Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Badanie prenatalne robiliscie trochę drogie

Polecane posty

Gość gość

Jestem w 9 tyg. Gin powiedziała ze następne badanie USG będzie prenatalne. Przed chwila dzwoniłam do luxmedu i koszt tego badania 410 zł nie ukrywam ze to dla mnie duże pieniądze. Mam corke i w ciąży nikt mi nie zlecil tego badania co prawda było to 7 lat temu. A Wy robicie? Konieczne jest to badanie?

Gość gość
6 lat temu nawet nie wiedziałam że jest takie badanie. Zotobilam jedynie 3D bo chciałam a lekarz mówił ze nie ma potrzeby ale skoro się upieram.

Gość gość
mysle ze takie badanie jest dla chetnych, tez mam 25 lat niedawno urodzilam 9i nie robilam takich badan

Gość gość
dzwonie po innych placówkach to cena jest ok bo 200 zł. To nie wiem dlaczego w luxmedzie tak drogo lepszy sprzęt?

Gość gość
Jeśli badanie prenatalne jest dla Ciebie drogie, to co zrobisz w sytuacji, kiedy okaże się, że z jakiegos powodu potrzebne Ci są pieniądze dla dziecka np na jakieś leki albo będziesz miała inne nieprzewidziane wydatki? Jak można decydować się na dziecko nie mając nawet tych kilkuset zł na badania prenatalne? 4 lata temu na Śląsku płaciłam u najlepszej lekarki 350 zł i byłam na wszystkich 3 badaniach. Byłam spokojna, że dziecko rozwija sie prawidłowo a w razie czego mozna by było odpowiednio wcześnie zainterweniować. Niestety żyjemy w Polsce, gdzie mozna umrzeć czekając w kolejce do specjalisty. Więc rodzica zadaniem jest tak sobie wszystko poukładać, żeby w razie czego móc zapłacić za prywatną wizytę czy poradę specjalistyczną. Nie mówię o patologii która mnoży się bez kontroli, no ale dla takich ludzi zdrowie dziecka i jego los nie są istotne.

Gość gość
może autorce nie chodziło o to ze nie ma tych pieniedzy ale czy nie szkoda na takie badanie ? moim zdaniem robi sie je bedac w grupie ryzyka badz gdy lekarz zauwazy nieprawidlowosci

Gość gość
Jak można się zastanawiać nad sensownością takich badań? One są bardzo ważne. Można sobie darować test pappa, bo to tylko głupia statystyka (sama boleśnie się o tym przekonałam), ale porządne usg pierwszego trymestru jest bardzo ważne.

Gość gość
A ja myślę że w LuxMedzie się ktoś pomylił i podał ci cenę usg z testem pappa bo właśnie tyle tam to kosztuje samo usg nie jest tak drogie i ok 200 zapłacisz...

Gość gość
No, ale to chyba twoja ginka bedzie ci robic to usg na fundusz?

Gość gość
Ja miałam to USG i następne mam w 20t ale ja miałam skierowanie na nie i było robione za darmo, kolejne też będzie

Gość gość
To badanie zrobią Ci też w przychodni bo tu chodzi głównie o przeciętność karkowa i pomiary. Z tym ze w przychodni sprzęt zawsze gorszy jest. Ja robiłam u mojej gin prowadzącej ale w jej prywatnym gabinecie i płaciłem 130zl.

Gość gość
Badania prenatalne trzeba robić w dobrych klinikach na dobrym sprzęcie. A to, że najcześciej są to prywatne kliniki i płatne badania to już inna sprawa. Ja bym nie zaufała antycznemu USG w jakimś szpitalu czy gabinecie na NFZ. U mnie w mieście była sprawa, że kobiecie w szpitalu podczas regularnych badań nie wykryli poważnej wady, którą diagnosta prenatalny wykrył po 1 min badania. Niestety było to już w 8 miesiącu. A w szpitalu zbywali ją, że wszystko jest ok.

Gość gość
Dokładnie nie chodzi, o to ze nie mam tych pieniędzy. Do mojej gin chodzę prywatnie place 120 zł sprzęt usg ma fatalny nawet nie robiła mi ostatnio na nim usg. Tylko wysyła do luxmedu tym razem też tak pewnie będzie. Mam nadzieję że w luxmedzie źle mi pani powiedziała. 200zl spokojnie mogę zapłacić. A ona sprawa zastanawiam się po co ja chodzę do gin prywatnie? Skoro nawet nie ma dobrego sprzętu badania robie na nfz w przechodni szpitalnej. Gdzie ona wypisuje mi skierowania

Gość gość
Na usg na nfz nie zamierzam się pakować bo na początku powiedzieli mi ze ciaza się nie rozwija. Poszłam na usg do luxmedu wszystko dobrze.

Gość gość
USG "prenatalne" w 12 tygodniu to chyba najwazniejsze badanie podczas ciazy (poza testami toxo, cyto, rozyczka... ) Mozna sobie odpuscic wiele badan ale tego akurat sie nie powinno.

Gość gość
USG w 12tc to jedno (przezierność itd.), a testy pappa i jakieś tam przepływy krwi to drugie. Powiem wam, że w pierwszej ciąży robiłam wszystkie te pappa i inne cuda (kosz to 550, a to było 3 lata temu). Prawdopodobieństwo poronienia jeden do kilku tysięcy i poroniłam. W drugiej ciąży, inna przychodnia, lekarz na usg w 12tc stwierdził, że on tu nic niepokojącego nie widzi od strony genetycznej, ale jak chcę wydać więcej kasy na zabawę w statystykę to mogę. Darowałam sobie. Zapłaciłam stówkę za samo usg z przeziernością, sprawdzaniem kości nosowej i tyle. Dziecko zdrowe. Ciążę prowadziłam w luxmed, sprzęt mają ok, ale ten do "głównych" usg (12, 20 i 30tc) tylko w jednej przychodni. Inna sprawa, że luxmed nie prowadzi ciąży problematycznej, bo takie mają wytyczne z góry (chyba że dany lekarz ma na to wywalone, ale to jego dobra wola).

Gość gość
Zrób, nie kup czegoś ,nawet dla dziecka ,z rzeczy tzw. nie najwazniejszych ale te badanie zrób.Tam widać czy nie jest chore,czy nie ma problemu z sercem,nerkami i innymi narządami wewnętrznymi,wiele takich wad operuje sie przed narodzinami dziecka.Kiedy to rezultaty takiej operacji sa niesamowite.Nawet wstawia sie implanty kości w miejsce gdzie kości może zabraknąć ( zdarza sie) ( w kończyny górne lub dolne).Uwierz mi,to usg jest mega ważne,można duzo zyskać i wiele stracić bez niego.

Gość gość
Ja robiłam, płaciłam 250zł 5lat temu.

Gość gość
13.18 Przekonałas mnie. Zrobię nawet jak ma kosztować 410 zł

Gość gość
ten temat to chyba reklama luxmedu :O ale strasznie nieudolna

Gość gość
Ja chodzę do luxmedu, pisałam o tym wcześniej i nie zachwalam. Sprzęt ok, ale bez szału. Do tego oni mają zwyczaj odsyłać do innych placówek pacjentki z ciążą chociażby minimalnie bardziej wymagającą od średniej.