Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Przepis na pasztet

Polecane posty

Gość gość

Cześć dziewczyny Dajcie dobry przepis na pasztet. Wiem , że jest tych przepisów w necie dużo, ale prosiłabym o sprawdzony.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Na oko i na smak, najlepsze wychodzą :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
1 kg łopatki 2 lub 3 udka z kurczaka 1/2 kg podgardla 1/3 okrawków z indyka 1/2 wątróbki 1/2 boczku białego . natrzeć mięsa czym się chce i wstawić do piekarnika dodając smalec ja dodaję jeszcze obrane ze skorup 3 spore cebulę. Piekę na oko, wcześniej wyciągam udka i podgardle, najdłużej piekę łopatkę. Wątróbkę podsmażam na patelni lekko osoloną. Po wyciągnięciu całości mięsa zlewam ten tłuszcz do półmiska i namaczam 2 bułki w nim (jeśli tłuszczu jest mało to roztopić troszkę smalcu i dodac do tamtej porcji w półmisku). Mielę wszystko 3 razy przez maszynkę Pieczone mięso, wątróbkę , bułki namoczone w tłuszczu i cebulę upieczoną.Wszystko przekładam do misy dużej i dodaje 4 jaja całe, przyprawiam gałką muszkatułową pieprzem, solą . Foremki kupuje jednorazowe , smaruję je tłuszczem i oprószam bułka tarta . Przekładam mase do foremek do wysokości 3/4 pojemnika . Piekę 170/180 stopni termoobieg około 1 godziny. Jeśli zostanie surowy farsz zamrażam w woreczku , jest na nastepny raz . Mi zazwyczaj wychodzi 5lub 6 foremek pasztetu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×