Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy zdecydowac sie na budowe domu

Polecane posty

Gość gość

Mamy 130 tys oszczednosci i mieszkanie warte ok 220 tys.Myslicie ze damy rade wybudowac parterowke ok 140m?Dzialke mamy.Mamy tez2 dzieci i brak zdolnosci kredytowej.

Gość gość
Jeśli to ma być prosta bryła bez udziwnień to tak. My postawiliśmy 110 m2 za 127 za stan surowy zamknięty i robimy instalacje. Zamierzamy się zmieścić w 220 tys. Bo więcej po prostu nie mamy, również brak zdolności kredytowej i 4 dzieci. Powodzenia.

Gość gość
Trochę mało żeby wybudować i wykończyć, ale pewnie zależy od materiałów. My teraz wykańczamy i już prawie 100tyś poszło a jeszcze nie koniec, o podwórku nie wspominając... Najlepiej rozejrzeć się za brygada, ustalic koszty, trochę się podowiadywac co was interesuje i przeliczyc żebyś tez nie wejsc w kanal. Ja kupilam od debelopera, bo juz jedna budowe mam za sobą i trochę krwi n napsula, stan deweloperski a wykanczamy sami.

Gość gość
Tu autorka nie spieszy sie nam bardzo .Odkladamy miesiecznie 2 tys.Mamy 2 wyjscia :albo budowa domu albo kupno mieszkania wiekszego na parterze.Tego drugiego bym nie chciala ale jak nie zdecydujemy sie na budowe to tylko to nam zostanie.Mamy dziecko niepelnosprawne i musimy mieszkac nisko a ogrodek bylby super bo to bedzie jego jedyne okno na swiat...

Gość gość
A może coś w zabudowie szeregowej?

Gość gość
Pewnie budujcie. Zawsze to lepsze niż parter. Sama mieszkam na parterze i nie polecam. Ciemno, zimno i nieprzyjemnie.

Gość gość
zbudujcie drewniany albo z bali, sa piekne i budowa trwa pare tygodni

Gość gość
21.50 to tez dobre rozwiazanie.Dziekuje za podpowiedz.Jednak mamy dzialke 10 a i ten ogrodek bylby super dla syna.Autorka.

Gość gość
Moim zdaniem to ciezko bedzie

Gość gość
Małe szanse na taki metraż, chyba że będziecie oszczędzać na materiałach (co się nie opłaca) lub macie jakąś pomoc w rodzinie, typu murarz, elektryk, hydraulik itp my właśnie kończymy 130 metrowy domek, wydaliśmy już ok 300 tys a pójdzie jeszcze ze 100 do wprowadzenia, o ogrodzie i bajerach typu drewniany taras, ładny płot nawet nie myślę...

Gość gość
Oczywiscie. I to juz zaraz bo inaczej na kafe jestes skazana na zyciowy niebyt

Gość gość
przecież dostajecie za to że naklepaliście dzieci 500+ i nie stać na wybudowanie domu

Gość gość
21.34 a na jakim etapie jestescie ?i jezeli mozesz to jaki rejon Polski?My podkarpacie.Autorka.

Gość gość
Autorka.Nasz projekt to "dom przy mlynie" delikatnie zmieniony aby syn mogl w miare sam funkcjonowac( np szersze drzwi )

Gość gość
My budujemy w pomorskim, zaraz zobaczę Twój projekt. Jesteśmy na etapie wykończeniowki, kładziemy gladzie, jeszcze zabudowa poddasza została i dopiero będziemy kłaść podłogi, drzwi itp

Gość gość
Nie mogę znaleźć Twojego projektu, widzę tylko dom przy młynie ale 126 m2 chyba, że coś przerobiliscie? Od razu piszę, że w tym domu największym kosztem będzie dach

Gość gość
22.12 tak to ten projekt.Troszke zwiekszylismy kotlownie a reszte pod syna dostosowaly.Wiem ze dach to pewnie najwiekszy koszt bo jest duzy i 4ro spadowy ale chyba sprobujemy.Obecnie mieszkamy na 3 pietrze i bardzo ciezko synowi wejsc tak wysoko...

Gość gość
Dostosowlismy mial byc..

Gość gość
Tak samo ale przy założeniu ze np ogrodzenie robicie jak już mieszkacie. Dom można zdecydowanie lepiej dostosować do osoby niepełnosprawnej znajomi wybudowali domek letniskowy dostosowany do osoby na wozku rewelacyjna sprawa.

Gość gość
Jakim cudem odkładanie 2 tyś miesięcznie ale macie brak zdolności kredytowej ? Nie polecam mieszkania w bloku na parterze. To najgorsza opcja.

Gość gość
Pewnie mają dochody na czarno jak większość Polaków. Też bym wolała mieć na papierze całe zarobki no ale cóż.

Gość gość
U mnie w firmie 3000 brutto papierek do ręki 12000. Żona nie pracuje z 3 dzieci siedzi. Kredytu nie dadzą.

Gość gość
Autorko to ja z 21.34. Powiem tak, dom jest fajny, dobry układ pomieszczeń, i fajnie że parterowka, nie wiem jak jest w projekcie dokładnie ale oszczedzicie też na schodach i stropie, jak już pisałam dach może wyjść nawet ok 80-100 tys, zależy czym będziecie kryć (blachodachowka czy ceramika), sso też pewnie koło 100, czyli zostanie Wam ok 150-170 tys na instalację i wykończenie, u nas instalację wyszły ok 50 tys (prąd plus hydraulika wliczam już w to ogrzewanie podłogowe w całym domu) zostają wam jeszcze okna, drzwi, brama garażowa, musisz policzyć ile tego masz, jak będą poszerzone to pewnie droższe, u mnie wyszło 30 tys, tynki, wylewki ok 20-25 tys, No i teraz jeszcze gladzie, zabudowa poddasza, ocieplenie elewacji z zewnątrz i jeszcze podłogi, piec, podstawowe wyposażenie Sama widzisz, że 350 tys to może być mało. Bardzo ważne czy macie działkę już uzbrojona??? I jaki jest dostęp do drogi? I czy Twój mąż może zrobić coś sam? Wstawić drzwi, położyć kafelki, pomalować itp. Jeśli tak to możecie próbować, ale brać pod uwagę, że budowa może się przedłużyć. 2 tys odkładane miesięcznie to mało (jeśli chodzi o budowę domu) my odkładamy ok 8 tys miesięcznie i np jak nam zabraknie (tak podejrzewamy) na elewacje zewnętrzne i płot to musimy odkładać na to min 3 miesiące, (dla nas to długo). Powysylaj zapytania do firm za ile posrawia Ci stan SSO i sobie wszystko popodliczaj plus dodaj 10% na nieprzewidziane wydatki (zawsze takie są) i będziesz wiedziec. Czym chcecie grzać?

Gość gość
macie 12 tys, to sporo. Wiadomo, duża rodzina, ale moze uda wam sie troche wiecej zaoszczedzic??

Gość gość
9:32 a jak duzy dom budowałas?

Gość gość
do gość dziś - 3 tys. brutto i wyście aż troje dzieci naklepali, ja pieprze, ale ludzie myślą tylko dolną częścią ciała

Gość gość
133 m2

Gość gość
Tu autorka.Dzialka jest uzbrojona.Grzac myslelismy gazem.Z tego co sie juz orientowalismy to budowa do dachu 70 tys.Dach pewnie tyle samo (blachodachowka).Maz moze polozyc panele ,pomalowac i prad.Boje sie ze nie damy rady.

Gość gość
Dokladna wycena z firmy budowlanej i dodanie jakies 30% to bedzie wasz orientacyjny koszt budowy. Wycena musi być dokładna z uwzględnieniem wszytskich instalacji bo one sa najbardziej kosztowne. Do tego dodac nalezy potencjalne problemy z ekipa budowlana - dzisiaj jest tyle zlecen na rynku , ze firmy wybieraja sobie prace ,winduja stawki i jescze trzeba ustawiac sie w dlugie kolejki. Zapewne do budowy sklania waz fakt posiadzania dzialki, w innym przypadku lepiej dac sobie spokoj z budowa kupic od developera a samemu skupic sie na wlasnej pracy zawodowej.

Gość gość
Ja bym probowala.