Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co szykujecie na święta do jedzenia?

Polecane posty

Gość gość

Nie chodzi mi o Wigilijne dania, tylko co będziecie jeść w 1 i 2 dzień Swiąt ;-) Szukam inspiracji

Gość gość
Bigos, Salatka jarzynowa, krokiety, kopiec kreta, porzeczkowiec, makowiec. Nic wiecej.

Gość gość
a na obiady świąteczne?

Gość gość
pieczen wolowa, rolady wolowe, kurczak z piekarnika, do tego kluski slaskie, pieczone ziemniaki, czerwona kapusta, surowka z biakej kapusty, salatka ziemniaczana, na podwieczorek ciasto-piernik, sernik i karpatka. Obiad na 12 osob + 5 dzieci

Gość gość
U nas w swieta nie ma obiadu.Zjadamy to co zostalo po wigilii.

Gość gość
a u mnie je sie tylko swiateczne sniadania, chyba ze ktos wpadnie z wizyta

Gość gość
dojadacie resztki z wigilii? Naprawdę?

Gość gość
Wiec na 1 i 2 dzien swiat robie zapiekany bigos z grzybami i dzemem sliwkowym (zrobie juz niedlugo i zamroze) i golabki pieczone z przecierem, pieczarkami i selerem. Poza tym zrobie salatke jarzynowa,a w Boze Narodzenie zrobie jeszcze jakas, z kawalkami kurczaka, poza tym bedzie ryba po grecku, dwa rodzaja sledzi- po sultansku i w occie, galareta drobiowa (to na 1 i 2 dzien swiat). Mialam zamiar piec placki, ale chyba sobie odpuszcze i kupie, zrobie tylko pierniczki. I tak uwazam, ze jak na mloda 27 letnia gospodynie z malym 4-latkiem zrobie sporo. Aha, i jeszcze barszcz wigilijny z grzybow i kapusty z ziemniakami w mundurkach polanymi prawdziwym olejem rzepkowym i cebulka. Na szczescie pierogo zrobi i tesciowa i moja babcia, bo ja nie lubie tego robic.

Gość gość
My też jemy to co zostało z Wigilii.

Gość gość
z poznańskiego jesteście :-) ?

Gość gość
Indyk będzie! :)

Gość gość
Barsz czerwony , uszka, pierogi. Mimo ze wigilia u rodzicow. Upieke karczek, szynke i schab. Zimne nózki drobiowe, sledzie w oleju , salatka z tunczyka, sernik, makowiec, pasztet pieczony. Starczy . Plus wiadomo pomidory ogorki to co zawsze w lodowce.

Gość gość
Nie wiem jeszcze. W zeszłym roku były np. gęsie udka z puree dyniowym, i w sumie pyszne to było więc ja bym powtórzyła, ale mąż kręci nosem bo jemu się ostatnio dziczyzna marzy...

Gość gość
Fuj puree dyniowe. Lee co to w ogole jest :/

Gość gość
16:05, puree dyniowe (jak sama nazwa wskazuje) to zmiksowana dynia na ciepło. Coś jak puree z ziemniaków. Serio nie wiesz co to jest, czy próbujesz się tu z jakiegoś powodu wyzłośliwić? :D

Gość gość
gość dziś Nie. Z mazowieckiego. Wolę dania wigilijne od innych rzeczy i własciwie nic nie może się z nimi równać (jak dla mnie). Jem więc w święta to co lubię :-)

Gość gośćMagda
No pewnie! U mnie w domu w następne dni też się je, to co było na wigilii plus bigos, sałatka jarzynowa, sałatka Gyros, sałatka z tuńczyka, mięsa na zimno, ciasta świąteczne itp. Spytam inaczej: to po Wigilii wyrzucanie barszcz czerwony, grzybowy, uszka, pierogi z kapustą i grzybami, z serem, śledzie i smażone ryby do kosza?

Gość gość
nie, po prostu robię na wigilię tyle, żeby nie zostawało. Zostają minimalne ilości, a w święta odświętny obiad

Gość gość
aaa i nigdy nie robiłam na święta pierogów z serem

Gość gość
Ja planuje podać zupę krem z borowików i rosół-to dla dzieci, kaczę lub gęsie udka pieczone z żurawiną,zrazy z boczkiem. Do tego tradycyjnie sałatka jarzynowa,sałatka z selera marynowanego i sałatkę z łososiem, bigis,półmisek wędlin,karpia po żydowsku,śledzie na 3 sposoby,a z ciast porzeczkowiec, krówka i sernik. Moja rodzina (będzie 8 osób) lubi dobrze zjeść a ja lubie gotować.

Gość gość
Pierwszy dzień Rosół Piers z kurczaka z majonezem i porem z piekarnika, lub piers z kurczaka w muszrardzie, lub kotlety z piersi pieczarek sera żółtego,lub lopatka po cygansku jeszcze nie wiem ale może coś pod powiecie pyszniejszego ;) Z sałatek na pewno z tuńczykiem warstwowa. Szynka serem i ananasem selerem. Rolada szpinakowa z lososiem. Żeberka z kapusta kiszona.ryba po japońsku. Z placków będę piekła ze slonecznikiem. 3bita i sernik.

Gość gość
Zrazy z boczkiem ? Sernik ? Jak robisz?

Gość gość
Bigos i nic więcej nie planuje. Zreszta w Wigilie będę u Taty, wracam w dzień świat.

Gość gość
Obiad w święta kiedy na ogół tyle żarcia ludzie maja .My się nie obżeramy .

Gość gość
Bigos?To się je po świętach jak duże resztek zostaje.To takie zwykłe i pospolite danie a większość robi bigos.Też lubię,ale nie na święta.

Gość gość
No ja bigosu nie robie zwykłe tylko właśnie w święta mój mąż robi to zjem właśnie w te dni świąteczne potem zapominam o bigosie na rok.

Gość gość
Do 20.43 Kawał antrykotu dzielę na plastry,mocno rozbijam,doprawiam tylko solą i pieprzem następnie smaruje musztardą, kładę plastry wędzonego-surowego boczku i słupek ogórka suszonego. Zwijam,spinam wykałaczką i obtaczam w mące. Następnie podsmażam na smalcu,przekładam do głębokiego rondla i dodaje podsmażoną cebulkę i namoczone grzyby,ale niekoniecznie. Zalewam ciepłą wodą i duszę do miękkości(można dodać kostkę Winiary do mięs suszonych do smaku-pycha). Wersja oszczędna zamiast wołowiny - wieprzowina np.schab,też pyszne. A na sernik mam wiele przepisów,ale warunek jeden-sama miele ser. Różnica ogromna.

Gość gość
Ogórek kiszony nie suszony

Gość gość
Dynia tez mi swiateczne zarcie.

Gość gość
Ale wy musicie byc grube. My przygotujemy jedzenie w dzien wigilii i przed. Np. bigos, salatka jarzynowa i sledziowa, troche galaretki drobiowej, troche sledzi, krokiety do mrozu, pierogi do mrozu, szynka, pasztet kotlety z piersi no i oczywiscie ciasta. Wystarczy wszystkiego dla wszystkich na 3 dni. Jeszcze dania gdybysmy wyprawiali no to chyba by sie wszyscy musieli odrazu pod siebie pos(r)ac . no i trzeba miec kaldun zeby zmiescic