Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość angielskiprosze

jak odróżnić present simple od present continuous

Polecane posty

Gość angielskiprosze

w poniedziałek mam kartkówkę z tych czasów a za nic nie umiem ich odróżnić, w teorii niby wiem kiedy się używa jednego a kiedy drugiego ale jak mam zdanie po angielsku to za nic nie potrafię zorientować się czy im chodzi o to czy to jest teraz czy niby jest ale nie jest a będzie w przyszłości i takie tam. Znacie może jakieś super sposoby na odróżnienie tego w praktyce?

Gość gość
Najprościej po końcówce czasownika: Present continuos zawsze kończy się na -ing. Drink-ing, smok-ing, driv-ing, read-ing. Prościej wytłumaczyć nie potrafię.

Gość gość
Dokladnie! po koncowce najprosciej

Gość gość
jak masz zdanie po angielsku? czyli na polski nie potrafisz przetłumaczyć?

Gość angielskiprosze
Nie nie, chodzi o to, że jest podane zdanie po angielsku ale trzeba wstawić czasownik albo w present simple albo w continuous i nigdy nie wiem, w którym czasie. Np. teraz takie zdanie miałam You've got a new job. How ________ on? i miałam wstawić albo "are you getting" albo "do you get". Oczywiście wstawiłam to drugie i jest źle. Nie rozumiem dlaczego ma być w continuous. Na polskie to będzie "Dostałeś nową pracę. Jak ją zdobyłeś?" a continuous jest niby do sytuacji, które zdarzyły się w tym właśnie momencie i tego nie rozumiem.

Gość angielskiprosze
albo takie zdanie: Look at that girl! She (look) amazing. Przed czasownikiem trzeba wstawić odpowiednią formę, w simple lub continuous. No i teraz jak mam to zdanie postrzegać. Czy ta dziewczyna wygląda TERAZ niesamowicie czy w ogóle tak wygląda.