Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Toksoplazmoza a świnka morska

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny Czy myślicie że można zarazić się toksoplazmozą od świnki morskiej ? Jestem w 15 tygodniu ciąży , badania były robione miesiąc temu ponad i wyniki ok ale wczoraj się przerazilam bo podczas wkladania do klatki świnka zadrapnela mnie pazurem i nie wiem czy mogłam się zarazić ? Jak szybko ewentualnie mogę zrobić badanie aby toksoplazmoza była wykrywalna we krwi ?

Gość gość
A co ma do tego zadrapanie? Przecież zarażasz się drogą pokarmową...

Gość gość
Chyba faktycznie zarażenie jest tylko droga pokarmowa. Pamietam jak kiedyś pytalam lekarza czy jak sie ma skaleczona reke i sie obiera np ziemniaki to można się zarazić i powiedział że nie. Ale ogólnie przez niedomyte warzywa mozna sie zarazić ale tylko droga pokarmowa. Ale tak na 100% to nie wiem. Ogólnie mialam schize na punkcie toxo i badalam w ciazy kilka razy mimo że nie musialam. Dla świętego spokoju.

Gość gość
Wydaje mi sie, ze musialabys ta swinke zjesc zeby sie ewentualnie zarazic:) swinka chyba moze chorowac, ale nie zaraza jak kot. Tylko koty wydalaja oocysty (jakos tak?) z kupa, i ta kupa musi w dodatku polezec i jakims cudem dostac sie do Twojego ukladu pokarmowego. Jesli chodzi o swinke to pewnie moze chorowac tak jak czlowiek jesli np zjadla skazone warzywa, ale nie zaraza, tylko ewentualnie jej mieso. Troche tez czytalam na ten temat bedac w 2 ciazach i nie majac przeciwcial, wiec to tak na moja logike. Ginekolodzy maja niestety znikome pojecie na ten temat, jak juz to pytajcie zakaznikow. Z tego co wyczytalam to babrzac sie w surowym miesie czy skazonej ziemi (ewentualnie kocich odchodach) mozna sie zarazic poprzez ranki na dloniach, chociaz musialyby byc pewnie swieze i glebokie, zeby toxo wniknelo do krwioobiegu. Jesli chodzi o badanie to tez czytalam ze ten czas namnazania sie przeciwcial to ok 3 tygodnie od zarazenia. Info z neta, nie od lekarza, wiec tez traktuj z przymrozeniem oka:) mysle, ze Twoja swinka niczym Cie nie zarazila.

Gość gość
O matko, z przymrUżeniem oczywiscie:)