Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość autroorkka

Czy liczy sie dochod partnera gdy nie jest ojcem dziecka

Polecane posty

Gość autroorkka

Di 500 plus.?Czy jego dochod jest liczony?Czy musze go podac?

Gość gość
Liczy się dochód gospodarstwa domowego, więc jesli mieszkacie razem, musisz.

Gość gość
Znajdz jakis przepis o tym mowiacy.Bo ja nic nie moge znalezc w necie?

Gość gość
500+ działa na podstawie połączenia ustawowej definicji dziecka i rodziny, ujętej w art. 2 ust. 16 Ustawy, stanowiącej, że na gruncie regulacji programu 500+ „rodzina” oznacza nie tylko małżonków, ale także rodziców dzieci i ich opiekunów faktycznych żyjących w związkach nieformalnych, a także zamieszkujące wspólnie z nimi, pozostające na ich utrzymaniu dzieci. We wniosku podajesz skład swojej rodziny, w tym konkubenta, jeśli takiego posiadasz. Wypełniając dalej wniosek podajesz swój dochód + wysokość składek konkubenta na ubezpieczenie społeczne zdaje się. Jego dochód mops będzie już weryfikował sam. Google nie gryzie, logiczne myślenie także.

Gość gość
ale rodzocw dzeci.A czy partner jest rodzicem w swietle prawa?a opiekun faktyczny to soba ktora musi mic prawa do dziecka? A czy partner jej ma.Czy wsyatpil do sadu z wniosek o przyosobienie dziecka?

Gość gość
ązku partnerskim. Przykład Osoby żyją w związku partnerskim, mają swoje dzieci z poprzednich związków i nie mają wspólnego dziecka – nie są rodziną w świetle przepisów ustawy. Takie osoby, jako osoby samotnie wychowujące dziecko/dzieci, stanowią odrębne rodziny, mimo wspólnego zamieszkiwania. Każdy z tych rodziców składa odrębny wniosek na swoje dziecko/dzieci. W składzie każdej z tych rodzin jest rodzic i jego dziecko/dzieci. W każdej z tych dwóch odrębnych rodzin (mimo wspólnego zamieszkiwania), będą brane pod uwagę dochody jednego rodzica i dochody jego dzieci (np. dochody z pracy dzieci wpisanych do składu rodziny, alimenty otrzymywane od drugiego rodzica

Gość gość
Osoba, która wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem i zamieszkuje z nim i z dzieckiem/dziećmi, nie jest osobą samotnie wychowującą. Rodzice i dzieci wspólnie z nimi zamieszkujące i pozostające na utrzymaniu stanowią rodzinę, w której rodzice żyją w związku partnerskim.

Gość gość
Jezu, laska, czego ty nie rozumiesz? :o :o :o Jesli ojciec twojego dziecka nie umarł albo nie zrzekł się praw do dziecka, to NIE JESTEŚ samotną matką. Musisz więc we wniosku o 500+ przedstawić wyrok o alimentach albo pismo z FA. Jezeli mieszkasz ze swoim konkubentem to NIEZALEŻNIE od tego czy przysposobił twoje dziecko czy też nie, stanowicie WSPÓLNE GOSPODARSTWO DOMOWE czyli żyjecie wspólnie, wspólnie dzielicie się wydatkami, wspólnie ponosicie koszty, wspólnie płacicie rachunki. W świetle rozumienia ustawy o 500+ żyjecie więc jak rodzina mimo, że formalnie nią nie jesteście. A więc dochód twojego konkubenta wlicza się do 500+. Zresztą z czym ty chcesz dyskutować? Z wnioskiem? :D Przecież i tak we wniosku musisz podać dane konkubenta (jest przecież tabelka, w której musisz zaznaczyć, czy mieszkasz z mężem, konkubentem, z innymi - nie swoimi a jego- dziećmi). I musisz też wpisać tam jego składki ZUS. Więc z czym ty dyskutujesz, nad czym ty się zastanawiasz, że ci podstawa prawna jest potrzebna? :D :D

Gość gość
bo podstawa prawna stanowi inaczej.

Gość gość
Osoby żyją w związku partnerskim, mają swoje dzieci z poprzednich związków i nie mają wspólnego dziecka – NIE SA RODZINA W SWIETLE USTAWY Takie osoby, jako osoby samotnie wychowujące dziecko/dzieci, stanowią odrębne rodziny, mimo wspólnego zamieszkiwania. Każdy z tych rodziców składa odrębny wniosek na swoje dziecko/dzieci. W składzie każdej z tych rodzin jest rodzic i jego dziecko/dzieci. A TO O CZYM MOWI?

Gość gość
czytac nie umiecie... nie chodzi o RODZINE tylko o WSPÓLNE GOSPODARSTWO DOMOWE. Liczy sie dochod gospodarstwa a nie rodziny.

Gość gość
Zasadnicze pytanie: czy otrzymujesz alimenty na dziecko? Czy masz wspólne dziecko z konkubentem?

Gość gość
ale we wniosku nie ma DOCHODY GOSPODARSTWA tylko sklad rodziny a to jestco innego.

Gość gość
Jeśli mieszkasz z partnerem i macie choć jedno wspólne dziecko liczy się dochód partnera. Idziecie do negocjatora umawiaćsięga się na alimenty 100zl dostajecie papierek i macie 500+

Gość gość
1.tak alimenty z funduszu. 2.nie mamy wspolnego dziecka.

Gość gość
No to wliczony będzie tylko twój dochód. Jego byłby wliczony gdybyście mieli wspólne dziecko/gdyby przysposobił twoje.

Gość gość
dzis bylam ma policji.Pytala sie o wszystko i musialam podac dane partnera i jego dochod.Wiem ze pismo tez idzie do mops.I tak zastanawiam sie czy nie zawiesza mi i nie kaza oddawac. Jak skladalam w sieprniu paoery na nowy okres zasilkowy to mowilam ze mam faceta- pani w mops powiedziala ze dochod partnera sie nie liczy.Musze spelnic 1 z tych rzeczy- 1.wyjsc z maz 2. miec wspolne dziecko 3. partner przysposabia moje dziecko. Dlatego juz zgupiałam.

Gość gość
Jezeli mieszkasz ze swoim konkubentem to NIEZALEŻNIE od tego czy przysposobił twoje dziecko czy też nie, stanowicie WSPÓLNE GOSPODARSTWO DOMOWE czyli żyjecie wspólnie, wspólnie dzielicie się wydatkami, wspólnie ponosicie koszty, wspólnie płacicie rachunki. W świetle rozumienia ustawy o 500+ żyjecie więc jak rodzina mimo, że formalnie nią nie jesteście. A więc dochód twojego konkubenta wlicza się do 500+. x A jeśli mieszkam z koleżanką? Też wspólnie płacimy rachunki. Dokładnie jakbym miała konkubenta, a jakoś się to nie liczy :P To, że się któraś roocha z konkubentem, to nie oznacza, że konkubent ją utrzymuje. Może się on dorzucić do rachunków tylko i wyłącznie ze 3 stówki miesięcznie i na żarcie 3 stówki miesięcznie (swoje żarcie, a ty mi je kup i ugotuj), to wszystko.

Gość gość
Autorko, dochód konkubenta liczy się przy zasiłku rodzinnym np. Do gościa wyżej - gdybyś wnioskowała o rodzinne, to i koleżankę musiałabyś podać w papierach, bo tam się właśnie liczy dochód gospodarstwa, czyli każdej osoby, która zamieszkuje pod tym samym dachem. Ale w 500+ jest inaczej autorko, bądź spokojna. Niczego ci nie cofną.

Gość gość
W zasiłku rodzinnym nie liczy się dochód z gospodarstwa domowego, tylko również dochód rodziny. Jeśli z konkubentem nie maqcie wspólnego dziecka, wtedy nie podajesz go do składu rodziny.

Gość gość
Ja jak się starałam kiedyś o zasiłki z mops (okresowy, celowy) to wliczyli mi do dochodu moją mamę, która ze mną mieszkała ale nie mieliśmy wspólnych pieniędzy i byłam w czarnej dup... bo zostałam bez kasy.

Gość gość
Zasiłek celowy, okresowy przyznaje się na podstawie ustawy o pomocy społecznej, tam liczy sie dochód gospodarstwa domowego, a w zasiłkach rodzinnych obowiązuje ustawa o świadczeniach rodzinnych - tam jest dochód rodziny.

Gość gość
tak tu sa 2 rozne reczy.Jak kiedys mialam biede jak jeszcze bylam sama.I to byly poczatki naszego zycia z partnerem.On wprowadzil sie do mnie i staralam sie o dodatek na opal.I musialam wykazac jego dochod. swidczenia z mops- to reguluje usatwa o pomocy spolecznej. nastomiast SR FA i 500 + reguluje ustawa o swiadczeniach rodzinnych. Nawet nie dawno zadzownilam do mops w innhym miescie ze w moje sytuacji dochod partnera nie jest brany pod uwage.

Gość gość
Ale pomieszanie z poplataniem, u nas w Polsce zawsze wszystko takie pokrecone :o Tak jak np przy 500+ sami moga sprawdzic dochod w US a juz przy rodzinnym sam musisz sie bujac po zaswiadczenia. Masakra, a przeciez obsluguje to jedna instytucja tym samym systemem :o

Gość gośćkaska
A mi pani z mopsu powiedziała,że nie tworzę z moim partnerem rodziny bo nie jest moim mężem ani ojcem moich dzieci więc jeśli chce to pobieram i na pierwsze dziecko kasę . Decyzja zależy ode mnie. Oni nic z tym nie zrobią

Gość gość
gosc kaśka- no wlasnie ja mam to samo. partner sie nie liczy. jak nie jest mezem ani nie ma sie wspolnych dzieci

Gość gość
to w takim układzie partner niech płaci wam za pieprzenie was i wtedy będziecie miały dochód

Gość gość Kaśka
Byłam uczciwie się zapytać co mam zrobić ....

Gość gość
gosc kaska.- ja tez. panie powiedzialy ze dochod partnera sie nie liczy.jesli nie jest ojcem dziecka

Gość gość
Ja aktualnie mieszkam u mamy z dzieckiem i nie prowadzę z nią wspólnego gospodarstwa domowego. Kto mi udowodni że jest inaczej?