Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Zak艂opotanac贸rka29

Wyrodna matka czy c贸rka?

Polecane posty

Go艣膰 Zak艂opotanac贸rka29

Mam taki problem.... mam 29 lat... ko艅cz臋 studia (tak, w tym wieku, bo 3 kierunek ju偶), i pracuj臋 dorywczo w weekendy. Ojciec popiera studiowanie i pomaga finansowo (pomimo mojego wieku), matka nie popiera i robi mi o to awantury, nazywaj膮c mnie paso偶ytem. Kolejna sprawa, mam ch艂opaka z kt贸rym jestem d艂ugo (on tak偶e student w tym samym wieku co ja, doktorant), nie pracuje bo utrzymuj膮 go w miar臋 zamo偶ni rodzice. Mojej matce niepodoba si臋 m贸j ch艂opak - nigdy nie chcia艂a go pozna膰, z moich opowie艣ci jakim艣 cudem wywnioskowa艂a, 偶e jest nierobem (no bo jak w tym wieku mozna nie miec pracy?), i 偶e nie utrzyma mnie i zwi膮zek z nim to pr贸偶nia. Powiedzia艂a, 偶e po sko艅czeniu studi贸w w tym roku rozkazuje mi wr贸ci膰 do domu, rzuci膰 mojego ch艂opaka kt贸rego kocham, i zacz膮膰 prac臋 w mie艣cie rodzinnym. On nie mo偶e przeprowadzi膰 si臋 do mojego miasta na studia z racji opieki nad m艂odsz膮 (ci臋偶ko chor膮) siostr膮 - pomaga on swojej matce w tym. Matka m贸wi mi, 偶e zostan臋 z niczym: jako stara panna, bez ch艂opaka, i nie utrzymam si臋 sama a i on mnie nie utrzyma bo nie pracuje i mieszka z rodzicami. Fakt, jak rozmawialismy, on narazie chce mieszkac z rodzicami bo mu si臋 to op艂aca. Je艣li przeciwstawi臋 si臋 matce, to powiedzia艂a, ze przeci膮gnie ojca na swoja stron臋 i urw膮 ze mna kontakt i nigdy mi nie pomog膮 (nawet gdybym potrzebowa艂a pomocy finansowej kt贸r膮 bym potem odda艂a). I co ja mam pocz膮膰? :( Kredyty odpadaj膮, bo pracuj臋 z przerwami (tylko w wakacje pracowa艂am), nie mam ci膮g艂o艣ci um贸w ani zdolno艣ci kredytowej w banku.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
twoja matka jest powaznie chora na g艂ow臋. jestes dorosla i nie bedziesz chyba mieszkac do konca zycia z matk膮. no chyba, ze to jest twoje marzenie nie miec swojego zycia tylko ulozone przez mam臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Moja matka ma to samo, cho膰by艣 sypia艂a z Obam膮, to by m贸wi艂a 偶e jak czarny to nier贸b i g艂upek. Sama si臋 od nich odetnij i zacznij 偶ycie sama. Swoj膮 drog膮, 3 kierunek i nie pracujesz? To po co robi艂a艣 te 2? Chyba wypada艂oby pracowa膰 chocia偶 na p贸艂 etatu i zdobywa膰 do艣wiadczenie zawodowe.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Moja matka te偶 jest toksyczna, poza tym my艣li ze po sko艅czeniu studi贸w wr贸c臋 do domu, no nie, nie wr贸c臋!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Odpowiem jako matka... Sko艅czysz studia z 30stk膮 na karku. Nigdy nie pracowa艂a艣. Na lepsze stanowiska nie masz szansy. Na podstawowe pracodawcy to nie skusi, raczej b臋dzie odstrasza艂 fakt, 偶e nigdy nie pracowa艂a艣. By艂oby jeszcze do zniesienia, gdyby艣 mia艂a rozpocz膮膰 偶ycie z ch艂opakiem i on mia艂by Ci臋 wspiera膰 na pocz膮tku. Ale nie, on nie mo偶e bo sam nic nie ma. Maj膮 Ci pomaga膰 jego rodzice. Zupe艂nie obcy ludzie. Z ch艂opakiem nigdy nie mieszka艂a艣, a on mo偶e si臋 zachowa膰 r贸偶nie. Poza tym jest zwi膮zany ze swoj膮 rodzin膮, nie tylko pieni臋dzmi ale i opiek膮 nad m艂odsz膮 siostr膮. Ja na miejscu Twojej matki osiwia艂abym ze strachu. Nie wiem, czy posune艂abym si臋 do szanta偶u, ale w ko艅cu nie jeste艣 moim dzieckiem wi臋c mog臋 sobie tylko wyobra偶a膰 co czuje Twoja matka.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Zak艂opotanac贸rka29
Wszyscy po cz臋艣ci macie racj臋. Z drugiej strony jestem gotowa podj膮c na pocz膮tek ka偶d膮 prace, niekoniecznie w zawodzie - przecie偶 wiadomo, 偶e z nieba nie spada idealna praca. Ale czy matka ma prawo rozkazywac mi rzucac kogo艣, z kim chce u艂o偶y膰 zycie i za艂ozyc rodzine? Nie wspiera mnie ona, przynajmniej ja to czuj臋 ze swojej strony. Nigdy ze swojej strony jej nic nie odwali艂am - dobrze si臋 uczy艂am, nie buntowa艂am si臋, nie pali艂am, nie pi艂am, nie imprezowa艂am. Mo偶na rzec "c贸rka-marzenie". A teraz nie dostaj臋 wsparcia w potrzebie... eh.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Wypowied藕 przedostatnia to szok dla mnie. Dziewczyna ma dopiero 29 lat i jak b臋dzie chcia艂a pracowa膰 to prac臋 znajdzie. Autorko odetnij si臋 od toksycznej matki i ukladaj zycie po swojemu. Wiem co m贸wi臋, po wyprowadzce od takiej samej matki dochodzilam do siebie 4 lata.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Toksyczna matka, pewnie chcia艂aby 偶eby艣 byla na stanowisku mog艂aby si臋 pochwali膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Matki s艂ucha膰 nie musisz, ale we藕 sie powa偶ne za prace. Mozesz Zosta膰 w mie艣cie, w ktorym jestes, ale jak ci nagle przyjdzie zaplacic wynajem i utrzymac sie, wraz z rozrywkami, to sie mozesz zdziwi膰. Bardzo sie kszta艂cisz o gratulacje, ale takie osoby jak ty, wiecznie studiuj膮ce i nie pracuj膮ce, kojarz膮 mi sie z idealistami, marzycielami. Jesli facet mieszka w domu, dobrze mu tam i jest potrzebny przy pomocy siostrze, to raczej mieszka膰 sam z toba nie bedzie chcia艂, wiec musisz byc samodzielna.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Trudno wyrokowa膰, bo piszesz wy艂膮cznie ze swojego punktu widzenia. 3 kierunek studi贸w mo偶e oznacza膰 zar贸wno brak konsekwencji - wychodzi na to, 偶e nie sko艅czy艂a艣 poprzednich kierunk贸w? Do tego tyle lat nie wysili艂a艣 si臋 na sta艂膮 prac臋 - sorry, masa ludzi studiuje jednocze艣nie si臋 utrzymuj膮c. Piszesz, 偶e ojciec ci臋 finansuje - ale zauwa偶, 偶e robi to z maj膮tku wsp贸lnego, nie w艂asnego. Nie piszesz w jakiej sytuacji finansowej s膮 rodzice i czy to sponsorowanie ciebie nie odbywa si臋 kosztem ich 偶ycia. NIe piszesz czy masz rodze艅stwo? Ch艂opak to zupe艂nie odr臋bna sprawa - ale ocena te偶 podobna. Je艣li maj膮c niepe艂nosprawn膮 siostr臋 siedzi rodzicom w kieszeni w wieku lat 30tu to jest to dla mnie mocno niefajny uk艂ad. Piszesz, ze jego rodzice s膮 "w miar臋 zamo偶ni" - co to znaczy? zarabiaj膮 10, 20 tys? czy np. 4-5 tys? Je艣li s膮 bogaci - to czemu nie wynajm膮 kogo艣 do opieki/pomocy? je艣li nie s膮 A呕 TAK bogaci - to czemu ich doi tyle lat, zamiast stan膮膰 na w艂asnych nogach i odci膮偶y膰 rodzinne finanse (choroba kosztuje)? Do tego - czy masz 艣wiadomo艣膰, 偶e twoje 偶ycie b臋dzie si臋 prawdopodobnie kr臋ci膰 wok贸艂 jego niepe艂nosprawnej siostry i jej potrzeb? ch艂opak ju偶 teraz uk艂ada swoje przysz艂e 偶ycie pod jej chorob臋, co b臋dzie je艣li pojawi膮 si臋 dzieci? co b臋dzie jak rodzice si臋 zestarzej膮 - b臋dziecie mieszka膰 we tr贸jk臋? ty przejmiesz opiek臋? jeste艣 na to gotowa? Reasumuj膮c - nie dziwi臋 si臋 matce, 偶e ma z tym problem, bo widzi dwoje mocno doros艂ych ludzi, z kt贸rych 偶adne nie skala艂o r膮k sta艂膮 prac膮 - do tego facet obci膮偶ony rodzin膮 - powiedzmy sobie szczerze - s艂abo to rokuje. Co naturalnie nie oznacza, 偶e ma prawo domaga膰 si臋 zerwania.

Udost臋pnij ten post