Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zrezygnowany5991

Smutna prawda

Polecane posty

Gość gość
gość dziś gość dziś Skoro twierdzisz, że odrzuciłeś idealizm, to w jakim kierunku poszedłeś? Mam wrażenie, że pobrzmiewa w Twojej duszy jeszcze żal i smutek za straconymi nadziejami. Jakaś tęsknota w Tobie tkwi. X Stoję w martwym punkcie, jak to tuż przed 40chą. Wg mnie taki wiek graniczny. Człowiek już się nie wznosi, ale i nie opada. Kryzys wieku średniego to się chyba nazywa. Zostają 2 wyjścia: zmienić coś w życiu (na lepsze) albo umrzeć. Tak przy okazji, znasz filozofię Osho? Kiedyś trochę czytałem takich rzeczy. Jedna z jego książek "Budda drzemie w Zorbie" ma ciekawe przesłanie. Ja to rozumiem tak, że powinno się spróbować wszystkiego (w sensie wyszaleć się), żeby ostatecznie przekonać się, że cel jest i tak gdzie indziej.

Gość gość
gość dziś Mam kilka jego książek, ale jeszcze nie czytałam. Znam A. De Mello, słyszałeś o nim?

Gość gość
gość dziś gość dziś Mam kilka jego książek, ale jeszcze nie czytałam. Znam A. De Mello, słyszałeś o nim? X Widzę, że Królowa Smutku lubi "kolekcjonować" pewne rzeczy na później, podobnie jak ja :-) Nie o A. De Mello słyszę pierwszy raz. Tak patrzę teraz na te cytaty Osho i wiele z nich wydaje się sensownych.

Gość gość
X Heh ten jest ciekawy: "Ludzie potrafią zrozumieć rzeczy skomplikowane, ale nie są w stanie pojąć spraw prostych. Coś skomplikowanego można podzielić, przeanalizować, logicznie rozważyć, ale co zrobić z prostą rzeczą ? Nie można jej analizować, dzielić na kawałki, nie ma czego badać. Ponieważ jest to takie proste, przegapiasz to"."

Gość gość
gość dziś Warto poczytać jego książki, nie są długie ale treściwe ;)

Gość gość
gość dziś gość dziś Warto poczytać jego książki, nie są długie ale treściwe X Zainteresuje się tym autorem. Choć powiem szczerze, że naczytałem się podobnej tematyki już całkiem sporo i w zasadzie dalsze czytanie niczego nie zmieni bo to podobne filozofie tylko innymi słowami pisane. Sedno jest wg mnie zawsze to samo (w większości filozofii, religii). Wypadało by zacząć wdrażać to w życie, praktykować a nie tylko czytać.

Gość gość
gość dziś Dokładnie :) Chyba Osho jest podobny do De Mello, sądząc po tych cytatach. Tak lubię kolekcjonować, już nie mam gdzie i życia nie starczy na to wszystko ;)

Gość gość
gość dziś X Tak jak mówię wypadało by już nie czytać, lecz zacząć żyć wg tego co czujemy już w głębi ;-)

Gość gość
gość dziś Oczywiście, że tak :) Bez praktyki, to nie ma sensu. To tak jakbyś dostał receptę na lek i go nie wykupił i nie zażywał, a potem dziwił się, że nie działa :D

Gość gość
gość dziś gość dziś X Wiesz, czasem i bez leków, sama wiara potrafi czyni cuda ;-) X Ten jest też ciekawy: "Zanim lotos stanie się kwiatem lotosu, musi przebić się przez błoto - ten świat jest tym błotem"

Gość gość
X ten również "Miłość to podstawowa potrzeba, a poczucie, że ktoś poświęca nam uwagę, to główny pokarm. Dziecko potrzebuje czyjegoś zainteresowania bardziej niż mleka. Gdy nikt nie będzie się nim zajmował, coś w nim umrze."

Gość gość
gość dziś Szczerze mówiąc nigdy nie widziałam, aby wiara uczyniła cuda, jestem bardzo sceptycznie nastawiona. Chociaż może pomóc w psychicznym cierpieniu.

Gość gość
gość dziś W samo sedno, człowiek potrzebuje drugiego, nawet jak się tego wypiera.

Gość gość
gość dziś gość dziś Szczerze mówiąc nigdy nie widziałam, aby wiara uczyniła cuda, jestem bardzo sceptycznie nastawiona. Chociaż może pomóc w psychicznym cierpieniu. X W sumie racja. Też nie widziałem ani nie doświadczyłem, ale takie jest powiedzenie. Nie potrzebnie to przytoczyłem. X 2 ciekawe cytaty Osho o wierze właśnie: "(...) nie ma wiary bez niewiary. Każda wiara jest przykrywką dla niewiary. Wiara jest tylko obwodem środka zwanego wątpliwością; ponieważ wątpicie, stwarzacie wiarę." X "Nie wierzę w wiarę. Moje podejście polega na poznawaniu, a to zupełnie inny wymiar. Zaczyna się od zwątpienia, a nie od wiary. Gdy w coś uwierzymy, przestajemy pytać. Wiara to jedna z najbardziej szkodliwych rzeczy, które niszczą ludzką inteligencję."

Gość gość
gość dziś gość dziś W samo sedno, człowiek potrzebuje drugiego, nawet jak się tego wypiera. X Wiedziałam, że Ci się to spodoba :-) Wypieramy się, sami siebie oszukujemy, że bycie twardym singlem to jest to czego chcemy, ale to c***a prawda. "Razem stoimy, rozdzielni upadniemy" (to z kolei cytat z "Hey You" Pink Floyd)

Gość gość
gość dziś Nie zgodzę się aby wiara zabijała inteligencję. To dwie różne sfery, nie przenikające się. Kopernik był księdzem, a dokonał jednego z największych odkryć w dziedzinie nauki.

Gość gość
gość dziś Każdy się mądrzy i chce być wolny dopóki nie znajdzie tej właściwej osoby... Co tu się oszukiwać, człowiek to istota stadna, a osamotnienie nie wpływa dobrze na zdrowie psychiczne, a nawet na fizyczne.

Gość gość
gość dziś gość dziś Nie zgodzę się aby wiara zabijała inteligencję. To dwie różne sfery, nie przenikające się. Kopernik był księdzem, a dokonał jednego z największych odkryć w dziedzinie nauki. X Może nie tyle zabijają inteligencję w sensie ogólnie całej dla danej jednostki co stępiają percepcję w jakimś konkretnym aspekcie. Ale wg mnie można do wszystkiego dojść każda z dróg (doświadczeniem lub wiarą).

Gość gość
gość dziś gość dziś Każdy się mądrzy i chce być wolny dopóki nie znajdzie tej właściwej osoby... Co tu się oszukiwać, człowiek to istota stadna, a osamotnienie nie wpływa dobrze na zdrowie psychiczne, a nawet na fizyczne. X W 100% się zgadzam. Ja na tyle bezczelny nie jestem by wypierać się tego, ze przybieram czasem maskę. Ale jest jeszcze druga strona medalu spotkać odpowiednią osobę w odpowiednim punkcie czasoprzestrzeni to jak znaleźć igłę w stogu siana. Chyba nieczęsto to się zdarza :-(

Gość gość
gość dziś Jeśli coś jest prawdziwe, to zawsze taki będzie. Różne drogi prowadzą do tego samego miejsca.

Gość gość
gość dziś To jak wygrana w lotka. Niewielu jest takich szczęściarzy. Ale zdarza się.

Gość gość
X Jest jeszcze trzecia strona medalu. Znów przydatny cytat Osho: "Wczoraj nie znałaś tego mężczyzny, tej kobiety. Byliście sobie obcy. Dziś jesteście przyjaciółmi. Kto wie, co zdarzy się jutro? Jutro możecie znów stać się sobie obcy."

Gość gość
gość dziś To fakt, ludzie przychodzą i odchodzą, tak już jest. Nie ma gwarancji.

Gość gość
gość dziś gość dziś To fakt, ludzie przychodzą i odchodzą, tak już jest. Nie ma gwarancji. X Niestety. I tym "optymistycznym" stwierdzeniem zakończmy na dziś nasze nocne brąchanie ;-) Dobranoc Królowo Smutku :-)

Gość gość
gość dziś Dobranoc ;)

Gość gość
X Pofilozofujemy dalej? ;-) Jak Ci się podoba wizja świata z filmu "Surogaci"?

Gość gość
gość dziś Nie widziałam tego filmu jeszcze :) Które z nauk Osho przetestowałeś w życiu? Warto?

Gość gość
gość dziś gość dziś Nie widziałam tego filmu jeszcze usmiech.gif Które z nauk Osho przetestowałeś w życiu? Warto? X Ten film to też taka antyutopia. Które z nauk Osho przetestowałem? Hmm musiał bym zastanowić jak to w słowa ubrać. Odnośnie podobieństw de Mello i Osho to znalazłem jedną z różnic.Cytuje de Mello "Gdyby ci nikt nie powiedział, że nie będąc kochanym, jest się nieszczęśliwym, byłbyś szczęśliwy. Jeszcze jedno złudzenie: że zewnętrzne zdarzenia lub inni ludzie mogą cię zranić. Nie mogą. To ty im dajesz taką władzę nad sobą." Wczoraj uznaliśmy, że jednak Osho miał rację, iż człowiek to istota stadna i bez miłości drugiego człowieka usycha. Sądząc z powyższego cytatu de Mello uważa, że człowiek może w samotności osiągnąć szczęście.

Gość gość
X Odnośnie Osho to nie jestem żadnym jego fanatykiem. Idę zawsze swoją drogą, kierując się intuicją. Jestem otwarty na poznanie różnych filozofii. Zawsze wybieram pewne elementy, które pasują mi do mojej własnej układanki. Ten cytat Osho akurat dobrze ilustruje moją drogę "Aby dojść do właściwych drzwi, trzeba wpierw zapukać do wielu niewłaściwych. Jeśli przez przypadek od razu dobrze trafisz, nie będziesz umiał rozpoznać, że są to te właściwe drzwi" Wciąż pukam (bez podtekstów oczywiście) ;-)