraz, będzie Cię traktować jak swoją koleżankę, kogoś, z kim można połazić po klubach. Moim zdaniem powinnaś poczekać.

Gość gość
Nie rób tego dziecko to cudowna sprawa ale po co już...

Gość gość
W wieku 19lat ma,sie rozne durne pomyslyxtylko dziecko to.nie zabawka.Zmadrzrjesz moze z,wiekiem,ale jak urodzisz w tym.wieku to sobie,zyciexstrasznie skomplikujesz.Masz pracexzawod,srodki.do zycia?jestes samodzielna?mieszkanie itp,czy tatus tez uest samodzielny?Dorosnij najpierw,poznaj realia zycia a dopiero.potem mysl o dziecku.Zrobisz jak zechcesz,w koncu nie oazdy mysi dzialac rozsadnie.

Gość gość
Gosc 11:57, racja! Oczywiscie beda glosy ze mozna miec dziecko i konczyc technikum czy zawodowke czy cokolwiek innego, można w tym czasie mature zdawac, robic prawko, itd. Ale czy o to chodzi? Ja tez jak mialam lat 19 to dalabym sobie reke uciac ze co tam dziecko i macierzynstwo, ze z palcem duupiie dalabym rade. No i bylam pewna ze chlopak z ktorym jestem (a bylam z nim wtedy 3 lata) to ten na cale zycie. I cale szczescie ze nie wdepnelam wsię pieluchy. Teraz mam lat 28 i zaczynamy z mezem (nie tamtym chlopakiem) starania. Na co ci to dziewczyno? Za kilka lat to macierzynstwo bedzie smakowalo lepiej. Jest odpowiedni czas na wszystko i nikt mnie nie przekona ze 19 wiosen to najlepszy czas na dziecko jakkolwiek czlowiek czulby sie dojrzaly. Milion czynnikow spolecznych, ekonomicznych, organizacyjnych, psychicznych jednak powoduje ze to nie jest ten czas. Mimo ze biologia juz pozwala. Blagam, poczekaj z tym krokiem.

Gość gość
Hahahha dzidzius. Autorko, sama jestes dzidzius.

Gość gość
Moim zdaniem o wiele za wcześnie. Dobry wiek na dziecko to 25 lat albo nawet później. Ja wieku 20 lat urodziłam i powiem Ci, ze kocham swoje dziecko najbardziej na świecie ale wiem ze to było zdecydowanie za wcześnie. Najpierw zdobądź wykształcenie, pracę, korzystaj z życia. Naprawdę wiem jak jest ciężko pogodzić obowiązki z dzieckiem. Jeszcze może jak ma jakąś pomoc rodziny to się da. Ja szkołę skończyłam zaocznie w weekendy, wtedy mój mąż siedział z dzieckiem jak byłam na zajęciach. Uczyłam się nocami bo inaczej się nie dało. Potem znalezienie pracy to też masakra. Bo wszyscy pracodawcy robili wielkie oczy "jak to, pani ma 23 lata i jeszcze pani nigdy nie pracowała", no nie bo siedzialam brzydko mówiąc w pieluchach. I do tego pracodawcy nie chcą zatrudniać osób z dziećmi bo wiadomo że dzieci są bez przerwy chore i taki pracownik będzie wiecznie na zwolnieniu. No i oczywiście nigdzie nie byłam, nic nie zobaczyłam. Jak moje koleżanki zdobywaly coraz lepiej płatne prace ja siedziałam z dzieckiem na utrzymaniu męża. Teraz mam pracę za 1500zł bo nigdzie mnie nie chcieli zatrudnić. Radzę Ci autorko, myśl na razie o sobie na dziecko masz jeszcze czas. Potem nikt o Tobie nie pomyśli.

Gość gość
Tez nie jestem fanką późnego macierzyństwa, ale i nie za wczesnego. Pani 14:28 ujęła to najlepiej. Miły głos rozsądku wbrew propagandzie z kafe, że powinno się rodzić na studiach albo pod 40.

Gość gość
hmm...to zależy czego pragniesz w życiu moim zdaniem. Ja pierwsze dziecko urodziłam w wieku 21 lat i było to dziecko planowane. Teraz mam 26 i staramy się o drugie. Niestety nieskutecznie póki co, ale się nie załamujemy.

Gość gość
Stanowczo za wcześnie. Chłopak w tym wieku to dzieciak, którego "chcenie" nie ma wiele wspólnego z realiami. Do tego jaką przyszłość może oferować dziecku niewykształcona rodzina? wieczne klepanie biedy, na jakie zarobki może liczyć matka z co najwyżej maturą? Zarobi na rachunki, na własne mieszkanie? Można i potem się dokształcać, ale to będzie już kosztem czasu dla dziecka, to nie to samo.

Gość gość
do gościa który stara się o 2 dziecko. Spróbujcie celować w owulację. Nam to pomogło 2-krotnie :)