Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy podczas brania antybiotyku można kogoś zarazić?

Polecane posty

Gość gość

Czy przy braniu antybiotyku na anginę można mimo wszystko kogoś zarazić? Jestem nianią i od wczoraj jestem na chorobowym, bo mocno się rozchorowałam. Dziś dostałam od lekarza antybiotyk na 7 dni. Chciałabym wrócić do pracy w czwartek tylko obawiam się, że mogę zarazić dziecko, którym się opiekuję. Malec (15 miesięcy) niedawno sam przechodził infekcję.

Gość gość
Angina bakteryjna jest mniej zaraźliwa niż wirusowa (a skoro dostałaś antybiotyk to masz bakteryjną, są rzadsze ale jak już się zdarzą to faktycznie rozkładają porządnie). Ale na pewno chorując na jedną czy drugą unikałabym kontaktów z malutkim dzieckiem.

Gość gość
dziękuję za podpowiedź

Gość gość
Każda angina jest zarażliwa , wirusowa bo zakażasz kropelkowo a bakteryjna (paciorkowce) bo zakażasz przez wydzielinę ropną z ust którą mozesz mieć na dłoniach , ustach . Tak czy inaczej kontakt w przypadku choroby z dzieckiem jest ZAKAZANY. Antybiotyk zabija tylko bakterie w Twoim organiżmie lecz nie dzieje się to natychmiastowo po podaniu (trwa nawet do dwóch tygodnie) a w tym czasie cały czas możesz zarażać .