Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak w tym kraju ma być dobrze, skoro utrzymanie leniwych księży kosztuje miliony

Polecane posty

Gość gość

Ty ciężko harujesz na ich nowe opony do Bentleya czy Mercedesa. Wszystko z podatków! Prawdziwy chrześcijanin nie ma nic wspólnego z katolicyzmem.

Gość gość
Nic na to nie poradzisz Ten cholerny kościół gnębił ludzi od zarania dziejów Kiedyś było jeszcze gorzej bo nie dość że rżnęli ludzi na kasę to jak miałeś inne poglądy to cię powiesili albo spalili na stosie.

Gość gość
Sytuacja kraju to inna sprawa, ale co do księży ich pensji, zwolnień podatkowych, uposażeń i majątków to można się wkurzyć i to z pewnością nie ma nic wspólnego ani a katolicyzmem, chrześcijaństwem, ani z tym co głosił Jezus o gromadzeniu majątków itd.

Gość gość
Prawda i tez mnie to dziwi, cóż, podziękować trzeba suchockiej za podpisanie konkordatu. Ona dalej przy klechach w Watykanie siedzi

Gość Teppic No1
A teraz banda singli w sukienkach będzie aktywnie wspierać kolejne zaostrzenie ustawy (anty)aborcyjnej, łącznie ze zbieraniem podpisów od tłuszczy. Niezależnie od tego, czy Jezus istniał czy nie, ta bezczelna buta niespecjalnie licuje z naukami kościoła. Dupki żołędne.

Gość gość
A single bez sukienek chcą się łajdaczyć bez jakiejkolwiek odpowiedzialności i mieć komfort psychiczny, że w razie wpadki pomoc na miejscu. Teraz trochę trzeba pokombinować, ale to też nie problem. Ksiądz się napracuje, przecież uczy religii w szkole, lezie do szpitala z posługą kapłańską, musi ochrzcić delikwenta, ożenić, pochować. Ma co robić w każdym razie, nie pierd******anapę z laptopem na kolanach przez całe życie, jak wy

Gość gość
Jak to się mówi: droga do seminarium jest otwarta, Każdy może skorzystać :) Pewnie, że mają więcej kasy niż przeciętny obywatel, choćby z tej racji, że utrzymanie jednego człowieka kosztuje mniej niż całej rodziny plus mają więcej źródeł dochodu. Ale spinajmy się tak: płacą podatki jak inni, płacą za swoje utrzymanie itd. W rządzie czy na wysokich stanowiskach nie taką kasę trzepią i też na to nic nie poradzimy.

Gość gość
A do tego wszystkiego na starość zostają tak naprawdę sami. Oni nawet chyba boją się wchodzić głębiej w jakąkolwiek relację, choćby typowo przyjacielską, bo za moment trzeba zostawić parafię i pójść gdzieś indziej. I ciągłe posłuszeństwo biskupowi. Nie mają wcale tak różowo.

Gość gość
gość dziś A single bez sukienek chcą się łajdaczyć bez jakiejkolwiek odpowiedzialności i mieć komfort psychiczny, że w razie wpadki pomoc na miejscu. Teraz trochę trzeba pokombinować, ale to też nie problem. Ksiądz się napracuje, przecież uczy religii w szkole, lezie do szpitala z posługą kapłańską, musi ochrzcić delikwenta, ożenić, pochować. Ma co robić w każdym razie, nie pierd******anapę z laptopem na kolanach przez całe życie, jak wy Xxxx Moze i masz rację ale oni to robią tylko dla kasy. A Jezus chodził w sandalach i nie wozil się mercedesami tylko na osiolku. Nauczał, i chrzcil za darmo

Gość gość
Większość z nas deklaruje zdecydowaną niechęć do kościoła, a korzystamy z jego usług w razie potrzeby kiedy sytuacja tego wymaga. Taka tradycja, ktoś nie chodzi regularnie, nie spowiada się, ale ślub koniecznie w kościele, bo tak jest ładnie. A jak mieszkasz na prowincji i masz do dyspozycji tylko cmentarz parafialny to jak się przekręcisz jako apostata, rodzina musi szukać miejsca na komunalnym, więc nie opłaci się wypisywać z kościoła i mało kto to robi. Tylko nie chodzą i traktują go jak firmę usługową, korzystają w razie potrzeby, cena do uzgodnienia. Mnie to pasuje, innym myślę też ☺

Gość gość
Nie brałam ślubu kościelnego bo mnie nie stać. Miałam cywilny, biała sukienkę i małe wesele na 30 osob i też było ładnie.