Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zasluchana Malgorzatka

Gdy nagrywacie z radia to wciskacie filtr MPX?

Polecane posty

Odziedziczylam duza wieze hi-fi m.in. z deckiem kasetowym i od czasu do czasu nagram sobie cos fajnego z radia. Slyszalam, ze do przegrywania z CD albo winyla nie trzeba uzywac filtru MPX ale przy przegrywaniu z radia jest on niezbednie konieczny. To prawda?

Gość gość
filtr mpx usuwa częstotliwość pilota 19kHz z sygnału radiowego. Jeśli jest obecny to należy go używać ale różnica bez niego i z nim jest minimalna. Jakich taśm używasz? I, II czy może IV?

Gość gość
Gdy nagrywam z radia to wkladam zwykle zelazowki i wciskam Dolby B ale gdy nagrywam z winyla albo CD to obowiazkowo laduje w kieszeni minimum chromoweczka a nierzadko i metalowa typ IV i wtedy wlaczam juz Dolby C a nawet Dolby S. Jednak musze oszczedac kasety bo odziedziczony zapasilk sie kurczy

Zapomnialam sie podpisac. Wpis o 17:14 jest oczywiscie moj.

Gość Głodek
21 wiek i używacie kaset magnetycznych? To taki sam przeżytek jak wideo.

Gość zasluchana Maglorzatka
Co do wideo to wraz z wieza odziedziczylam najwyzszej (podobno) jakosci 6-glowicowy magnetowid stereofoniczny klasy hi-fi oraz mnostwo kaset VHS. Glownie koncerty ale pare filmow tez jest. Moze to i przezytek ale fajnie sie oglada np. koncert Perfectu z 1995r gdzie wystapil i Cugowski i Niemen a nawet Pola Raksa!!! :)

Gość gość
Jaki masz deck dwukapstanowy?

A tak to sie nie znam. Wiem oczywiscie co to deck ale nie wiem co znaczy dwukastanowy. :P

Dźwięk z kasety jest niskiej jakości gorszy niż mp3, z wideo obraz pod stare tv 480 Lini kineskopowe, teraz HD itd, . Rozumiem pamiątki ale je się dygilizatuje. To jest muzeum.

Jedynie co warto posiadać to adapter i płyty winylowe najlepiej z wzmacniaczem lampowym, ma to zniekształcenia ale korzystne dla słuchu pożądane.

Nie zgodze sie, ze dzwiek z kasety jest nizszej jakosci niz MP3. Mam empetrojke i wiem jak brzmi. Teraz mam decka z Dolby B, C, S, Dolby HX-Pro i cala masa roznych filtrow typu MPX i powiem Ci, ze jakosc muzyki jest nieporownywalna z MP3. Poza tym MP3 jest formatem kompresji stratnej podczas gdy magnetofon nie ma takich ograniczen. Byc moze miales jakiego monofonicznego grajka i dlatego tak nisko cenisz kasety. Zreszta mialam podobnie bo zanim nie odziedziczylam wiezy hifi to w ogole nie interesowalam sie kasetami. Teraz to sie zmienilo.

Magnetofon ma 22 kHz, cyfrowe 48 kHz a to jest różnica, rozmowa telefoniczna 8 kHz tak dla porównania. Masz badziewną mp3jkę gdzie dac- przetwornik cyfrowo analogowy, jest najtańszy. Trzeba ściągnąć mp3 bitrate 196, 128 okrojone nie dla czułego ucha. Bezstratne formaty musiałbym przypomnieć pogoglować flac i inne. Dodam magnetofon kasety po ileś latach głowica się magnesuje, trzeba naprawić albo wymienić, nie gra jak od nowości szumy większe.

Oczywiscie, ze glowica sie magneduje ale od tego jest prosty demagnetyzer. Notabene demagnetyzer takze odziedziczylam wraz z wieza. Wymiana glowic jest potrzebna ale nie az tak predko. Zwykla glowica permolowa (czy jak to sie tam pisze) to kilka lat. W przypadku glowicy stozkowej utwardzanej to juz chyba 10 lat. Mam tez magnetofon szpulowy Studera i tam jest glowica w SZKLANEJ oslonie - wieczna i nie do zdarcia. Nic nie trzeba wymieniac i naprawiac. Oczywiscie byc moze paski gumowe sie zestarzeja wraz z dekadami lat ale poki co nic takiego nie nastapilo. Co to przetwornikow DAC to niestety mam dla Ciebie zle wiadomosci. Digitalizacja sygnalu zawsze pociaga za soba strate jakosci. Zawsze!

Gość gość
Magntofon szpulowy???? :D :D

Gość zasluchana Malgorzata
Wiesz, na samym poczatku chcialam sprzedac wszystko i najpierw zaczelam przeszukiwac aukcje ile co kosztuje. Szczeka mi opadla widzac cene za takiego szpulowego studera ze szklana glowica. Ty sie smiejesz ale uwierz mi gdybym byla zlosliwa to by Ci ten usmiech szybko zgasl gdybys dowiedzial sie co to za sprzet. Teraz juz nie chce go sprzedawac.

Magnetofon szpulowym są możliwe różne prędkości taśmy jakość np, poszukam linka jak cię ten temat interesuje yt reduktor szumu znalazłem https://youtu.be/3N008RbwDGA Tam są wszystkie aspekty i dac i tak dalej, w innych odcinkach polecam.

Gość gość
Napisz co masz za HiFi.