Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tomcioo18

Mandat z fotoradaru

Polecane posty

Witam po ilu dniach moge dostać mandar z fotoradaru ?? Wiem ze oficjalnie ITD ma 180. Pytam o praktyke

Gość kr9
Nie wiem czy przeczytałeś swoje poprzednie wątki, ale odpowiem też tutaj: Listów było kilka. Podobno przekroczyłem o 26 km/h. Pierwszy do żony kolegi - na nią było auto zarejestrowane. Drugi do mnie (żona kolegi wskazała mnie). To odpisałem że chciałbym niższą kwotę z zakresu 100-200 ze względów że jedyny żywiciel rodziny, minimalna krajowa w zarobku itp. Odpisali mi (trzeci list) że nie da rady bo przyjęli jako "organ" przekroczenie 21-25 za 100pln a 26-30 za 200pln, i że dopiero po przyjęciu mandatu mogę ubiegać się o jego zmniejszenie... LOL To ja wysłałem list z kilkoma pytaniami: - czy fotoradar wskazuje bezbłędnie którego pasa dotyczy zdjęcie (były dwa identyczne auta obok siebie), - czy instrukcja fotoradaru dopuszcza metalowe znaki i bariery w polu widzenia (a jest w tym miejscu tego sporo - "zakręt mistrzów" Katowice), - stwierdzenie że nie jest prawdą że nie może być kwota 100 za przekroczenie o 26 km/h, - stwierdzenie z mojej strony że nie mogę im wypełnić druków które do mnie przesłali ponieważ zgodnie z wyrokiem TK z któregoś tam dnia i roku stracili prawo do gromadzenia i przetwarzania danych osobowych. A tylko na podstawie danych które ja im podam mogą wystawić mandat. Znają moje imię, nazwisko i adres. Do wystawienia mandatu potrzebny chyba jeszcze jest pesel - tego im nie podałem, a sami zdobyć tego nie mogą, tzn chyba mogą zdobyć, ale nie mogą legalnie wykorzystać. Jakoś teraz mija rok od zdjęcia. Mieli 180 dni na wystawienie mandatu. Mandatu nie dostałem. Mają rok od zdjęcia na skierowanie sprawy do sądu, więc jeszcze czekam bo być może jeszcze coś dostanę.

Jeżeli chodzi o płatność mandatu, to zapłaty można dokonać na poczcie. Niemniej jedank ostatnio odrykłam stronę zaplacmandat.pl gdzie taki mandat opłacimy w szybki sposób bez wychodzenia z domu, i o wiele taniej. Sprawdź tutaj https://zaplacmandat.pl/warto-wiedziec/jak-zaplacic-mandat-na-poczcie - uważam, że to świetna opcja.

Gość kr9
Jeśli uważasz że to świetna opcja udostępnianie zewnętrznej firmie swoich wrażliwych danych (m.in. PESEL), to postępuj tak dalej..... ale nie namawiaj innych "do złego". I do tego jeszcze kasują 5 pln za wykonanie przelewu, kpina w biały dzień. Bezpośrednio ze swojego konta mam bez opłat, i też wygodnie bez wychodzenia z domu. Poczta Polska kasuje 3,40 do kwoty przelewu 600 pln, więc więcej o jakieś 47% około - to ma być te Twoje "o wiele taniej"? Won mi stąd ze spamem!