Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Testować czy nie

Polecane posty

Gość gość

Na początek zaznaczę ze nie jestem z tych co widza coś czego nie ma lub lubią testować zaraz po stosunku. Opisze problem: w 15 dniu cyklu zapomniałam tabletki anty, na drugi dzień rano wzięłam dwie zgodnie ze wskazówkami ma ulotce rozpoczęłam kolejne opakowanie niezrobienia przerwy na krwawienie tez zalecenia z ulotki, od feralnego dnia minęło 15 dni zastanawiam się czy mogę wykonać już test ciążowy. Rozważań jego wykonanie bo od 3 dni mam kilka dziwnych objawów jednak mogą być one zarówno niedaj bóg ciążowe jak i na skutek hormonów od tabletek bo nie zrobiłam przerwy. Czy jeżeli jutro czyli w16 dniu po zapomnieniu tabletki wykonam test to będzie on już wiarygodny? Pozdrawiam

Gość gość
Chcesz to zrób.

Gość gość
Tu nie chodzi czy chce czy nie tylko czy wynik po tylu dniach mogę uznać za wiarygodny i wykluczyć ciąże

Nie, to może być za wcześnie :) mówią, ze w dniu spodziewanej miesiączki, ale opisanych już tu było mnóstwo przykładów, w których testy zawodziły i druga kreska nie wyszła wtedy albo tez wyszła całkiem blada, prawie niewidoczna , a mimo to - ciąża (sama jestem jednym z tych przypadków). :) Test wykonany teraz wg prawdopodobieństwa może wykazać prawdę, ale nie musi. Zrób i powtórz za tydzień, dwa

Gość gość
17.30 dziękuje za radę. Nie chce tracić nie wiadomo ile kasy na testy. Poczekam ze trzy dni i zrobię to wtedy będzie jakby tydzień po terminie krwawienia wiec myśle ze będzie Ok :) a jak będzie się dalej coś działo to i tak już lekarz :)

Gość gość
Tak bedzie juz test wiarygodny powodzenia

Gość gość
Nie będzie wiarygodny. W dniu zapomnianej tabletki byc moze gruczoly zaczely wydzielać hormony odpowiedzialne za wzrost komórki jajowej. Pęcherzy ciążowy rośnie 2mm na dobę. Musi urosnąć jakies 12-14mm zanim peknie(te pęcherzyki które mamy sa malutkie na jajnikach maja kilka mm sobie tak tkwią jesli bierze sie antykoncepcje) czyli rośnie ok,6 dni. Dopiero następuje owulacja. Po czym beta hcg zaczyna wydzielać sie od momentu zagnieżdżenia zarodka w macicy czyli jakies 5-7dni od owulacji najwcześniej. Zanim osiągnie wartość ktora wychodzi na teście musi minąć od owulacji ok14-15dni i to w optymistycznym przypadku-czasem w 14dpo nic nie wyjdzie czasem wyjdzie po 16dniach. Tak wiec trzeba się troche doedukowac:-) testowa. Dopiero 3-4 tygodnie po pomylce.

Gość gość
20.53 serio? Skąd to wiesz? Co prawda dawno temu to było ale lekarz mi mówił ze do trzech dni po zapomnianej tabletce może wystąpić owu później jeśli bierzesz regularnie to już nie

Gość gość
jezeli minęło 14 dni od stosunku to test będzie już wiarygodny !!!! mi wyszedł 12dpo stosunku pozytywny

Gość gość
Tu autorka zastanawia mnie ten post gościa o tym ze dopiero po 3-4 tyg wyjdzie przy tabletkach to dojrzewanie pęcherzyka pierwsze słyszę ktoś coś jeszcze wie w tym temacie?