Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Za duzy niemowlak?

Polecane posty

Gość gość

Witam, urodzilam synka 3 miesiące temu, wazyl 4830kg, rodzilam przez cc z racjii jego wagii. Synek wazy w tym momencie 10 kg, jestem przerazona, bo je normalnie a tak przybiera, jest bardzo dlugi bo juz urodzil sie z 62 cm, w tej chwili nosi ubranka na 80-86, a ma 3 miesiace.. Przesypia cale noce, ostatni raz dostanie jedzenie o 20-21 zalezy jak wypada ostatnie karmienie i budzi sie o 8 rano, rano je 150 ml po snie pozniej az do ostatniego karmienia 120ml co 3 godziny, dluzej jesli spi, bo nie budze go wtedy, karmie go MM bo nie mialam pokarmu, martwie sie czy to normalne, wasze dziecko mialo podobnie? Gdy zaczelo sie ruszac waga stanela? Blagam o odpowiedz, nasz pediatra za wiele nie robi, kaze go poic wodą i klasc wiecej na brzuszku, ale ja to robilam juz wczesniej

Gość gość
Nie chcę Cię straszyć, ale uważam, że nie jest ok. Moje dziecko tyle ważyło mając rok. Przyrost 5 kg w 3 miesiące to dużo. Zwłaszcza, że dziecko wcale nie je dużo. Ja bym poszukała innego pediatry, chociażby dla spokoju sumienia. Może taka jego uroda, ale lepiej sprawdzić i wyjść na przewrażliwioną mamuśkę, niż zaniedbać.

Gość gość
Zazwyczaj jak dziecko zaczyna się ruszać, to waga faktycznie staje w miejscu. Ale zanim Twoje dziecko osiągnie ten etap, to przy tym tempie będzie ważyć już z 15 kg. Nie mówiąc już o tym, że może mu być trudniej zebrać się do siadania i raczkowania, skoro jest taki duży.

Gość gość
Autorko moja corka tez bardzo szybko rosnie i jest na mm plus rozszerzanie diety teraz bo ma juz 6 miesiecy skończone. Ubranka nosi 80 i wygladem przypomina roczniaka. Na ostatnim szczepieniu w pazdzierniku wazyla 8,5kg to terqz obstawiamy kolo 10kg ale to nasze gdybanie. Ale Twoje dziecko serio szybko rosnie i dziwie sie ze co do takiej masy ciala ze wystarcza mu samo mleko. Naszej huz dawno nie wystarcza i musimy ja karmic w nocy bo sie budzi i placze. Od urodzenia rowniez przesypiala szybko noce cale. Idz do innego lekarza bo przydalaby sie opinia innego specjalisty

Gość gość
musisz iść do innego lekarza bo trochę za szybko przybiera . mój mąż 7 miesięcy i waży nie całe 7 kg . może ma problemy metaboliczne .

Gość gość
Znałam chlopca ktory mając 6m ważył 12 kg. Ale potem przestał przybierać na wadze i teraz mając ponad rok nadal wazy 12 kg. Ladnie smukleje .

Gość gość
Moim zdaniem to niepokojące, że dziecko tak szybko przybiera na wadze, podczas gdy zjada mniej mleka modyfikowanego, niż to jest zalecane w tym wieku. Chyba, że coś oszukujesz i dajesz mu więcej, niż tu napisałaś. Moja córka w tym wieku jadała po 150ml 6 razy na dobę. W wieku 5 miesięcy ważyła 8400 i lekarka powiedziała, że to za dużo.

Gość gość
Ja można tak przekarmic niemowlaka. Mój ma rok i waży 10kg a urodził się prawie 4kg

Gość gość
Moja urodzila sie 3700 majac 5msc wazyla 7400. Twoj syn w 3 msc podwoil wage to nie jest normalne. Hmm moze zle odmierzasz mm? Szkoda ze nie KP to jest lekkostrawne, mi pokarm pojawil sie dopiero w 5 dobie po cc :)

Gość gość
Tu autorka: dlaczego mam oszukiwać skoro chce pomocy? Synkowi wystarcza to co dostaje, bo jest spokojnym, wesołym bobasem, nie budzi się w nocy na jedzenie, spokojnie po przebudzeniu (zazwyczaj po 8 rano) czeka na jedzenie, NIE PRZEKARMIAM GO! To moje drugie dziecko, więc mam doswiadczenie, je tak jak mówiłam np: 8:00- 150 ml mleka po przebudzeniu, 11:00- 120 ml mleka, 14:00- 120 ml soczku np, jabłkowego, ale wypija 80-100 ml, 17:00 120 ml mleka, 20:00- 150 ,l mleka i sen az do rana. karmie go normalnie , w miedzyczasie dostaje czystą wode do picia, pierwsze dziecko wazyło 4,100 jak się urodziło i przybierało normalnie, jadła pdobnie jak synek jesli nie wiecej, martwie się strasznie bo pilnuje wszystkiego, a on jest jeszcze taki malenki a juz ma 10 kg, wzrostem przypomina juz roczne dziecko, rodzina mnie pociesza, że nie wygląda na grubego , bo faktycznie tak jest, przez wzrost te kilogramy się rozkładają, że widac iż jest nabity, ale lekarze patrzą tylko na wage i faktycznie jest to niepokojące

Gość gość
mleko odmierzam jak zalecane 1 łyczeczka na 30 ml

Gość gość
Śliczny ten twój synek;)! Jest poprostu duzy. Nie jest gruby. Ale idź dla spokoju do dobrego pediatry- jakis ordynator szpitala dziecięcego ? Podwoił swoja masę w 3 miesiące. No wiem ze to na 10 kg wyglada ale on juz duzy sie urodził. Jestescie w rodzinie wysocy? Duzi? Miałaś cukrzyce? Nie zamartwiaj sie, chłopczyk jest śliczny ;)

Gość gość
Wyglada na duzo starszego ale w sumie z wygladu nie jest tak zle jak sie wydawalo. Moze faktycznie jest duzy i taka jego uroda. Ladny chlopiec :)

Gość gość
Autorko, nie upubliczniaj tak pochopnie wizerunku swojego dziecka. Nie wiesz, kto tu siedzi. Mogłaś chociaż twarz zamazać. Na pewno go nie przekarmiasz. Zresztą sama to wiesz. Moim zdaniem je nawet trochę za mało jak na swój wiek. Tym bardziej dziwi i niepokoi taka waga.

Gość gość
dziękuję :) ja mam 170, a mąż 184 cm, nie , nie miałam cukrzycy ani tarczycy, miałam badanie w ciązy właśnie ze względu na wage synka jeszcze w brzuszku, mam sterte badań do zrobienia, bo wymusiłam na pediatrze więc zobaczymy i poszukam innego lekarza

Gość gość
Spory bobas... Dziecko na początku może przybierać nawet i 1.5kg na miesiąc i to jest norma. Twój mniej więcej tyle chyba przybiera jednak urodził się duży więc nowo nie powinno to iść tak szybko i też bym się na twoim miejscu zastanawiała. Na pewno chciałabym wykonać dziecku jakieś badania i może zapytaj o zdanie innego pediatry.

Gość gość
to moja sprawa co upubliczniam, chciałam pokazać ze jestem wiarygodna , myśle że takich zdjęć jest w internecie wiele i nikomu krzywda się nie dzieje, ale dziękuję za sugestie :)

Gość gość
Zdjec niemowlakow mnostwo w necie wie to nic strasznego. Dziecko wyglada na dobrze odzywione i tyle. Porob badania dla swietego spokoju ale moim zdaniem taka jego uroda. Wlasie im wiekszd dziecko sie urodzi tym wiecej przybiera moja w 1 msc przybrala 1200 a wazyla mniej niz 4kg :P

Gość gość
duzy chłopak ale wygląda zdrowo

Gość gość
Serio 3miesiecznemu dziecku dajesz sok jabłkowy??? Po Co?? Żeby jeszcze więcej cukru mu dostarczyć??

Gość gość
Masz przekichame bo dziecko jest na mm mój syn tak rosl. Między jednym a drugim eazeniem potrafiło być 3 kg w miesiąc potem 4. Mając 3 lata waży 20 kg i nosi ubrania na 116. Tyle że moja pediatra jak on miał chyba 4 miesiące i ważył 8 kg a urodził się wazac 3 zadała tylko jedno pytanie jak jest karmionych a on był 100% na piersi i stwierdziła widocznie tak ma być. Przez długi czas był na 95-97 centylu wzrostu.

Gość gość
Hmm autorko tak z ciekawości usg bioderek wyszło dobrze?

Gość gość
gość dziś 3 latek wazy 20 kg ? no sorki ale to za duzo

Gość gość
Autorko! Ja bym poszukała innego lekarza. Mój synek był na bilansie w czwartek. Ma 9 miesięcy i waży 10,8 kg. Doktorka powiedziała że z wagą lepiej, bo wcześniej przekraczał normę. Teraz podobno też ale nie tak bardzo. Ma niby 75 cm długości. Ubranka nosi tak jak Twój. A skoro moje dziecko jest pół roku starsze, waży kilogram więcej i wszyscy mówią że jest duży- lekarka myślała że ma rok- to ja na Twoim miejscu bym to sprawdziła. A nie miałaś cukrzycy ciążowej?

Gość gość
Duzy jest i grubasny choc fajniutki. Takie moje zdanie. Moja pierwsza miala 4200 i 60 cm i na rok wazyla 10kg. Syn 4 kg przy urodzeniu, teraz ma 9mcy i wazy ok. 9500.

Gość gość
No jest za duzy. Dlugi moze jest ale dodatkowo jest gruby, wystarczy na nozki spojrzec, zreszta jest wielki wszedzie. Idz zrob badania. Nie widzialam nigdy tak wielkiego niemowlaka Dostaniesz wyniki i bedziesz spokojniejsza.

Gość gość
ale co to moze byc jak jest taki duzy? to na prawde cos niepokojacego tak bardzo? moze taki jego urok?

Gość gość
Tu AUTORKA : Serio daje mu sok jablkowy zamiast jednego posiłku bo jest mniej kaloryczny, zapełnia go na jakis czas i zdrowy, dla Twojej wiadomosci zalecenie pediatry. NIE moge mu zrobic diety przeciez, glodzic go nie moge stąd sok jako jeden staly posiłek

Gość gość
Tu AUTORKA; tak bioderka są ok