Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dlaczego wiek dziecka podajecie w miesiącach?

Polecane posty

Gość gość

Dlaczego wiek dziecka ciągle podajecie w miesiącach? Pytam się dziś koleżanki: to ile Twój synek już ma? A ona: 23 miesiące. Inna koleżanka też ma synka 17 miesięcy. To ciężko powiedzieć np. prawie 2 lata albo 1,5 roku? Rozumiem jak dziecko nie ma skończonego roczku to podajemy w miesiącach. Ale koń już 2 lata a ta dalej wiek liczy w miesiącach :O Nie pierwszy raz spotkałam się z tym. Do ilu lat będziecie podawać wiek w miesiącach? I dlaczego tak podajecie? Nie rozumiem tego :(

Gość gość
Dlatego, że gdzieś do ok 2 lat każdy miesiąc ma ogromne znaczenie. Ponadto dla laika dziecko ma 1,5 roku, matka wie dokładnie ile m-cy i dni ma dziecko więc automatycznie tak podaje i wszyscy oprócz kretynek Twojego pokroju rozumieją. Miłego dnia dziwaczko ☺

Gość gość
Bo przy tachografów małych dzieciach każdy miesiąc ma znaczenie. W każdym miesiącu życia jakieś nowe umiejętności powinien umieć, czy wyrażać. Dziecko 22 miesiące a 26 miesiecy, to duża różnica w tym wieku. Niby to ma 2 latka i to ma dwa latka, ale to różnica.inne umiejętności będzie miało pierwsze dziecko, a inne drugie. Mimo, że oboje mają dwa lata.

Gość gość
To wychodzi odruchowo, 20, 21, to kolosalna różnią (biorąc pod uwagę rozwój dziecka) niż 2 lata to 23 też się tak mówi.

Gość gość
gość dziś Bo przy tachografów małych dzieciach każdy miesiąc ma znaczenie. W każdym miesiącu życia jakieś nowe umiejętności powinien umieć, czy wyrażać. Dziecko 22 miesiące a 26 miesiecy, to duża różnica w tym wieku. Niby to ma 2 latka i to ma dwa latka, ale to różnica.inne umiejętności będzie miało pierwsze dziecko, a inne drugie. Mimo, że oboje mają dwa lata. --- dziękuję za wytłumaczenie gość dziś Dlatego, że gdzieś do ok 2 lat każdy miesiąc ma ogromne znaczenie. Ponadto dla laika dziecko ma 1,5 roku, matka wie dokładnie ile m-cy i dni ma dziecko więc automatycznie tak podaje i wszyscy oprócz kretynek Twojego pokroju rozumieją. Miłego dnia dziwaczko ☺ --- sama jesteś kretynką, idiotko :D

Gość gość
Ale musisz mieć nudne życie żeby zajmować się nie swoją sprawą na forum, które cię nie dotyczy.

Gość gość
gość dziś Ale musisz mieć nudne życie żeby zajmować się nie swoją sprawą na forum, które cię nie dotyczy. --- widzę, że ty masz nudniejsze skoro odpowiadasz. gość dziś A teraz powiedz CZEGO im zazdrościsz? Dziecka, rodziny, faceta czy ogólnie życia? --- bez komentarza :O

Gość gość
Autorko ja tez tego nie rozumiem . Kiedyś moja koleżanka powiedziała ze jej dziecko ma 37 miesięcy .. Dziecko ma 22 miesiące to mowie ok 2 latka . Zresztą prawda taka ,ze mało kogo obchodzi dokładny wiek obcego dziecka . Kazdy pyta o wiek z grzeczności .

Gość gość
Ja mówiłam, że dziecko ma rok i 2miesiące albo, że w maju skończy 2lata.

Gość gość
Bo miedzy dzieckiem 15 miesiecy a 20 miesiecy jest ogromna roznica, poltora roku w przyblizeniu to bezsens podawac. Kazdy miesiac u takiego dziecka to duza roznica a jak nie potrafisz liczyc to sorry, gdzie bylas na matematyce w szkole podstawowej ? Moj ma 17 miesiecy :P teraz rusz szare komorki wez raczkk i przelicz sobie na palcach ile to moze byc lat buehehe

Gość gość
gość dziś No właśnie tak powinno się komuś podawać wiek dziecka. Co mnie obchodzi dokładny miesiąc czyjegoś dziecka? Przecież nie rozliczam go z umiejętności, które na dany miesiąc życia powinien posiadać. Wystarczy powiedzieć, że w lipcu skończył rok albo w styczniu będzie miał 1,5 roku - a nie jakieś 17 miesięcy. Syn ma 23 miesiące... no kurcze nie łatwiej powiedzieć, że za miesiąc będzie miał 2 lata?

Gość gość
"poltora roku w przyblizeniu to bezsens podawac". Dlaczego bezsens? To może dla Ciebie jest ważne ile dokładnie ma miesięcy i co umie w danym miesiącu robić. Ale dla obcych ludzi aż taka dokładna wiedza nie jest potrzebna, zeby mówić 23 miesiace.

Gość gość
Nie wiem dlaczego niektóre matki tak podają. Ja Po roku mówiłam w maju skończył rok, albo na 1.5 roku albo 1.5 roku skończył grudniu, albo w maju skończy 2 lata. Pytajacy zazwyczaj ma gdzieś ile dziecko dokładnie ma.

Gość gość
nie, bo na co dzień liczysz jego wiek w kategorii miesięcy więc na szybko odpowiadasz w miesiącach. Nie każdy wpadnie na to, że AŻ tak wolno trybisz i wysiłkiem umysłowym będzie przeliczyć 23 miesiące na lata. Większość osób ma na tyle dobre poczucie czasu, że nie musi w ogóle przeliczać żeby umieć sobie wyobrazić ile to 23 miesiące.

Gość gość
Ja się właśnie bardzo często z tym spotykam. "Dziecko ma 27 miesięcy" :O I licz tu kurna kiedy skończył te 2 latka. Chyba prosciej powiedzieć w czerwcu skończył 2 lata. Wystarczy. Miesiące podaje się obcym jak ma poniżej roczku. A później ma 1 rok i miesiąc, 1 rok i 2 miesiące, itd. Obcy ludzie, którzy pytają o wiek dziecka naprawdę nie interesują się jego umiejętnościami, które mniej więcej powinien nabyć w danym miesiącu. Pytają z ciekawości i łatwiej im się dowiedzieć konkretnie kiedy ile skończył, niż jakąś okrężną drogą np. 27 miesięcy. Przecież i tak wychodzi na to samo, a prościej brzmi.

Gość gość
przeraza mnie, że ty musisz to liczyć....

Gość gość
gość dziś nie masz racji... to nie o to chodzi, że ktoś nie zatrybi, tylko o to, że Tobie jest łatwiej tak mówić. Każdy wie, ile rok ma miesięcy, ale może to dla Ciebie wysiłkiem umysłowym jest przekazać komuś klarowną informację co do wieku swojego dziecka. Ja mam 420 miesięcy. Trybisz?

Gość gość
21:16 mam dwoje dzieci i żadnemu nie liczyłam wieki w miesiącach.

Gość gość
gość dziś a mnie przeraża, że Ciebie to przeraża

Gość gość
A ja mam tak, ze jak pyta mnie jakas stara babka np. to odpowiadam np gdy mial 22 msce ze prawie 2 lata . Juz nawet nie bawię się w gadanie ze za 2 miesiące itd. Ale gdy np na placu zabaw jest mama z dzieckiem w podobnym wieku to podaje miesiące. Tak mi szybko trybiki pracuja:D Ogolnie rozróżniam kto z jakiego powodu pyta i na to mam rozne odpowiedzi

Gość gość
21:26 Pewnie te dzieci.maja po 20 lat. W dobie ibformacji o rozwoju dziecka większośc mam czyta o rozwoju dziecka w poszczególnych miesiącach wiec sa ze tak powiem na bieżąco

Gość gość
Kurde no dziewczyny zanim zadacie pytanie o wiek dziecka to odpalcie kalkulator. 12 miesiecy to rok 24 2 lata 36 3 lata Tu macie tabelkę przerazone dziewczyny:D

Gość gość
Jak rozmawia matka z matką, to oczywiste jest, że taka informacja coś niesie - że dziecko jest w wieku, w którym np. ząbkuje, zaczyna chodzić, mówić, że jest pewnie akurat odpieluchowywane, mnóstwo takich rozwojowych rzeczy. Bezdzietne w ogóle nie mają o tym pojęcia, więc nie kumają powodu.

Gość gość
21:34 A najczęściej w pytaniu matej jest ta nuta " a moje w tym miesiacu to juz budowalo zdania i samo sie ubieralo" " o jest starszy a taki malutki" " ooo 2 lata i tylko 5 zębów? Moj na roczek miał wszystkie" :D

Gość gość
Pediatrzy, psychologowie liczą wiek małego dziecka w miesiacach- i to powyzej roku, wystarczy wejsc na jakakolwiek fachowa stronę o wychowaniu dzieci. To konkret. Przeciez nie będa pisac porad dla dziecka ktore w grudniu skonczy 2 lata . Wpisz rozwój dziecka 23 miesiace, bedzie wiele stron NP https://portal.abczdrowie.pl/rozwoj-dziecka-23-miesiace

Gość gość
Autorko, bo to służy napędzaniu wyścigu, które dziecko jest szybsze. Zawsze można się usprawiedliwić, że moje dziecko ma dopiero 26 miesięcy, a koleżanki 28;-) Osobiście tego nie kumam, w miesiącach moim zdaniem określa się dziecko do roku. Potem ewentualnie 1,5 roku czy 2,5. Poza tym nie mam jakiegoś ciśnienia, aby porównywać "dokonania" dzieci, w których i tak prędzej czy później wszystko się wyrówna...

Gość gość
gość dziś a po co dorabiac do tego taka ideologię? Sa ogolne normy pediatryczne, opisujace, co dziecko w jakim miesiacu robi, co powinno, a co ewentualnie może, sa porady, kiedy nalezy sie zwrocic do lekarza czy psychologa, kiedy nie trzeba. Poczytaj, jak to wyglada. To ma pomóc rodzicom, kto mowi o wyscigu...

Gość gość
To to pikus. Najlepsze sa mamuski jak ostatnio spotkalam. Widze fajna rozgarnieta dziewczynka. Pytam ile ma latek. Slysze ze dwa. To ja w szoku mowie ze myslalam ze wiecej. I okazalo sie ze za miesiac bedzie trzy. Jasne ze wiek 32 lata miesiac przed 33 urodzinami nie ma znaczenia, ale mowic na 3 letnie dziecko ze ma dwa latka to smieszne. A nie raz sie spotkalam z taka sytuacja ze dziecko za chwile konczy kolejny rok a mamusia podaje ten sprzed 11 mc. przy malych dzieciach to kolosalna roznica.

Gość gość
Wystarczylo by powiedziec ze za miesiac konczy trzy latka

Gość gość
Autorko , podaja w miesiacach bo to glupie c**y sa , chca byc takie och ach , powiedziec ze dzieciak ma rok i trzy miesiace to brzmi tak zwyczajnie a powiedziec ze dzieciak ma 15 miesiecy to tak juz inaczej , wedlog nich profesjonalnie , madrze i ksiazkowo brzmi :)