Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Malowana_Lala_

Zazdrość o sukces FALSE FRIEND

Polecane posty

Gość Malowana_Lala_

Hejka :( Piszę do was z prośbą o radę. Czy spotkaliście się już kiedyś z zawiścią ze strony najbliższej przyjaciółki/przyjaciela po osiągnięciu sukcesu w życiu?.. Kiedy byłam bez niczego nie pracowałam i byłam gruba i miałam kompleksy moja przyjaciółka była ze mną zawsze i wszędzie. Teraz kiedy pracuje w międzynarodowej firmie jako tłumacz, wyjeżdżam za granice i schudłam słysze same 'dogryzki' i dziwne miny no i jak coś mi się uda w pracy to ona się nie odzywa wgl. .. Do momentu oczywiście aż coś sp*********** Wtedy nagle się pojawia by powiedzieć że 'my to nie jesteśmy stworzone do wielkiego świata'. Dodam że znamy się od urodzenia i wiem że nieźle mi obrabia d... wraz swoim chłopakiem bo gdy wchodze w ich towarzystwo i coś powiem oni wymownie na siebie patrzą śmiejąc się ze mnie! To jest chore !!! Pytanie.. czy macie jakiś sposób na to by ktoś był wobec was normalny, nie dogryzał i nie zazdrościł? Podzielcie się proszę waszymi historiami jeżeli też tak macie lub mieliście.

Gość hankakochanka2
.... up

Gość zośkal
Ona ma ból d**y i tyle pewnie jest nierobem . Miałam to samo i olałam taką ..

Gość kobietasukcesu
Też mam false friend i zabijam ja dalszymi sukcesami jak cos powie.

Gość zawiscludzkanieznagranic
Dokładnie jak Ci coś powie że czegoś nie potrafisz to zamknij jej morde kolejnym sukcesem

Gość gość
Kochana mam dokładnie taka sama przyjaciolke a raczej miałam. Szkoda ale na takich ludzi nic nie działa, nawet takim samym tekstem mnie czestowala, szkoda przyjaźni ale chyba trzeba ukrocic kontakt. Z innej beczki: powiedz coś o swojej pracy, szukam pracy jako tłumacz miedzynarodowa firma byłaby idealna

Gość karina44
zwykła fałszywa przyjaciólka, niby cie lubi ale czeka na tematy od ciebie by obrobić ci d**e . jak ja to znam... Wiesz co zrób? olej ją tak totalnie i wychodz z kims innym az sama przyjdzie z płaczem a wtedy powiedz jej prawde miedzy oczy

Gość Malowana_
Hejka, kurcze nie mogę powiedzieć ci nazwy firmy bo ją reprezentuje, ale ogólnie na śląsku mieszkam, daj znać czy ty też to może ci coś podpowiem tak, żeby nie wymieniać nazwy firmy lub napiszę ci prywatnie. Cieszą mnie ludzie którzy się rozwijają <3 p.s. to ja ino inny login bo hasla nie pamietam hahaha

Gość gość
Malowana ja piszę z Małopolski ☺ ogólnie chciałam zapytać jak szukalas/znalazłaś taka fajna praca bo jest mało ogłoszeń o pracę dla tłumaczy jak się domyślam na etacie. Można zapytać jaki język?

Gość malowana11
hejka! Angielski, z ogłoszenia ! na infopraca najlepsze, że nie wiedziałam wgl że to odział korporacyjny. Na rozmowie już zauważyłam że coś jest nie teges bo trwała godzine, nagle zaczeli mnie sprawdzać i kazali coś przetłumaczyć ale dałam radę !. A praca w Sosnowcu, są takie tereny tutaj specjalnie pod firmy i jest ich tu coraz wiecej i ciekawe rzeczy mozna znalezc. Moze w twoim regionie tez jest teren gdzie jest pelno magazynow? w takich miejscach mozna znalezc perełki wiec polecam rozwiezc cv

Gość gość
Super gratuluję Ci serdecznie, mam nadzieję ze i tutaj coś podobnego się znajdzie. A w Sosno i na Śląsku widziałam takie oferty ale nie jestem gotowa na przeprowadzkę ☺ poszukam czegoś w swoich okolicach. Tłumaczenia pisemne czy również ustne? Ten materiał do tłumaczenia był trudny? Można zapytać czy wcześniej pracowalas jako tłumacz?

Gość Malowanaa
Dziękuję ! Mam 24 lata, jak mialam 22 lata przyszlam tam na rozmowe kwalifikacyjna a mialam tylko 3 miesieczny staz i 3 miesieczna bezplatna praktyke jako tlumacz. Oprocz tego mialam erasmusa w hiszpanii oraz bylam nauczycielem ang przez rok. Tlumaczenie bylo niedlugie ale za to pelne technicznych zwrotow (pewne specyficzne slowa zostaly mi podane). Moim zadaniem bylo opisac produkt pod katem marketingowym bo jestem w dziale marketingu. Po wyjsciu stamtad pomyslalam ze moglo mi pojsc lepiej ale zaraz mialam kolejna mysl: przeciez nie poszlo mi wcale zle jak na stres. No i za 2 tygodnie zadzwonili ! Potem bylam jeszcze pol roku w Holandii w centrali korporacji tej firmy i teraz wrocilam znowu do odzialu :) Ale jestem osoba empatyczna i zauwazylam ze teraz okazuje sie dopiero kto jest prawdziwym przyjacielem . wiec to tez ma swoja cene :(

Gość rafal12
wowww ale z ciebie kosa w tak mlodym wieku tyle zrobic. co ja bym dał żeby cofnąć czas... a czym sie zajmuje twoja przyjaciolka? sadzac po opisie to chyba niczym specjalnym

Gość Agarek
Hej, ja tez gratuluje sukcesu. Ja jestem nauczycielka angielskiego w Hiszpanii i tak sobie mi idzie. Mimo wszystko ciesze sie, ze Tobie sie udalo z ta praca. Zycze dalszych sukcesow ;)

Gość malowanaw
Rafal12. jest w moim wieku i w zyciu nie przepracowala ani jednego dnia, jezdzi sobie na wczasy za kase rodzicow itp. taki typ. a pisze to tu na forum bo dzis to juz sie przebrala miarka z jej docinkami a wole ja tutaj obgadac niz komus to mowic bo jestem uczciwa. . . szkoda ze nie mam odwagi z nia o tym porozmawiac żeby sie odczepila od mojego zycia i zajela swoim. ale co.... znam ja od zawsze i to nie takie latwe

Gość malowanaaa1
Agarek dziekuje! Wow super w Hiszpanii ! I nauczycielka! tez uwielbialam uczyc ten zawod w polsce stanowczo powinien byc bardziej doceniany ! Wiec pewnie tez wzgledem tematu takich false friendow spotkalas na swojej drodze ;d

Gość gość
False friend to para słów lub wyrażeń brzmiących w dwóch językach tak samo lub podobnie, ale mających inne znaczenia. Tobie raczej chodziło o fake friend. Taka z ciebie tłumaczka jak ze mnie astronauta.

Gość Kamilaaaa123
Hahaha ! skąd ja to znam, zapewne jeszcze jak powiesz jej o swoich planach to próbuje cię do nich zniechęcić żebyś czasami nie miała więcej od niej. . . wiesz co? wiem że to bedzie dla ciebie cios. Ale ludzie w życiu odchodzą i przychodzą i to już nie ma sensu tego ciągnąć. Gwarantuje ci że ona sie nie zmieni.

Gość gość
Malowana po prostu mega gratulacje dla Ciebie!!! Wiele sukcesów jeszcze przed Tobą i jesteś wzorem dla innych! Tak trzymaj dziolcha! ☺ja się postaram coś ogarnąć w temacie pracy jako tłumacz bo teraz mam inną pracę ale mało mnie satysfakcjonuje, czas wrócić do zawodu! A kolezanka się nie przejmuj, tacy ludzie tak mają z zazdrości bo najbardziej się zazdrości sukcesów wypracowanych własną ciężką praca, widać koleżanka ma kompleksy na tle swojego nierobstwa i lenistwa, nie martw się bo jeszcze nie jedna taka spotkasz /mówię z własnego doswiadczenia/ ja się już nie przejmuje tylko takie osoby wycinam z życiorysu wolę znajomych którzy ciągną mnie w górę a z takim pseudokolezankom tylko współczuje bo widać że zamiast zająć się czymś konstruktywnej wola wbijać szpilki i na to energie marnowac. Moim zdaniem wynika to z kompleksów. Szkoda ze czasem tak się znajomos toczy szczególnie jak kogoś znasz całe życie,been there done that,teraz tylko im współczuje ich położenia bo nigdy nikomu źle nie życzę ani by mnie nie było stać na złośliwości ale też nie mam obowiązku tego znosić

Gość malowanalalka
Co do nazewnictwa to wiem co to jest fake i false. Ale ja to dałam ironicznie! jezu.. co za ludzie

Gość gość
Ironicznie nie odróżniasz fake od false? Niech ci będzie. Idz już spać, bo jutro od rana musisz zaiwaniać na taśmie albo supermarkecie, rojąc sobie, że jesteś tłumaczką. I jeszcze sama sobie odpisujesz, schizolko. :D

Gość gość
I jeszcze do osoby która powyżej wywnetrznia się nt fake friends, Masz rację, false friends poprawnie wg twojej definicji ale wiesz co? Nawet tłumacz może się pomylić, to się zdarza panno nieomylna haha. Malowana piona nie bierz wszystkich złych słów do siebie bo durni ludzie są wszędzie nawet na forum ☺

Gość malowana93
Hej hej dziękuję wam za takie wsparcie ! chciałabym żeby wszyscy tak myśleli, rozwijali się i sobie nie zazdrościli bo szkoda na to życia !! każdy ma przecież swoje. Wiecie co, może macie jakieś rady, żeby jakoś bez konfrontacji (bo i tak obrobi mi d**e) oddalic sie od niej? Może moje False friend jako blad przyciagnie wiecej ludzi by zapoznali sie z moim problemem (juz jeden sie zapoznal ;d;d;d;d;d).

Gość malowana lalkaa
JA sie bardzo czesto myle ale tutaj chcialam przyciagnac uwage bo nikt tu nie odpisuje, sorki

Gość malowanaa9334
wgl ucieszylo mnie to że są takie osoby fajne, dzieki wam!

Gość gość
Kochana każdy się myli ale tylko duren przyczepia się do błędów z taką zapalczywoscia na publicznym forum, take it Easy. Kilka osób tu napisali żeby powiedzieć prosto w oczy co się myśli ale choć ja miałam na to wiele razy ochotę to też się w sumie nie odwazylam, a po co mi to szkoda nerwów. Może lepiej się wycofać pomału z takiej znajomości, jak już wiesz na czym stoisz to dla własnej satysfakcji możesz taka osobę powkurzac swoimi dalszymi sukcesami, tak czy siak du.pe Ci obrobi nie ważne co byś zrobiła więc daj sobie trochę satysfakcji powodując u niej wkurzenie opowieściami o tym jak Ci się dobrze układa, niech pęka z zazdrości