Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zasiłek macierzyński

Polecane posty

Gość gość

Jestem w 37 tygodniu ciąży i przebywam na zwolnieniu lekarskim. Moja umowa jest na czas określony do 31.12.2017 i wiem że powinna zostać przedłużona do dnia porodu. Przewidywana data porodu to 03.01.2018. Wiem także że pomimo ustania zatrudnienia otrzymam zasiłek macierzyński lecz kompletnie się na tym nie znam i nie wiem jakie dokumenty i kiedy muszę złożyć. Czy nadal będzie odbywało się to przez obecnego pracodawcę czy po urodzeniu muszę sama udać się do ZUS i złożyć jakieś wnioski.. Proszę o pomoc.

Gość gość
u mnie podobna sytuacja i również chętnie się dowiem

Gość gość
Możesz już teraz to znaczy 2 tyg chyba przed terminem porodu złożyć u pracodawcy ale równie dobrze tak samo 2 tyg przed możesz złożyć w zus wniosek o zasiłek msciezyndki albo na rok wtedy 80% albo na pół 100% i potem przedłużyć i 60% płatne. Osobiście polecam udanie się do zus załatwisz wszystko Max w godzinę a będziesz wiedzieć ze dokumenty złożone. S tak pracodawca może złożyć twoje dokumenty np po 2 tyg a zus wypłaca świadczenia w zależności kiedy dostał dokumenty.

Gość gość
Niestety, kończy się umowa i wyjazd.

Gość gość
Składasz dokumenty u pracodawcy bo on cię ubezpiecza na dzień porodu a potem przejmuje cie zus

Gość gość
Dziękuję za pomoc, dopytac jeszcze pracodawcy ale chyba najrozsadniej będzie udać sie rzeczywiście do ZUS.

Gość gość
Można zadzwonić na infolinije zus, panie wszystko wytłumaczą. Ja dzwoniłam dowiedzieć się w swojej sprawie. Ale tak naprawde warto zadzwonić kilka razy, bo są osoby o różnych kompetencjach. Dopiero za 3 razem natrafiłam na babke, która była bardzo biegła. Aha i radze zapisać pytania, bo ja dzwoniłam dlatego 3 razy, bo mi nasuwały się jakieś dodatkowe pytania.

Gość gość
Zadzwoń do zusu i powiedzą ci ze do pracodawcy musisz zaniesc dokumenty, mi też tak powiedzieli ,bezpośrednio w zusie składają osoby na działalności gospodarczej i firmy

Gość gość
Ty nie musisz niczego zalatwiac. Pracodawcy dostarczasz dokumenty o urodzeniu dziecka i pracodawca zajmuje sie wszystkimi papierkowymi dokumentami. ZUS od razu bierze Cie pod swoje skrzydla. A w ogole... czemu nie zadzwonisz do ZUSu? Sa tam operatorzy, ktorzy odpowiadza na kazde Twoje pytanie zadane nawet 10 razy dla pewnosci. Mimo tego co napisalam zalecam wykonanie telefonu do ZUSu i w czasie poporodowym miec spokojna glowe.

Gość gość
Dziękuję za odpowiedzi. W poniedziałek na pewno zadzwonię się upewnić do ZUS.