Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

500 plus! Jak to jest z dochodami?

Polecane posty

Gość gość

Urodzę swoje pierwsze dziecko na początku przyszłego roku, chciała bym wtedy złożyć wniosek o 500+. Czytałam, że w 2018 będą brane pod uwagę dochody z 2016 roku i z moich wyliczeń w tej sytuacji dostała bym 500zł na dziecko bo w 2016 r dochód w naszej rodzinie wynosił około 750zł na osobę. Lecz teraz nasze dochody są nieznacznie większe bo w pracy dostałam kilka razy premię uznaniową. I tu moje pytanie czy gdy urodzę to będą brane pod uwagę tylko i wyłącznie dochody z 2016r czy z tego roku również? Jak to wygląda?

Gość gość
Zaswiadczenie o dochodach musisz zlozyc, ale twoja wyplata bedzie jako dochod utracony i liczone bedzie to co masz na chwile obecna! Ty i Twoj maz podzielone przez 3 , nie moze przekroczyc 800zl. Jezeli nie masz slubu , musisz miec ustalone alimenty, albo wykaz dochodu partnera! Tylko ze , jezeli Twoj partner zarabia nawet najnizsza to 1600 zl, ty nie pracowalas wiec dostaniesz 1000 zl kosiniakowego, to 2600 dzielone na 3 jest wiecej niz 800zl na osobe!

Gość gość
ja pracowałam, w chwili złożenia wniosku będę miała około 1300zł macierzyńskiego i to właśnie ta kwota będzie brana pod uwagę tak? A nie to co zarabiałam do tej pory?

Gość gość
Nie do końca tak, dopóki bierze się zasiłek macierzyński, on również liczy się do dochodu. Tyle że jest on zwykle w wysokości gołej wypłaty, bez premii. Reszta jak wyżej.

Gość gość
Tak bedzie brany pod uwage zasilek maciezynski a nie wyplata z przed dwoch lat! Co do wysokosci zasilku jest on wyliczany na podstawie zarobkow , lacznie z premiami, wszystko to co zarobilas i poszlo do rozliczenia w Urzedzie Skarbowym, ale tylko 80% albo 100% i 60% - zalezy jak kto woli.

Gość gość
dziękuję bardzo za odpowiedź