Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co by było gdyby...

Polecane posty

Gość gość

Co by było gdyby na świecie nie było dziedziczenia? I ludzie umierając, odchodząc z tego świata, nic po sobie nie mogliby przekazać potomnym. W pierwszej myśli jest to niesprawiedliwe, ale po głębszym zastanowieniu, w krajach z dłuższym stażem kapitalizmu jest coraz większe rozwarstwienie społeczne, tworzą się elity finansowe, ludzie nie pracują, tylko wydają pieniądze przodków. Jest też druga strona tego medalu, ludzie zaczynający od zera, pnący się do góry z mozołem bo obarczeni jarzmem podatków. Co by było, gdyby ludzie nie dziedziczyli. Każdy zaczynał od zera i kończył na zero. Wszystko co zgromadzimy przez całe życie, przechodziłoby na koniec na państwo, ale za to nie było by już podatków. Start od zera byłby dla każdego łatwiejszy. Ludzie może by trochę zwolnili w pogoni za pieniądzem. Co o tym myślicie?

Gość gość
widze ze masz poważne problemy ze zrozumieniem definicji państwa

Gość gość
to pewnie by sie skończył jedna wielką epidemia która zabiłaby 80% społeczeństwa a "państwo podałoby sie do dymisji na bahamy ogłaszając przetarg na nieruchomości dla nowych osadnków:D tak szczerze to własnie tak jest tylko ze troche inaczej. bo widzisz "państwo" jak to określasz potrzebuje niewolników robotników i kamerdynerów i innych takich inaczej pozostałoby na swiecie pareset "państw" z nic niewartym majatkiem bo nie byłoby mozliwości zagospodarowania

Gość gość
dlatego ci sie wydaje ze zyjesz u siebie. bo ci wmówili te kolorowe a obecnie nawet już przezroczyste lub zupełnie abstrakcyjne papierki stanowia wartośc sama w sobie. gdyby to była prawda to juz dawnoby nas tu wymordowali i nam to wszystko zapiertolili. co do tego nie mam najmniejzych watpliwości

Gość gość
Musze przyznać ,źe ja myślałem długo o idealnym ustroju . Ale musze ci przyznać rację ze to byłoby dobre tylko nie do zrealizowania ponieważ ci ludzie którzy rządzą mają również swój kapitał rodzinny nie tylko w kraju ale teź za granicą.

Gość gość
ale jedyną realna wartosc nadaje dla nich czemukolwiek parytet siły niewolniczej. to jest główna wartośc na tym świecie ty jestes niewolnikiem ja jestem niewolnikiem i pewnie nawet ci którzy nas pilnuja to też niewolnicy. swiat nie dzieli sie na biednych i bogatych tylko na tych co pracują i na tych którzy z tej pracy czerpia zyski.ty czerpiesz zyski jedynie pozorne. biorąc pod uwage ze wypracowaqlismy cywilizacje to korzyści płynące dla nas z jej funkcjonowania sa mniej niz zerowe. co innego ci którzy tym "kieruja" oni odlecieli już dawno temu tam gdzie ty i ja nigdy sie nie znajdziemy a nawet nigdy nie dowiemy sie że takie miejsce istnieje;) ale nie łam sie kazdemu sie w końcu powinie noga szczególnie jak robi tysiącmilowe kroki

Gość gość
ja bym tylko chciał dozyc momentu kiedy to nastapi i znaleźć odpowiedzi na kilka pytań. nic wieccejmnie nie interesuje. no moze tam wsadziłbym pare butów w ryj jednemu z drugim bo im sie kooorfom po prostu nalezy...ale moze nawet lepiej byłoby ich z tą powinieta noga tu zostawic.

Gość gość
nie ma czegos takiego jak ustrój idealny. wiekszośc jako sposób wyzyskiwania ludzkosci to po prostu metody wyzyskiwania ludzkosci. dla odmiany te zbliżaja sie prawie do ideału wiec nie narzekaj. jak oni mogli osiagnąc ideał to ja koorfa t ez moge osiagnąc ideał szczególnie ze nie będę musiał kombinowac od zera ze wszystkim

Gość gość
ja im sie nie dziwie. pewnie z ich perspektywy po prostu nie dało sie nas niewykorzystac. nawet nie mam do nich pretensji tylko licze na to że oni też nie będą skomleli jak wydymane na kase dzifki jak ich wyrooocham bez zapłaty

Gość gość
bo szczerze wrzaski piski lamenty jeki steki i zawodzenia umioerajacych średnio mi pasuja do wizji komfortowego zycia no ale ja im nie bede mówił co maja lubic. to juz ich jepany problem

Gość gość
ja sie przyzwyczaiłem. nawet nie chce byc bogaty miec władzy dazyc do czegokolwiek. nie chce mi sie po prostu i tyle. zapewne taki stan dziaki l ogicznemu wnioskowi że sie to nie opłaca bo i tak ci wszystko zapiertolą doszło już wielu...stad te piski jeki lamenty itd. jkezeli o mnie chodzi to planuje na to tez miec wypiertolone. jedyne co mnie wkooorfia to fakt ze mógłbym robić to o co im chodzi. a ja nie mam zamiaru tego robic chocbym koorfa miał nawet zostac pokrojony na atomy. zwisa mi to i powiewa. czesto mówie c***j im w dooope ale tak naprawde to nie zamierzam nawet kooorfa swojej własne dooopy ruszyc w celu realizacji tej groźby. ale c***j niech se tam kombinuja zobaczymy co wykombinuja:D

Gość gość
mi tu dobrze serio. jak mnie wyjepią na ulice tose wyhoduje liście i zamieszkam w kupce błota w rynsztoku

Gość gość
jak rozesla siepaczy żeby mnie straumatyzowali to se piertolne drzemke itd. w końcu i tak mnie beda musieli zabic albo przerobic na cos. moze wpiertolić chipa. c***j mnie to kooorfa wsszystko obcjhodzi...długo se go nie ponosze

Gość gość
zniewrażliwiłem sie na wszystko. ale o to tez im może chodzic. tak czy inaczej koorfa to oni beda musieli za tym biegać nie ja;) i o to chodzi broda:classic_cool:

Gość gość
ja sie panem urodziełm nie potrzebuje sług żeby rrządzić swiatem. także jak bedziesz miał jakąś prośbe to postaraj sie aby dotyczyła czegoś w rodzaju wspólnego lezenia we własnych szczynach czy coś w podobie. najlepiej zeby sie dużo ruszac nie trzeba było

Gość gość
czasami mi doskwierają odlezyny ale to jakas usterka techniczna chyba czy coś

Gość gość
tu widzisz wychodzi kto jest kim. a wychodzi na to ze se moga dookoła mnie poskakac jak trupa wystraszonych komediantów którym nie zamierzam płacić bo nie mam z czego zresztą. no i kto tu rozdaje karty?:)

Gość gość
w sumie to nie wiem o co tu tak naprawde chodzi a jak wiadomo jak czegoś nie wiesz to sie musisz długo zastanowic. im dłużej tym lepiej zważywszy ze nie wiesz wiecej niz nie wiedzą oni. to logiczne posuniecie. najmniej ryzykowne a mi sie nie chce ryzykowac bo to wyczerpujące jest

Gość gość
poważne decyzje podejmuje sie z conajmniej częścią informacji. ja na siebie nie wezme odpowiedzialnosci która chcą mi podarowac jaksie czegoś wiecej nie dowiem. nie ze mną te numery. nie wierze w swietego mikołaja i gwiazdke z nieba.

Gość gość
inaczej reszte zycia spdze na zadawaniu sobie pytania "co by było gdyby" to nie tak działa. nie w tej grze kolego w tej grze stawka jest moje być albo nie byc bogiem a bóg jak mawiał świetej pamięci geniusz z przerostem płata czołowego nie gra w kości

Gość gość
przy czym ja wcale nie oczekuje szczegółowych aportów i sprawdozdań co dobe bo i tak by mi sie nie chciało tego czytać. ja nieczego nie oczekuje. nie znajdziesz u mnie żadnego piertolonego włacznika z kolorywymi diodami i przełacznikami trybu pracy. nie powiem ze by mnie jedna czy dwie informacje nie ucieszyły akurat takie najmniej dla nich wazne a najważniejsze dla mnie. skoro ich nie ma tzn że liczą ze mi sie system odwiesi i lampki zaczna se mrygac jak gwiazdki na niebie

Gość gość
a to mi znowu smierdzi checią drastycznego wydooopcenia mnie i mojej inteligencji w dooopala jak również praktyką konsolidowania potrzeb i kosztów. ja dziekuje za taki interes nie jestem zainteresowany towarem

Gość gość
jak ktos koorfa liczy ze sie zerwe na nogi i skacząc z radości rozpłacze ze szczęscia bo mi kooorfa sprzedali coś co i tak mieli wyrzucic to sie przeliczą. ja bym to wział jakbym miał do czynienia z ludżmi którzy nie uważaja ze moga mnie bezkarnie dooopcyc jak im sie podoba. a tak to wiecei. nara

Gość gość
A jaką ty masz inteligencje idioto . Okradać biednych to jest spryt a nie intelekt durniu.

Gość gość
idea abonamentu mnie obrzydza a tak albo i gorzej by sie to skończyło gdybym przystał na wasze warunki. musiałbym wam koorfa codziennie robić laske żeby sie nacieszyc swoim skarbem. nie wiem co wy tu robicie rekrutujecie kokietujecie zabawiacie sie badacie rynek czy co? w 1, 2 i 4 przypadku odpowiednio: chcecie miec za pracownika frajera? chcecie miec za partnera łosia? chcecie mi zbadac prostate?

Gość gość
okradać biednych to jest metoda. a czy wynika ona z kalkulacji czy z konieczności z przyzwyczjenia z budowy ciała czy z okoliczności to juz inna kwestia. bez wzgledu na to z czego wynika to albo juz i tak kradna coś czego nie wiem co by mi nawet pasowało do rozwoju a raczej zastoju sytuacji albo czekaja ze sie ujawnie z czymś co wg nich wiem . z całą pewnościa jezeli coś wiem to wiem to tak odlegle że z pewnościa sobie nie przypomne i w niczym tu nie pomoże kooorfa wymyslanie stymulantów

Gość gość
oświeciło mnie. sprzedajecie masc na ból dooopy:)

Gość gość
Zakręconyś jak królik wielkanocny :) A Mi poprostu chodzi o zmianę kursu tego statku, bo rafy już niedaleko... Czy ktoś z "przerośniętym płatem czołowym" jak to ujełeś, zastanowił się dokąd my zmierzamy??? Czy ma sens nasze życie na tej ziemi, czy jesteśmy tylko pleśnią tego świata? Ludzie są przykładem najbardziej p*******j struktury w naturze, w skrócie bym ją nazwał "jak wydymać bliźniego" Nawet mrówki mają bardziej uporządkowaną strukturę społeczną...