Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćdziewczyna

Dlaczego rodzice nie rozmawiają z dziećmi na tematy intymne..?

Polecane posty

Gość gośćdziewczyna

Ostatnio naszła mnie taka refleksja - dlaczego rodzice wstydzą się rozmawiać z dorastającymi dziećmi o seksie itp? Rozumiem, że może sami zostali tak wychowani, ale w większości domów to wciąż temat tabu... Lat mam dwadzieścia parę, a moi rodzice ANI RAZU nie rozmawiali ze mną na intymne tematy. Nawet o miesiączce. Pamiętam mój pierwszy okres (miałam jakieś 13-14 lat), moja mama przyjęła tą informację z burakiem na twarzy w milczeniu wręczając mi podpaskę z lakoniczną informacją typu "reszta leży w tamtej szafce". I tyle. Do tematu wróciłyśmy raz, gdy mając 18 lat wyjeżdżałam na zagraniczny obóz. Znów rzucone ukradkiem, szeptem podczas kompletowania bagażu "kupiłam Ci podpaski...chyba nie używasz jeszcze tamponów?"... Ten jej nienaturalny wstyd wywoływał u mnie zażenowanie. Tak samo nigdy nie było mowy o ginekologu. No bo jak to tak, młoda jestem, więc na pewno jeszcze nie współżyję, więc po co? Z powodu problemów z cerą chodziłam do dermatologa, który kiedyś delikatnie zasugerował że mogą to być problemy na podłożu hormonalnym i zapytał o regularność miesiączek. Mama odpowiedziała że tak, oczywiście, więc gdy szybko sprostowałam że nadal mam nieregularne, spaliła buraka i nakrzyczała (!) na mnie podczas powrotu do domu że co ja sobie wyobrażam, że o takich rzeczach się nie mówi głośno i do żadnego ginekologa mnie nie umówi, bo jestem młoda i mam prawo mieć nieregularne okresy (...szczegół, że wówczas miesiączkowałam już od jakichś 4 lat). Takich przykładów mogłabym oczywiście podawać dużo więcej. Tak samo była wściekła, gdy znalazła w moim pokoju prezerwatywy, że się nie szanuję (miałam 20 lat, z chłopakiem byłam już od jakichś 2 lat). Ogółem nigdy nie miałyśmy jakiegoś dobrego kontaktu, teraz wydaje się to śmieszne, ale parę lat temu bardzo mi tego brakowało... Czy wasi rodzice też podchodzili do tego z takim zażenowaniem..?

Gość gość
wstydzą ,krepuja sie o tym mowic i robia taki tego ztego temat tabu bo sami tak byli wychowani..a w jakim wieku stracilas dziewictwo?

Gość gośćdziewczyna
Miałam 15 lat ale zrobiłam to z ojcem, to chyba się nie liczy?

Gość dziewczynagość
^podszywom z góry dziękuję. :) Miałam 20 lat, nie byłam napaloną -nastką więc... Myślę że wiek jest nieistotny, w każdym wieku da się o tym porozmawiać, trzeba tylko dobrać info do wieku dziecka.

Gość gość je
Masz racje, ze mną tez nie rozmawiała mama. Ja zawsze duzo czytałam, lubiłam, wiec wiedziałam co to okres, a pamietam, ze mama chyba próbując mnie uświadomić, zapytała czy wiem co to miesiączka? Odpowiedziałam, ze wiem i na tym koniec. Nigdy nie rozmawiała ze mną na temat seksu, Licząc pewnie na to, ze będę rozsądna. Mam dobry kontakt, wiec jak większość ludzi pewnie sie po prostu wstydziła. A pamietam, ze kiedys, ale byłam juz dorosła, siedziałyśmy długo, ja cos robiłam mama cos i skacząc po kanałach trafiłam na film erotyczny (taki co leci po północy) i ja tak zażartowałam "mamo, a co oni robią?":D a mama "oglądaj sobie oglądaj", a ja wtedy do mamy "nie rozmawiałaś ze mną na takie temat", na co mama "to pytaj, co chcesz wiedzieć??":D a ja na to "teraz?" Miałam juz 20 kilka lat:D hah Autorko - współczuje Ci troche postawy mamy, bo takich akcji, ze nie wolno isc do ginekologa, to moja mama na pewno by nie odstawiala:(

Gość dziewczynaautorka
@gość je Haha to faktycznie szybka reakcja.. :p Wiesz, ja też lubiłam czytać, więc to nie było tak że byłam całkiem zielona, tylko jakoś drażniło mnie to że koleżanki mogły otwarcie rozmawiać o tym z rodzicami a moi mieli takie podejście... W sumie nadal się tak zachowują. Na szczęście już z nimi nie mieszkam. Ostatnim razem gdy musiałam się u nich zatrzymać na parę dni moja mama jak zwykle robiła w weekend pranie, gdy wyjeżdżałam przyniosła mi moje wysuszone ubrania z tekstem "wyprałam ci te bluzki i MAJTUSIE". Majtusie... Kocham ją, ale niedługo kończę studia a ona chyba serio myśli że zatrzymałam się na etapie późnej podstawówki. :/

Gość gość jeautprlpn
Autorko, to super, ze Majtusie:P Na pewno miałaś świadomość co i jak, ale rozumiem co masz na mysli. To i tak niezłe, ze rodzice twoich znajomych rozmawiali na luzie, bo ja mam wrażenie, ze bardzo, ale to bardzo mało rodziców rozmawia. W radio była kiedys taka dobra audycja, tam jedna z specjalistek mówiła, ze u nas to ludzie wstydzą sie nawet nazywać organy płciowe terminami medycznymi (kulturalnymi), a wola mowić "cipcia", czy "siusiak", co moim zdaniem jest bardziej zawstydzające:O Tak wiec, skoro boja sie powiedzieć "pochwa", to jak mieliby rozmawiac otwarcie o seksie? A mam jeszcze anegdotkę; pracowałam kiedys z Monia, miałyśmy razem jechać na krótko urlop w góry; przed wyjazdem w pracy mowi do mnie, ze jej mama, całkiem zawstydzona, przyniosła jej gazetę i wskazała artykuł o antykoncepcji:D:D:D akurat, żebyśmy sobie poczytały przed wyjazdem.