Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Za duzy niemowlak?

Polecane posty

Gość gość
Nie sluchaj tych ekspertek. Niektóre dzieci tak maja i już. Mojej sąsiadki chłopiec przybierał w błyskawicznym tempie, miał niecałe 3 mce kiedy to ubierała go w ciuszki na 6 mcy. Tez był nabity ale nie gruby! Jak i twój. Lekarze nie widzieli żadnego problemu bo na tym etapie nie wolno porównywać dzieci. Zbadać owszem nie zaszkodzi ale nie zamartwiać się. I myśleć ze jest chory bo właśnie może nest okazem zdowia a będzie wielkim chłopcem i mężczyzna. Syn koleżanki ma 196 cm mając 18 lat. Tez jest chory? Wygrywa olimpiady w szkole i w sporcie tez jest dobry.

Gość gość
Tu AUTORKA: Faktycznie niepotrzebnie wstawiłam zdjecie synka, bolą mnie niektore obrazliwe komentarze, ale sama sie o to prosilam myslac ze są tu normalni ludzie ktorym chcialam przedstawic pelen obraz sytuacjii. Co do Pani ktora proponowala skoczek, swietny pomysl! Jest bezpieczny od 3 miesiąca, faktycznie bylaby to jakas aktywnosc fizyczna. Mają zamkniete labolatorium i po swietach bedą wyniki, tak robilam mu cukier, badanie na tarczyce itd.

Gość gość
Daj znać co i jak, ja myślę że jest ok. Taki misio pysio:-) kochaniutki!!!

Gość gość
TU AUTORKA: Pewnie, dam znac :)

Gość gość
Zadnego skoczka! Dziecko samo powinno zaczac sie kulac na boki, potem na brzuch. A nie zaraz pionizowac 3miesieczniaka.

Gość gość
Też mi się wydaje, że skoczek to zły pomysł dla takiego maluszka. On może i ma wzrost i wagę roczniaka, ale kości i stawy ma takie, jak trzymiesięczne niemowlę. Czyli nieprzystosowane do pozycji pionowej i podskakiwania. A i tak są już mocno obciążone przez szybki wzrost i dużą masę. Można mu zrobić krzywdę i doprowadzić do jakiegoś zwyrodnienia. Nie ma sensu takiego malucha odchudzać. Ani poprzez ograniczanie mu posiłków, ani przez wymuszanie aktywności. Trzeba go zbadać, żeby się upewnić, że taki szybki wzrost nie jest spowodowany żadną chorobą i pozwolić mu rozwijać się we właściwym dla niego tempie.

Gość gość
Jako stara kafeterianka ostrzegam. Nigdy nie wstawiaj na hejterskim forum zdjęć. Synek fajny :)

Gość gość
Tu AUTORKA: Mowi Pani bardzo mądrze, chyba faktycznie z tym skoczkiem sie wstrzymam, nic mi nie pozostaje jak czekac na wyniki badań. Teraz juz wiem, ze popleniłam błąd pokazując synka, czlowiek uczy sie na błędach :)

Gość gość
Obecnie nie wskazane jest używanie skoczków, chodzikow, a nawet lezaczkow. Nie nalezy pionizowac dzieci. Ciekawe jak Twoj syn bedzie sie rozwijal ruchowo. Oczywiscie zycze zeby bylo wszystko jak najlepiej.

Gość gość
Z ciekawości spojrzałam na zdjęcie . No rzeczywiście dziecko jest grube jak na 3 miesiące . Nie nabite . puszyste tylko zwyczajnie grube . Moze choruje na cukrzyce ?

Gość gość
Faktycznie spory :-) slodziaczek :-* autorko mój syn urodził się z wagą 5kg/62cm, nie miałam cukrzycy, sama jestem szczupła, okazało się że genetycznie mamy w rodzinie duże niemowlaki. W wieku 7tyg. ważył 6200g, 3mce - 7200g, na roczek około 12kg. Teraz ma 17 mcy i waży 13kg, ubranka pomiędzy 92-98. Zaczął chodzić przed roczkiem, raczkowal od 8mca życia :-) ogólnie zdrowe, świetne dziecko. Więc nie martw się na zapas. I jeszcze jedna kwestia, w mojej rodzinie większość niemowlaków ważyla 3800-5000 g po urodzeniu. Nikt nie ma nadwagi. Pozdrawiam

Gość gość
Tu Autorka: Pani gość dziś faktycznie duze dziecko miala Pani, u nas tez jest to genetyczne, ale Pani synek na trzy miesiace wazyl 7200 g a moj wazy 10 kg, jest spora roznica, pediatra nam powiedzial ze na te miesiace prawidlowo powinien wazyc 7600 takze Pani synek mial prawidlowy przyrost masy i niestety nie pocieszyla mnie Pani tylko utwierdzila mnie w tym, ze jest cos nie tak :(

Gość gość
autorko cały czas tylko pediatra to, pediatra s/ro, ale jak ktoś ci tu radził, że twój rewelacyjny pediatra powinien dać skierowanie do endokrynologa dziecięcego, to tego nie skomentowałaś... łaskawie dał ci skier. na cukier i tarczycę, czyli z koszyka podstawowego-to nie są specjalistyczne badania! Ja ewidentnie widzę tu makrosomię i powinnaś wykonać badania hormonów, zwłaszcza PRL, nie wiem na co czekasz, idź na własną rękę!

Gość gość
No własnie racja - osoba wyżej, lepiej za jednym pobraniem krwi porobić wszystkie badania od razu... a jak teraz cukier i tarczyca wyjdą ok to będziesz go kłuć drugi raz itd, to już lepiej iść prywatnie, zapłacić za cały panel i mieć wszystko zrobione na raz. A lekarze specjalnie wypisują np tylko cholesterol całkowity... to jest bez sensu, lepiej od razu zbadać frakcje, tyle samo krwi się oddaje...

Gość gość
Lekarze nie widzieli żadnego problemu bo na tym etapie nie wolno porównywać dzieci. xx hahaha, większej głupoty nie czytałam :) to po co są siatki centylowe, bilanse etc, właśnie po to żeby wyłapywać odchyły od normy!!! cała medycyna opiera sie na porównaniu patologii do fizjologii, do wzorca i mówię to jako osoba pracujaca w ochronie zdrowia!

Gość gość
A ja niewiem jak to jest ale moje dziecko nigdy niemiescilo się w siatkach. Wcześniak który był na 95-97 centylu wzrostu siatki dla dzieci urodzonych w terminie od 3 miesiąca życia. Teraz mam wcześniaków które nuemieszcza się w siatkach wcześniaków bliźniaków a w normalnych są w połowie. Ale to ja ich sprawdzam na siatkach nie pediatra dla pediatry liczy się przyrost dzienny masy ciała i to ze sa na mleku matki. Co do jedzenia to ten pierwszy nigdy w życiu niewypil przewidzianej porcji mleka jak było sciagniete i nigdy niezjadl pełnego słoiczka przewidzianego na dany wiek. Dzieci są różne. Znam dziecko które wyglądało jak Budda normalne grube niemowlę i nagle jeden miesiąc i wygląd normalny. Mam wrażenie że troszkę niepotrzebnie ubieramy wszystkich w dane ramki.

Gość gość
3mies dziecko w skoczek? Autorko NIEEE sluchaj takich rad!!! Tylko krzywde dziecku zrobisz. Lezaczek ok, ale tez nie na dlugo. Kladz go lepiej na macie na podlodze by mial szanse podjac proby ruchu. Kulanie sie na bok, na brzuch. Mozesz z nim cwiczyc nawet, na necie sa filmiki jak przekrecic dziecko na brzuch. Pisze to ja, ktora jako mloda matka niedoswiadczona przetrzymywala dziecko w lezaczku i przez to moja corcia zaczela wszystko pozniej robic ( choc w normie)- usiadla na 9mcy, raczkowala na 11mcy, wstala na nogi na 13ty. Ja sie kapnelam gdy miala jakos 7 mcy ze ten lezak to nic dobrego. Juz chocik odrzucilam calkowicie. Teraz mam synka. Sam usiadl tez na 9mcy, ale dwa tyg pozniej zaczal wstawac w lozeczku. Ale od poczatku lezak na chwile, wiecej na macie lezal i zaczal sie przekrecac na brzuszek jak mial 4mce. Czego corka nie robila.

Gość gość
i co tam autorko zrobiłaś dziecku jakieś badania ?

Gość gość
Tu autorka: zrobilam wszystkie badania + PRL ktory mi jedna Pani polecala i wszystko poza zelazem jest w normie, nadal stoje w martwym punkcie :(

Gość gość
Daj spokój, chłopisko zdrowe i piękne.

Gość gość
Z wagą jest tak ze dziecko roczne powinno potroic swoją wagę z dnia porodu wtedy jest idealna waga np w dniu urodzenia 3 kg a na roczek 9 kg tak twierdzi moja pediatra ale wiadomo ze mogą być też odchylenia

Gość gość
Sluchaj ja odchodzilam pud zmyslow moj mały tez tak rósł. Urodziny 2700 na trzy mies wazyl 7600. Zrobiłam wezystko badania insuline tsh glukoze kortyzol hormon wzrostu prolaktyne itd. Wezystko w normie. I wrzuciłam na luz

Gość gość
Tu AUTORKA : gość dziś Podnioslas mnie na duchu, identyczna sytuacja jak u nas, a ile teraz wazy Twoje dziecko? Ile wazylo na rok?