Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Próba trakcji

Polecane posty

Gość gość

Mój 4 miesięczny syn nie podnosi głowy podczas ciągnięcia za rączki (próbę trakcji wykononala Pani doktor pediatra). Dostaliśmy skierowanie do neurologa i na rehabilitację z uwagi na obniżone napięcie mięśniowe. Dodatkowo mamy zrobić usg brzucha i usg przeciemiaczkowe. Pani Doktor dotyczyła nam szczepienie do konsultacji z neurologiem. Terminy na NFZ są straszne, ale zapisalismy się na prywatną rehabilitację. Jestem przerażona. Boję się, ze syn był niedotleniony podczas porodu. Czy są mamy dzieci z obniżonym napięciem miesniowym ? Czy wasze dzieci rozwijały się prawidłowo ?

Gość gość
Ja jestem mama dziecka z obnizonym napieciem miesniowym.Rehabilitowane od 3 m.z .Obecnie ma 10 lat i ogromne problemy z poruszaniem i oddychaniem.

Gość gość
Bardzo współczuję takich dolegliwosci. Obawiam się, ze syn też będzie miał problemy.

Gość gość
To, że dziecko nie podnosi głowy ciągnięte za rączki wcale o niczym nie świadczy. Dobrze, że lekarka jest czujna, ale nie ma co panikować. Rozumiem, że tego obniżonego napięcia jeszcze żaden specjalista Wam nie zdiagnozował? Moja córka też nie przechodziła pomyślnie próby trakcji. Ani razu nie podniosła głowy. Ma cztery lata, rozwija się prawidłowo. Druga córka też nie chciała podnosić głowy. Ma osiem miesięcy, od dwóch miesięcy siada i raczkuje, od miesiąca wstaje i chodzi przy meblach. Oczywiście, zrób badania zalecone przez pediatrę, ale nie nakręcaj się, że masz chore dziecko. Samo nie ciągnięcie głowy podczas jednej próby trakcji, w przypadku, kiedy brak innych objawów (a zakładam, że brak, bo nic o innych objawach nie pisałaś), nie oznacza opóźnienia rozwoju, ani obniżonego napięcia mięśniowego.

Gość gość
Rehabilitantka określa, ze syn ma obniżone napięcie mięśniowe.

Gość gość
Wydawało mi się, że obniżone napięcie mięśniowe diagnozuje neurolog.