Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Hiperglikemia na czczo

Polecane posty

Gość gość

Cześć. Ktoras z Was to miała?

Gość gość
Chodzi mi o okres ciąży

Gość gość
Nikt? Nic?

Gość gość
ja mam. na czczo 90-107. a co?

Gość gość
Dieta? Glukometr ? Jak to wyglada u Ciebie?

Gość gość
Ja mam 95 na czczo (15 tydzień ciąży), miesiąc temu miałam 91 więc cukier rośnie. Miałam robiony test na cukrzycę z piciem glukozy i drugi i trzeci wynik wyszedł mi dokładnie w połowie normy. Czuję, że ten podniesiony cukier na czczo może być związany z Hashimoto (od 7 tygodnia zażywam eutyrox, a ostatnio miałam zwiększoną dawkę) - poza tym nie odczuwam żadnych dolegliwości związanych z cukrzycą ciążową. Lekarz zalecił mi dietę o niskim IG. Na razie nie jem słodyczy, białego pieczywa i produktów z białej mąki oraz skrobi, ziemniaków, białego ryżu, dżemów, budyniów i kisielów. Nie piję też soków. Trudne byłoby dla mnie ograniczenie smażenia czy używania olejów albo rezygnacja z pewnych rodzajów mięs czy soli(od razu mówię, że nie jem dużo mięsa - raz na tydzień, czasami wędlinę lub kiełbasę np. gdy zdarzy się, że robię pizzę). Ale jeżeli będzie trzeba to, to zrobię. Wizytę mam za 2 tygodnie więc sama jestem ciekawa czy to coś da. Zamówiłam sobie w dziś glukometr. Mam fajną książkę z przepisami na potrawy (desery też) o niskim IG, a także o Hashimoto. Gdyby ktoś chciał, to podam tytuły. Pozdrawiam

Gość gość
pisałam o 20.04. od 5 tyg ciazy jestem na diecie, pod opieką poradni diabetologicznej, dostałam glukometr i mierzę. cukry po posilkach mam dobre, ale ten na czczo wysoki i rzekomo dieta mozna to obnizyc. chodze ciągle głodna :-(

Gość gość
kolezanko z 21.53 tobie kazali tylko jesc rzeczy o niskim indeksie, a mi kazali trzymac diete głodowa mimo ze mój cukier zwykle do 100 się trzyma. dramat ta ich dieta, prawie nic nie mozna. troche ja z przymruzeniem oka traktuje, bo bym jadła w kółko to samo przez 8 mieisęcy i juz bym rzygała tym jedzeniem.

Gość gość
To gorąco ci polecam książkę "Jedz pysznie z niskim IG" Magdaleny Marakowskiej. Ostatnio natknąłam się na nią w Świecie Książki. Wspaniała i kompetentna pozycja w bibliotece cukrzyka ;). Dostosowana do polskich realiów, zawiera smaczne przepisy oraz rzetelne informacje wprowadzające w świat niskiego IG.

Gość gość
Ja jestem dopiero przed wizyta u diabetologa. U mnie cukry po obciążeniu glukoza w normie tylko na czczo 95. Autorka