Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dom vs Mieszkanie

Polecane posty

Gość gość

Witam, Stoję przed decyzją dotyczącą czy wybudować malutki domek (jakieś 80mkw) lub kupić mieszkanie (min. około 50mkw). Mieszkam póki co w większym mieście - [wynajmuję 30-metrowe mieszkanie] - (około 200 tys. mieszkańców) i ani ceny mieszkań ani działek nie są niskie. Średnio za 1mkw mieszkania w bloku wybudowanym w okresie PRL (bo w takim był miała kupić mieszkanie) wynosi od minimum 3200zł do nawet 4500zł za metr kwadratowy, z czego średnio to jest 3600-3800 PLN. Zaś za średnio 7-8 ar-ową działkę zapłaciłabym w okolicy do 20 km od centrum miasta około 75 000zł. Od razu zaznaczę, że mimo wszystko muszę wziąć kredyt, może nie ma 30-35 lat, ale na jakieś 15 lat z pewnością. (Mam 30 lat xD) Co sądzicie?

Gość gość
Nie napisalas nic o sytuacji życiowej. Ogólnie bardziej polecam mieszkanie - jesli jesteś samotna. Jesli masz meza i dzieci to moze i dom będzie lepszy

Gość gość
Ja tak w kwestii formalnej - co ma stan cywilny i posiadanie dzieci do wyboru między domem a mieszkaniem?Osobom samotnym nie wolno mieszkać w domu?Głupia gadka bez sensu :O. Autorko, ja osobiście wolałabym dom. Głównie z uwagi na święty spokój.

Gość gość
Na chwilę obecną jestem sama. A co do sytuacji życiowej, można by dodać, iż moje zarobki utrzymują się na wysokości +/- 3200 - 3400 PLN - zależy od miesiąca, nadgodzin itd.

Gość gość
Właśnie też mi się wydaje, że dom to więcej spokoju. Tylko, że kosztu budowy większe niż kupno mieszkania no i dojazdy (bo w mieście mieszkań na pewno nie będę)...

Gość gość
Dom. Mieszkanie nie dość że mniejsze to do kredytu dochodzi jeszcze czynsz. Do tego masz podwórko, gdzie grilla zrobić, nie ma problemu z parkowaniem. Jednak zainwestuje w 100m dom, rozbieraj i działka najmniej 1000m, nie te nowoczesne gdzie masz z każdej strony sąsiada i możesz do niego dopluć.

Gość gość
Albo kup dom do remontu z dużą działką, na początek zrobisz jeden pokój a potem stopniowo będziesz remontować w miarę możliwości.

Gość gość
Wydaje mi się, że jeśli kupię starszy dom, to remont pochłonie ogromne ilości funduszy, które razem z zakupem domu przewyższą koszt wybudowania nowego...

Gość gość
kup mieszkanie,nie polecam domu bo dom to skarbonka bez dna.Ludzie którzy maja domy ciągle mają cos do zrobienia i każdy nadwyżkowy grosz ładują w dom i tak ciągle ,wrzucają jak do studni a ciągle nic nie widać.Mówia że zrobią ogrodzenie, zrobia kostkę albo zrobią elewację bo im w przedsionku wiatr hula a to poprawią dach, a to powiększą i zrobią taraz i nigdy nie ma końca.A w rzeczywistości nigdy nie zrobia wszystkiego i okazuje się że nie mogą czegoś zrobic bo finanse.Mój znajomy ma mały dom i postanowił sobie góre powiększyć i zrobić elewacje, mówic że to nic wielkiego i skończy we wrześniu.Okazało się że rusztowanie stoi,robota zaczeta,rozgrzebana i nie skonczona a on mówi że potrzebuje 300 tysięcy :O Niby na co tyle kasy ? Przeciez miało być to takie proste i łatwe.

Gość gość
jak masz mieszkanie to wyremontujesz i masz na lata, masz cieplutko,kaloryfery grzeja i o nic się nie martwisz tylko chodzisz do pracy,przychodzisz i masz ciepło,milutko,lejesz sobie wode na kąpiel i nic cie nie obchodzi.Nie musisz łazić koło tego,nie musisz każdej kasy inwestować w nieskończoność a w lato jedziesz sobie na urlop

Gość gość
Dom to nie do konca swiety spokoj bo w nim i kolo niego ciagle trzeba cos robic i to prawda ze to studnia bez dna

Gość gość
A w kwestii finansowej: Zastanawiam się teraz, czy na "stare lata" jak już kredyt będzie spłacony, niska emerytura etc to czy utrzymanie domu nie będzie tańśze bo w mieszkaniu czynsz etc ?

Gość gość
Jak autorka chce nowy dom to nie będzie miała problemów. Tak fajnie w bloku? Spróbuj zrobić imprezę albo krzycz jak dochodzisz to zaraz policja zapuka. Za kaloryfery płacisz jak za zboże, w domu można zrobić gazowe lub bezobsługowy piec lub kominek. Kominek ładuje się raz dziennie a pięć z podajnikiem raz na kilka dni. I grzejesz kiedy jest potrzeba a nie jak jest sezon.

Gość gość
Mieszkałem w 3 blokach, potem kupiłem stary dom i nie żałuję. Pewnie że trzeba coś naprawić ale dlatego że stary. W domu też jak wyremontujesz pokój lub łazienkę to masz na lata, i nikt ze spółdzielni nie przyjdzie wymieniać rur w nowej łazience...

Gość gość
za własnosciowe mieszkanie nie płaci się wysokiego czynszu ,wysoki czynsz płaci sie tylko w komunalnych i takich,które nie sa własnością.jak ktos tego nie rozumie to nie ma wiedzy podstawowej Ja mam 3 pokoje 64 mkw ,4 osoby mieszkaja i płace czynsz w który obejmuje -smieci, woda i również ciepła ,ogrzewanie,gaz,remonty,sprzątnie i za cały miesiąc 480 zł To nie jest dużo ale to jest własnościowe z gruntem. A kto teraz robi huczne imprezy w domach ? Pierwsze słyszę,huczne imprezy robi sie w lokalu a nie w domu, to nie lata 80 siate

Gość gość
Wychowałam się w blokach więc coś tam na ten temat wiem, teraz też mieszkam w bloku (wynajmuję) i czynsz + media (gaz, prąd) w 30 metrowym mieszkaniu dla 1 osoby płacę około 500zł na miesiąc.

Gość gość
dlaczego wynajem porównujesz do posiadania mieszkania własnościowego i uważasz że to samo ?

Gość gość
dochodza jeszcze takie opłaty jak prąd,internet,rachunki za telefon, to tez doliczasz do tego wynajmowanego mieszkania ? myślisz że jak ktos ma dom to płaci mniej za prąd i za telefon ? Co za bezsesns

Gość gość
Dom to samodzielnie odsniezasz, grabisz, masz snieg na dacgu, musisz klasc pape, miec piec, bojler, szambo, palic w kominku , dużo zachodu. W bloku masz centralne ogrzewanie, kanalizacje, nie musisz nic grabic, odsniezac. Mieszkamie praktyczniejsze. A co ma dom do stanu cywilnego? A może to, ze jak zlodzieje sie dowiedza, ze mieszka samotna kobieta to napadna... A w bloku wiele kobiey mieszka samotnie i sa bezpieczne.

Gość gość
mam znajomych którzy zbudowali sobie dom pod miastem na zdu/piu koło lasu gdzie bez samochodu nie da sie trafic do cywilizacji.Wydali na niego w przeciągu kilku lat chyba z milion zlotych,posprzedawali swoje majątki,mieszkania rodziców,wzięli kredyt.Teraz ten dom jest wart ok 310 tys. Poświęcili swoje życie,zrujnowali swoje zdrowie, dowożą dzieci do szkoły samochodem codziennie teraz on zachorował na raka.

Gość gość
Szambo? Piszemy o nowoczesnym domu a nie przedwojennej chacie na wsi z WC w chlewie. Ogrzewanie jest teraz skomputeryzowane nie biegasz co godzinę wrzucić węgla do pieca. Oczywiście że jak paniusia ma lewe ręce i tylko leży i pachnie to domu nie polecam, trzeba choć przed drzwiami zamieść. Kiedyś będzie miała dzieci i albo siedzą w 4 ścianach albo biegają po osiedlu bez kontroli, ewentualnie matka znajdzie godzinę by posiedzieć z dzieckiem na placu zabaw. A tak to własne podwórko...

Gość gość
No tak przez dom zachorował na raka. Ja mam dom w centrum małego miasteczka, wszędzie blisko no i w UM załatwiam wszystko w 5 minut a nie stoję godzinę w kolejce.

Gość gość
taki dom gdzie masz wszystko skomputeryzowane,skanalizowane,nowoczesne i może jeszcze basen,sauna to o takim nie rozmawiamy a porównujemy alternatywe mieszkanie w bloku czy mały domek za tę cenę rozumiesz co to oznacza ?

Gość gość
jesli rozważamy mieszkanie w bloku w mieście czy domek to chyba wg logiki wiadomo że nie będzie to domek w centrum miasta za tę sama cenę.Umiesz myśleć logicznie ?

Gość gość
to może zaproponujesz autorce dom w centrum miasta i jeszcze z własnym lądowiskiem na samolot ? W końcu to lepsze od mieszkania w bloku.

Gość gość
Z doświadczenia wiem że osoby pochodzące ze wsi które mieszkały w 50 letnim rodzinnym domu i były zmuszane przez rodziców do prac teraz marzą o klitce w bloku bo to takie cudne, ci co mieszkali w blokach od zawsze chcą domek.

Ale dom trudniej utrzymać. Nawet taki 80 m kw, co naprawdę rzadko się zdarza budować. Zwykle te 120-150 m kw się buduje. Dodaj koszenie trawy, pielęgnacja ogródka, ogrzewanie itd. Poza tym tu nie masz składek na fundusz remontowy jak w mieszkaniu w bloku. Jak ci dach zacznie przeciekać to sama musisz to naprawić, a nie wspólnota. To też warto wziąć pod uwagę.

Gość gość
wziełas sie za obrazanie włascicieli mieszkań w bloku bo argumentów nie starczyło ? ja od urodzenia mieszkam w mieście,nie jestem wsiokiem i wybrałam mieszkanie w bloku,jakoś nie mieści się to w opcji twojej filozofii życiowej.Bzdura że ludzie ze wsi chca do bloków ,tak mówiło sie 20,30 lat temu.Musisz nie miec obycia z ludźmi że głosisz już wygasłe poglądy.

Gość gość
Centrum małego miasteczka a nie Warszawy. Więc ceny podobne. Zwkly kominek powiedzmy 4000 a z nadmuchem na wszystkie pomieszczenia i komputerem wyjdzie 6000. Oczywiście myślącym ludziom a jak zamówisz w topowej firmie to zapłacisz 15 000. Miałem 35m własnościowe mieszkanie, za ogrzewanie wychodziło 1700zl rocznie 12 lat temu, za ogrzania 100m domu place na rok 3000. Od razu zmieniłem piec na oszczędny z możliwością podpięcia dodatkowych rzeczy, w ciągu dwóch lat podokupowalem i mam teraz z pełną elektroniką

Gość gość
Nikogo nie obrażam, w nowym domu nie ma dużo roboty, nie chcesz trawnika możesz wylać wokoło beton. Jak komuś nic się nie chce robić to najlepiej wynająć mieszkanie i tak napisać umowę by właściciel wszystko remontował, nawet ściany malował co rok