Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ciąża po 40

Polecane posty

Gość gość

Zdecydowałybyscie się? Wcześnie się jakoś nie składało. Albo nie było partnera, a jak już w końcu był, kategorycznie nie chciał dzieci. Rozstaliśmy się jednak nie z tego powodu. Niedawno poznałam kogoś, tak sobie gdybym, mam rowo40 lat, nie wiem, czy jest sens być starszą matką. O ewentualnych wadach rozwojowych to już nawet nie wspominam.

Gość gość
jak sie wcześniej nie składało to raczej bym się zdecydowała...

Gość gość
A czemu nie? Nie rozumiem pytania, jesli jest wszystko w porzadku i mozesz zajsc w ciaze to czym sie martwisz? Masz faceta, zabierz sie za probowanie i nie mysl o tym czy wypada czy nie, bo to twoje zycie i nie daj sie zastraszyc spolecznej presji. Pewnie odezwa sie takie, ktore w twoim wieku maja juz dorosle dzieci, ale nie przejmuj sie. Za granica wiele kobiet ma dzieci nawet po 40sce. Powodzenia ;-)

Gość gość
Wiem to tylko liczba :) Nie należy się nim kierować. Życzę szczęścia :) A po porodzie zapraszam do www.igortreneronline.pl. Po kolejne nowe życie :) Życie z piękną sylwetką :)

Gość gość
Chodzi mi o to, że jest duże prawdopodobieństwonp ZD itd A poza tym byłabym się, że dziecko nie bedzie w przyszłości zadowolone, że ma starszych rodziców. Nie chciałabym tego, aby miało żal.

Gość gość
pewnie że tak!

Gość gość
w moim otoczeniu jest mnstwo mam które mają 40 lat i więcej i zdecydowały się na dziecko... głównie trzecie. MYśl o teraźniejszości.... a co przyniesie przyszłość zobaczysz. Na pewno nie przejmuj się dziekco bedzie miało pretensje...dla niego bedziesz wszystkim.

Gość gość
Trzecie to nie pierwsze.

Gość gość
lepiej w tym wieku zostać matką niż babcią.

Gość gość
Trzecie to nie pierwsze. x tak ale to było do obawy autorki że bedzie starszą mamą. bo to trzecie też bedzie miało "starszą" matkę kiedyś.

Gość gość
Właśnie się tego boje. Ja 50 lat a dziecko 10.... Niektóre w wieku 50 lat już zostają teściowymi.

Gość gość
Świadomie bym się nie zdecydowała. A powody dwa strach o choroby dziecka a dwa dziecko byłoby dla mnie bo mnie dla dziecka już by nie było. Nie mówię tu o śmierci tylko bałabym się ze jako 60 latka nie będę mogła już tak pomoc jak powinnam bałabym się o kontakt przy takiej przepaści wiekowej

Gość gość
No ale 50 latka zadbana i dobrze utrzymana to nie stara babcia, bez przesady. Sa matki ktore po 40sce wygladaja o wiele starzej, sa malo witalne i otyle. Dudziak ma 74 lata a wyglada lepiej od niejednej 60tki. Trudno powiedziec, kazdy starzeje sie inaczej. Ale zadbac mozna o siebie w kazdym wieku, uprawiac sport, dobrze sie odzywiac, chodzic regularnie na badania do lekarza. Najwazniejsze zeby byc mlodym duchem, ciekawym swiata, miec zainteresowania by to dziecko cos z tej mamy mialo. Bo co z tego ze mama jest mlodsza jak mentalnie jest poprostu stara.

Gość gość
Poza tym zadawanie takich pytan na forum jest bezsensu, bo zawsze znajda sie ludzie ktorzy maja odmienne zdanie. Ale pamietaj, ze to twoje zycie i tylko ty powinnas wiedziec co jest dla ciebie najlepsze.

Gość gość
15:54 To też dlatego chyba się nie zdecyduje. Po co komu stara matka która nie doczeka wnuków. A jeszcze nie będzie mogła pomagać.

Gość gość
Mojamama urodzilamniemlodo , byla mloda matka a tez wnukow nie doczekala , szybko zmarla Zycie jest nieprzewidywalne

Gość gość
Sorki mam spacje w tablecie zepsuta :o

Gość gość
To zależy czy ty pragniesz dziecka, bo jeżeli nie, to nie należy mieć - bo jeszcze mogę. Ty sama musisz odpowiedziec sobie na to pytanie. Ja urodzilam w wieku 39 i 42 i nie żałuje :-)

Gość gość
a ja mam 41 i staram sie o dziecko :) mam juz 3 dzieci z pierwszego małżeństwa. Obecny maz jest 10 lat młodszy i nie ma dzieci wiec bardzo chcemy miec wspólne. Wszystkie badania wyszły mi dobrze, ginekolog dał mi zielone swiatło, jesli sie uda zajsc w ciaze to na pewno zrobie badania genetyczne, ale wierze ze dziecko bedzie zdrowe:)

Gość ariana_d
Ja znam kilka takich przypadków - jedna 42 lata wystarane wyczekane 2 dziecko (pierwsze dorosłe), druga 48 lat - wpadka (3 dorosłych dzieci), trzecia 38 lat - pierwsza ciąża, bo wcześniej się nie udało znaleźć odpowiedniego partnera, czwarta - 37 lat właśnie została babcią :P Wiek to tylko metryka, ważne na ile się czujesz. A co do wyglądu to w mojej pracy ludzie muszą mi dawać dowody osobiste. Nieraz można się bardzo zaskoczyć. 30 latki potrafią wyglądać gorzej i starzej niż 50-latki. Serio! Zrób badania i do dzieła :D

Gość gość
gość dziś X Skoro twój mąż jest aż o 10 lat młodszy, to chyba nie masz czego się bać; wtedy ryzyko jest dużo niższe.

Gość gość
a czemu jak mój maz jest młodszy to ryzyko jest mniejsze????

Gość gość
Tak!! to juz dla Ciebie ostatni dzwonek, a możesz załowac do końca życia że sie nie odważyłaś.

Gość gość
A ja w czerwcu skończyłam 40 lat i mam upragnione 2 tygodniowe maleństwo. To moje drugie dziecko. Syn ma 14 lat. Decyzja należy do ciebie i od tego jak bardzo pragniesz dziecka... :-)

Gość gość
Gratulacje :) długo sie starałaś o ciążę ??

Gość gośćesmeralda
Ja staram sie osiem lat i nic porażka,niestety,a wam zycze szczęścia

Gość gość
Ja sie nie staram A zachodze i ronie szybko

Gość gość
Bardziej tutaj niepokoi mnie fakt,ze z nowym partnerem jestes od niedawna. Dajcie sobie jeszcze czas,patrz realnie na to co sie u Was dzieje,a nie przez pryzmat dziecka. Na argument,ze potem przy wnukach nie pomozesz bym w ogole nie patrzyla-wspolczesne babcie maja przerozne priorytety i jest to spolecznie akceptowane. Poza tym wiele par chce pozostac bezdzietnymi wiec po co martwic sie juz o wnuki??!!

Gość gość
Mi udało się dopiero w 13 cyklu, drugim z clo i przy lekach na tarczycę bo okazało się że mam niedoczynność tarczycy. Wiek też swoje robi... Dziś wiem że warto :-)

Gość gość
Znam osobiscie sporo kobiet przed lub po 40 ktore albo sa w ciazy albo niedawno urodzily mysle ze jesli chcesz dziecka to warto probowac teraz sa inne czasy kobiety pozniej decyduja sie na macierzynstwo i nie jest to dziwne. A dzieciaczki sa zdrowe wystarczy o siebie dbac. Znam za to jedna kobiete ktora mlodo urodzila dziecko z zd