Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy RUCHY DZIECKA czuć jako rozpieranie w dole brzucha??!!

Polecane posty

Gość gość

Jestem w 19tc, od kilku dni czuje delikatne w środku jaki pęknięcia, jakby motylek, ale nie jestem pewna czy to w ogóle ruchy. Czuję też czasami dość wyraźnie takie jakby rozpieranie w dole brzucha. Dosłownie jakbym miała sobie wyobrazić co tam się w tym czasie dzieje to opisałabym rozciągające się dziecko :) To też ruchy? Tak się je odczuwa? Czy jednak nie i powinnam się tym niepokoić?

Gość gość
pęknięcia/pyknięcia*

Gość gość
Pykniecia to ruchy. Rozpieranie raczej gazy w jelitach. Takie rozpieranie poczujesz później. Najgorzej było w 9 miesiącu jak dziecko chciało sie prostować. Myślałam, że mi brzuch strzeli :) Teraz juz nie moge sie tego doczekać a tu dopiero 11tc

Gość gość
Jelita w dole brzucha? Hahah to jej pomogłaś :D Autorko ja jeszcze nie potrafię Ci pomóc, ale chętnie poczytam.....

Gość gość
No ja tak zawsze czuję gazy w jelitach jak zjem coś wzdymajacego. Rozpiera mnie w dole brzucha jakbym miała urodzić zaraz :) w kazdym razie dzidzia w 19tc jest za mała zeby dac takie wrażenie.

Gość gość
A ja tak właśnie czułam ruchy :) Jako rozpieranie :)

Gość gość
Ale dziecko jest raczej za małe żeby czuć rozpierajacr ruchy, ile ono waży? 300 gram? Takie maleństwo nie ma siły żeby się tak rozciągnąć żeby aż rozpieralo. Obstawialabym ze to ravzej rozciagajaca sie macica. Możesz czuć już pierwsze ruchy Ale raczej jako musniecia itp

Gość gość
A ja uważam że to właśnie są ruchy dziecka :) zwłaszcza w dole brzucha. Ja jestem w 25t i czuje tak samo, malo tego, w 19t też czułam takie rozpieranie tuż nad wzgórkiem łonowym. Dziwne uczucie ale całkiem mile. Teraz tak się rozpycha że już mnie te ruchy drażnią i czasem są mało przyjemne. W dole macicy nie ma tyle miejsca, więc czuć prawie każdy ruch. A jelita czuć zdecydowanie wyżej!

Gość gość
20:43 dziewczyno w tym tygodniu on ma tam tyle miejsca że bryka jak szalony, ma mnóstwo miejsca i jest za mały żeby Cię rozpierac, rozbieranie to Ty dopiero poczujesz jak będzie ważył z 2 kilo i zacznie robić mu się ciasno

Gość gość
Taaak ty za to wiesz lepiej co czuje ;) weź się nie odzywaj, falowania brzucha ani wyraźnych kopnięć sobie nie wymyśliłam, ślepa też nie jestem. Wiem co czuje. Twoja opinia nie jest mi do tego potrzebna.

Gość gość
Ruchy dziecka to wyraźny ruch w brzuchu. Jak musniecie. Rozpieranie to nie ruchy, ewentualnie macica się powiększa.

Gość gość
Dla mnie uczucie rozpierania to wtedy gdy dziecko się wyciąga, prostuje i przekręca np z pozycji głową w dół do pozycji głową w górze. Widać nawet po brzuchu góry i doliny wtedy

Gość gość
Ale to nie w 19 tyg. Ja prdl :O

Gość gość
Owszem! W 18/19 tak to właśnie czułam! Mam to nawet w moich notatkach :)

Gość gość
19 tc płód za mały? Co wy to pierdzielicie. Przecież wtedy dziecko ma jakieś 15-17 cm długości, wcale nie jest takie małe. I tak! W pierwszej ciąży ruchy czuć w połowie ciąży, a w każdej następnej wcześniej. x Autorko tak, to wszystko, to są ruchy dziecka. Rozpieranie na dole to może być dziecko, albo obciążenie na szyjce.

Gość gość
Byłaś kiedykolwiek w ciąży? Bo pieprzysz głupoty jak potłuczona. Myślisz że dziecko rusza się tylko jak waży 2kg i tylko wtedy to czuć ? Mimo że to moja pierwsza ciąża ja je czuję już od 19t, ba! Nawet w 18 dwa razy go poczułam. I jest to właśnie rozpieranie. Moje dziecko jest bardzo aktywne w brzuchu i ciągle fika raz głową w dół a raz w górę, nawet na USG to widać. A co dopiero na brzuchu

Gość gość
Ja czułam w 15stym wlasnie takie pykniecia, jakby delikatne pukanie od srodka

Gość gość
Rozpieranie to mozesz poczuc ale w 8-9 mcu ale bardziej w 9.

Gość gość
Też mi się wydaje, że to nie jelita. Może więzadła Ci się napinaja? Jestem w 7 miesiącu i póki co czuje kopniaki, uderzenia, czasem czuję jak się rusza tuż pod dłonią na brzuchu :) byłam w szoku, że tak dokładnie mogę go czuć.

Gość gość
Rozpieranie, to skracanie i rozszezanie sie szyjki macicy. Nic innego!

Gość gość
11:31 sorry ale to ty gadasz jak potłuczona jak twierdzisz że cię w 20 tc ciąży dziecko rozpiera i bryka głową w dół i w górę i ty wiesz niby kiedy, dobre haha ono waży zaledwie z 300 gram i może brykać jak szalone ale te ruchy pierwsze czuć bardzo delikatnie, a już na pewno nie uwierze że brzuch faluje, masz bujną wyobraźnie powinnaś bajki pisać dla dzieci. Mogą to być muśnięcia, pyknięcia łaskotki, macica ci rośnie a ty sobie ideologie dopisujesz.

Gość gość
Wiesz co, nie kompromituj się ;) widać że nie masz żadnego pojęcia o ciąży. W 21t moje dziecko ważyło 450g a nie 300 i miało 24cm. Co usg to było inaczej odwrócone. Raz kopniaki czułam w dole brzucha a na drugi dzień centralnie w pępek. Ale nie mam zamiaru już tego tłumaczyć osobie która o ciąży wie tylko tyle jak w nią zajść.

Gość gość
To rozpieraniem mogą być ruchy czy nie??

Gość gość
jeśli masz być szczęśliwsza z tego powodu to niech ci będzie że w 19 czy w 21 tc, nieważne, dziecko tak się rozciągało że az cię rozpierało w macicy ;) niektóre czująruchy już w 12 tc ;)

Gość gość
to gratuluje też bo ja czułam jak dziecko kopie dopiero chyba w 30 tygodniu wcześniej tylko delikatne ruchy więc w 21 tc jak już czułaś gdzie ma główkę i nogi to naprawdę odczuwasz świat głębiej widocznie, może jakiś dar masz?