Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

gość1003

Hipotrofia płodu

Polecane posty

Tematy dotyczace hipotrofii są przestarzałe, dlatego postanowiłam załozyc nowy. Czy sa tutaj kobiety w ciazy lub matki dzieci z tym problemem?

Gość gość
Ja to przechodziłem ą właściwie to mój syn...

Gość gość
Ja miałam podejrzenia hipotrofii juz w 30 tyg potem tez Malo przybierał na wadze. Leżałam w szpitalu trochę mały się podtuczył i ur 3000 g ale ile bylo strachu to moje. Teraz juz ma 3miesiace wazy 6kg i nie jest gruby bo rośnie na długość a nie wszerz

Gość gość
U mnie było podejrzenie, które po kilku dniach okazało się nieprawdą. U Ciebie diagnoza już pewna?

Gość gość
Autorko napisz jak to jest u ciebie

Dzis 36t5d, wczoraj na usg dowiedziałam sie ze synek ma tylko 2358g, przez tydzien waga niemal nie drgneła. Przepływy ok, ktg tez, ale jest malenki, najgorzej z brzuszkiem, roznica wynosi 3 tygodnie wzgledem wieku z usg Usg: 12t4d- crl 65,4 mm 20t4d- 319g 30t4d- 1924g 33t4d- 2080g 35t6d- 2318g W 35t4d miałam wykonane szybkie usg na ktorym okazalo sie, ze AFI wynosi 5, do tej pory zawsze w normie. Po 2 dniach AFI 11, wczoraj 10.

Gość gość
dziecko 2300 urodzone z hipotrofią, słabo przybierało na wadze, poza tym ok

Gość gość
Nie martw się, czasem usg się myli.

Gość gość
38tc 2440g urodzony przez CC. Potem rozne komplikacje wymagal rehabilitcji itd ale przybieral ladnie

Powiedzcie mi, jak wygladał monitoring dziecka przy podejrzeniach w czasie ciazy? Jakie trudnosci byly z maluchami po porodzie? W ktorej dobie byliscie w domu? Jakie konsultacje nalezy wykonac? Czy dzieci sa zdrowe? Czy znana jest przyczyna? Jak to sie skonczyło, prosze napiszcie jak najwiecej...

Gość gość
Moje dziecko urodzone z hipotrofią ma już 6 lat. Chudzina jest niestety ale to nie jest reguła. Wiem tylko, że takie dzieci słabiej przybierają na wadze niż wcześniaki. U nas przyczyną był najprawdopodobniej problem z łożyskiem bo po. Cc było badane. Zostaliśmy szpitalu dłużej ale to z powodu wysokiej bilirubiny - mieliśmy naświetlania. Ogólnie wszystko ok.

Gość gość
Wody płodowe ok. A brzuch nie był duży.

Gość gość
Wszystkie odpowiedzi są powyżej. wam daleko do hipotrofii

Nie jest nam niestety daleko, gdyz brzuszek w ciagu miesiaca nie urosł nic... Asymetria jest znaczaca. Dziekuje za odpowiedzi, nie wiedzialam ze to sa wszystkie posty jednej osoby.

Gość gość
Autorko, mój urodzony w 38 tyg 4 dniu z wagą 2400. Wyszliśmy na 5 dobę, bo miał zoltaczke. Przez pierwszy rok fakt, więcej wizyt lekarskich np u okulisty, neonatologa, ale dziecko ich nie potrzebowalo, były tylko kontrolne. Teraz ma 6 lat, jest mniejszy niż koledzy, szczuplejszy, zawsze był niejadkiem, ale zdrowy i bardzo mądry facet, póki co;)

Dziekuje, takich wpisow mi trzeba... Jestem strasznie podłamana ostatnimi wiadomosciami, nie moge znalezc sobie miejsca..

Gość gość
Będzie dobrze. Hipotrofiki to zazwyczaj nieładki. Reszta ok.

To wysle go do babci, babcie zawzwyczaj maja dar przekonywania jesli chodzi o tuczenie dzieci. A tak powaznie, wiem, ze maly nie znaczy od razu chory, ale czy ktoras z mam miala decyzje o wywolaniu porodu wczesniej w zwiazku z brakiem przyrostu wagi?

Gość gość
Znajomi mają synka hipotrofika. Teraz ma już 3 latka. Przyznają, że jest niejadek i szczuplejszy od rówieśników, ale ogólnie zdrowy

Gość gość1003
Czyli wychodzi na to, ze dzieci najczesciej zdrowe tylko mniejsze...

Chcialam pocieszyc mamy, u ktorych podejrzenie hipotrofii pojawilo sie tak jak u mnie w ostatnim miesiacu ciazy. Synek urodzil sie w 39 tc, 3000g, 53 cm, 10/10- usg jak widac nie jest nieomylne, choc wykonywalo je kilku specjalistow. Synek byl drobny, ale teraz w 7 tygodniu ma juz 5 kg, wiec nadgania pieknie. Badzcie dobrej mysli!