Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co szykujecie na święta do jedzenia?

Polecane posty

Gość gość

Nie chodzi mi o Wigilijne dania, tylko co będziecie jeść w 1 i 2 dzień Swiąt ;-) Szukam inspiracji

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Bigos, Salatka jarzynowa, krokiety, kopiec kreta, porzeczkowiec, makowiec. Nic wiecej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a na obiady świąteczne?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
pieczen wolowa, rolady wolowe, kurczak z piekarnika, do tego kluski slaskie, pieczone ziemniaki, czerwona kapusta, surowka z biakej kapusty, salatka ziemniaczana, na podwieczorek ciasto-piernik, sernik i karpatka. Obiad na 12 osob + 5 dzieci

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
U nas w swieta nie ma obiadu.Zjadamy to co zostalo po wigilii.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a u mnie je sie tylko swiateczne sniadania, chyba ze ktos wpadnie z wizyta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dojadacie resztki z wigilii? Naprawdę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wiec na 1 i 2 dzien swiat robie zapiekany bigos z grzybami i dzemem sliwkowym (zrobie juz niedlugo i zamroze) i golabki pieczone z przecierem, pieczarkami i selerem. Poza tym zrobie salatke jarzynowa,a w Boze Narodzenie zrobie jeszcze jakas, z kawalkami kurczaka, poza tym bedzie ryba po grecku, dwa rodzaja sledzi- po sultansku i w occie, galareta drobiowa (to na 1 i 2 dzien swiat). Mialam zamiar piec placki, ale chyba sobie odpuszcze i kupie, zrobie tylko pierniczki. I tak uwazam, ze jak na mloda 27 letnia gospodynie z malym 4-latkiem zrobie sporo. Aha, i jeszcze barszcz wigilijny z grzybow i kapusty z ziemniakami w mundurkach polanymi prawdziwym olejem rzepkowym i cebulka. Na szczescie pierogo zrobi i tesciowa i moja babcia, bo ja nie lubie tego robic.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
My też jemy to co zostało z Wigilii.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
z poznańskiego jesteście :-) ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Indyk będzie! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Barsz czerwony , uszka, pierogi. Mimo ze wigilia u rodzicow. Upieke karczek, szynke i schab. Zimne nózki drobiowe, sledzie w oleju , salatka z tunczyka, sernik, makowiec, pasztet pieczony. Starczy . Plus wiadomo pomidory ogorki to co zawsze w lodowce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie wiem jeszcze. W zeszłym roku były np. gęsie udka z puree dyniowym, i w sumie pyszne to było więc ja bym powtórzyła, ale mąż kręci nosem bo jemu się ostatnio dziczyzna marzy...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Fuj puree dyniowe. Lee co to w ogole jest :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
16:05, puree dyniowe (jak sama nazwa wskazuje) to zmiksowana dynia na ciepło. Coś jak puree z ziemniaków. Serio nie wiesz co to jest, czy próbujesz się tu z jakiegoś powodu wyzłośliwić? :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość dziś Nie. Z mazowieckiego. Wolę dania wigilijne od innych rzeczy i własciwie nic nie może się z nimi równać (jak dla mnie). Jem więc w święta to co lubię :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gośćMagda
No pewnie! U mnie w domu w następne dni też się je, to co było na wigilii plus bigos, sałatka jarzynowa, sałatka Gyros, sałatka z tuńczyka, mięsa na zimno, ciasta świąteczne itp. Spytam inaczej: to po Wigilii wyrzucanie barszcz czerwony, grzybowy, uszka, pierogi z kapustą i grzybami, z serem, śledzie i smażone ryby do kosza?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie, po prostu robię na wigilię tyle, żeby nie zostawało. Zostają minimalne ilości, a w święta odświętny obiad

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
aaa i nigdy nie robiłam na święta pierogów z serem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja planuje podać zupę krem z borowików i rosół-to dla dzieci, kaczę lub gęsie udka pieczone z żurawiną,zrazy z boczkiem. Do tego tradycyjnie sałatka jarzynowa,sałatka z selera marynowanego i sałatkę z łososiem, bigis,półmisek wędlin,karpia po żydowsku,śledzie na 3 sposoby,a z ciast porzeczkowiec, krówka i sernik. Moja rodzina (będzie 8 osób) lubi dobrze zjeść a ja lubie gotować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Pierwszy dzień Rosół Piers z kurczaka z majonezem i porem z piekarnika, lub piers z kurczaka w muszrardzie, lub kotlety z piersi pieczarek sera żółtego,lub lopatka po cygansku jeszcze nie wiem ale może coś pod powiecie pyszniejszego ;) Z sałatek na pewno z tuńczykiem warstwowa. Szynka serem i ananasem selerem. Rolada szpinakowa z lososiem. Żeberka z kapusta kiszona.ryba po japońsku. Z placków będę piekła ze slonecznikiem. 3bita i sernik.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zrazy z boczkiem ? Sernik ? Jak robisz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Bigos i nic więcej nie planuje. Zreszta w Wigilie będę u Taty, wracam w dzień świat.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Obiad w święta kiedy na ogół tyle żarcia ludzie maja .My się nie obżeramy .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Bigos?To się je po świętach jak duże resztek zostaje.To takie zwykłe i pospolite danie a większość robi bigos.Też lubię,ale nie na święta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
No ja bigosu nie robie zwykłe tylko właśnie w święta mój mąż robi to zjem właśnie w te dni świąteczne potem zapominam o bigosie na rok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Do 20.43 Kawał antrykotu dzielę na plastry,mocno rozbijam,doprawiam tylko solą i pieprzem następnie smaruje musztardą, kładę plastry wędzonego-surowego boczku i słupek ogórka suszonego. Zwijam,spinam wykałaczką i obtaczam w mące. Następnie podsmażam na smalcu,przekładam do głębokiego rondla i dodaje podsmażoną cebulkę i namoczone grzyby,ale niekoniecznie. Zalewam ciepłą wodą i duszę do miękkości(można dodać kostkę Winiary do mięs suszonych do smaku-pycha). Wersja oszczędna zamiast wołowiny - wieprzowina np.schab,też pyszne. A na sernik mam wiele przepisów,ale warunek jeden-sama miele ser. Różnica ogromna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ogórek kiszony nie suszony

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dynia tez mi swiateczne zarcie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ale wy musicie byc grube. My przygotujemy jedzenie w dzien wigilii i przed. Np. bigos, salatka jarzynowa i sledziowa, troche galaretki drobiowej, troche sledzi, krokiety do mrozu, pierogi do mrozu, szynka, pasztet kotlety z piersi no i oczywiscie ciasta. Wystarczy wszystkiego dla wszystkich na 3 dni. Jeszcze dania gdybysmy wyprawiali no to chyba by sie wszyscy musieli odrazu pod siebie pos(r)ac . no i trzeba miec kaldun zeby zmiescic

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×