Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Owsiki a praca w garmażerii

Polecane posty

Gość gość

Pracuje od połowy października w garmażerii (pierogo, kluski śląskie, itd...) a w weekend zauwazyłam u siebie owsiki. Jeszcze nie byłam u lekarza, ale czy z taką przypadłością mogę pracować w garmażerii?

Gość gość
Jesteś roznosicielem jaj tych pasożytów więc prawdopodobnie nie powinnaś pracować do momentu pozbycia się problemu. Musisz je wytruć u siebie i wszystkich domowników .

Gość gość
Ale nie chce brać jeszcze urlopu, to dopiero mój trzeci tydzień.

Gość gość
Ale zarażasz innych rozumiesz

Gość gość
Jeśłi jesteś odpowiedzialną osobą to powinnaś przerwac pracę az do momentu wyleczenia się by nie narażać konsumentów na zarażenie . Myślę że sama nie chciałabyś jeść potraw przygotowanych przez chora osobę więc oszczędź tego innym.

Gość gość
Weź zwolnienie a nie urlop, powiedz lekarzowi gdzie pracujesz i dostaniesz.

Gość gość
Ale mam umowe tylko na 3 miesiace wiec musze sie wykazac nie moge brac urlopow ani zwolnien

Gość gość
Jak ludzie zarażą się owsikami i sanepid dojdzie do tego, że to z twojej garmażerki wyszło, to możesz mieć poważniejsze problemy. :)

Gość gość
jasne, myślisz że ktoś doceni twoje wykazywanie sie gdy się okaże że sie ludzie pochoruja przez ciebie. Niepoważna jesteś!

Gość gość
Jak możesz jeszcze pytać!!??? Bllleeeee

Gość gość
Absolutnie nie możesz! Poinformuj pracodawcę niech wycofa to co zrobiliście do tej pory.Jak ktoś to zgłosi a to tylko kwestia tygodni lub badań okresowych w sanepidzie obciążą cię karą finansową.

Gość gość
Musisz grzebać w tyłku a potem lepić pierogi

Gość gość
sciema! zeby pracowac w garmazerii mussz miec wazna ksiazeczke z sanepidu. Jak maz owsiki nie podbija ci takiej ksiazeczki.

Gość gość
Badania do książeczki sanepidowskiej nie są w kierunku owsicy, która jest chorobą bardzo zakaźną, występuje raczej często i łatwo się zarazić. Książeczka przed tym nie chroni, a poza tym jaja owsika są lżejsze od powietrza, nie ma znaczenia, czy kupiłaś od zarażonej osoby kotleta czy np. czasopismo w kiosku - możesz się zarazić.