Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćiaara

Niepotrzebnie dziadujemy?

Polecane posty

Gość gość
Zawsze patrzy się z niesmakiem na takie osoby. To po prostu niedowartosciowanie. Przecietniaki z wynagrodzeniem marnym chcą mieć wille. Żrą pasztet owa, chodzą w dziurawy h majtkach i kilkuletni h butach. Kiszą się w wakacje w domu i czas spędzają o wiele gorzej niż emeryt. Chytrosc to już nie oszczędzanie. Bo trza się pokazać. A potem ten dom wygląda jak kupa cnie maja kasy i tak całe życie. Jedni wola robić coś z umiarem i żyć fajnie, korzystać z tego co osiągalne, inne wola być zaniedbane, ba nawet na kino jak autorka raz do roku 30zł szkoda. Nieprawdopodobne. Pewnie zrecie stare żarcie i wycieraczek d***e gazeta, sorry na gazetę też szkoda. Masakra

Gość gość
Mam torebki, i ZYCIE! Ciekawe i fajne. Podrozuje okolo 5 razy do roku. Blizej lub dalej. Mam czas i hajs na spotkanie z przyjaciolmi w restauracjach, czy na wypady za miasto. Dla mnie ty, twoje dziadowanie i kredyt na dom, jest w chuj nudne i smutne. I tak cie postrzegaja ludzie

Gość gość
Czym jest 3-4 lata oszczędzania przy całym życiu ? niczym . Czasami warto zacisnąć pasa a mieć coś swojego . Dom , ogródek , spokój ...fajnie .

Gość gość
dziewczyno idź sobie zrób te paznokcie i do fryzjera naprawdę życie ma się jedno a te 2-3 stówy miesięcznie cię nie zbawią równie dobrze możecie zginąć w wypadku i nie dożyć te remontu, w lumpeksie można dorwać tanie i stylowe ciuchy zainwestuj tylko we fryzjera, paznokcie jakieś kosmetyki no i buty przecież nie musisz mieć wszystkiego nowego, widać jesteś już umęczona tym reżimem finansowym , jednak wiadomo kobieta i musi wyglądać i być zadbana bo co ci po tym że oszczędzać a wyglądasz jak kocmołuch facet w końcu zacznie rozglądać się za zrobionymi laskami, przecież dbasz o siebie nie tylko dla siebie ale i dla niego, mnie zakupy relaksują i zakupy sprawiają mi naprawdę radochę a jak wiem że dobrze wyglądam to i samopoczucie mam lepsze, przecież zakupy to jedna z nie wielu przyjemności w życiu więc czemu sobie odmawiać oczywiście w racjonalnych ilościach

Gość gość
hahaha moja koleżanka z mężem też tak 10 lat oszczędzali a to na nowoczesne mieszkanie a to na samochód, a to na założenie firmy a to na wycieczki i tym oszczędnościom nie było końca - taka pogoń za pieniędzmi i materializm jak już mieli wszystko to posypało się małżeństwo a samochód sprzedali, mieszkanie wynajeli, oszczędności poszły na życie, zbankrutowali, szykuje się rozwód ona teraz życie w obskurnym mieszkaniu a on wynajmuje pokój z kolegą, mieli wszystko i wszystko stracili bo nie umieli korzystać z życia i cieszyć się z tym co mają , w życiu trzeba wszystko wyważyć dbać o siebie, rodzinę, bliskich i o życie zawodowe ale w wyważonych proporcjach

Gość gość
idz do kosmetyczki, paznokcie, fryzjera takie dbanie o siebie to też jest INWESTYCJA !!!!!!!!!!!!, INWESTUJESZ W SIEBIE, SWÓJ WYGLĄD, LEPSZE SAMOPOCZUCIE i MAŁŻEŃSTWO, facet raczej zawsze ci powie że dobrze wyglądasz ale będzie się oglądał za tymi zadbanymi i eleganckimi, zrobiona będziesz się pewniej czuła w małżeństwie a on się będzie oglądał bardziej ale za tobą :) nawet nie zauważy pewnie tych zabiegów kosmetycznych ale będziesz wyglądała i czuła się atrakcyjniej, dziwne że jako kobieta tego nie wiesz, w pewnych sprawach trzeba kierować się swoją intuicją a nie poświęcać sie we wszystkim dla faceta w imię remontu dachu

Gość gość
Rozumiem potrzebę dużego wydatku i konieczności oszczędzania - ale nie za wszelką cenę! Tu autorka jest na etapie, który moja babcia określała jako "d..ę szkłem podcierać, byle taniej". To już zaszło za daleko - i chyba nie remont dachu jest powodem a po prostu państwo narzucili sobie nadmierny reżim. Skoro stać ich na odkładanie 3-4 tys. to odmawianie sobie kina (bilety po 15 zł w środę) czy ciucha z wyprzedaży jest po prostu chore. O wakacjach nie wspomnę, dla mnie to podstawa - i nie ze względu na potrzebę picia drinków z palemką, ale dlatego, że organizm ma swoje prawa i potrzebuje odpoczynku. P.S. mam duże oszczędności bez rezygnowania z przyjemności, wyjazdów, restauracji itd. Odkładam mniej niż autorka, ale chcę pożyć tu i teraz, a nie za 20 lat.

Gość gość
autorko to już się nadaje do specjalisty psychologa taki reżim i udręczenie to jak zboczenie, przecież życie to czy sie tu i teraz trzeba cieszyć się z każdej minuty i korzystać z życia a nie odkładać je na później tym bardziej że życie naprawdę jest nie przewidywalne za twe kilka lat wy możecie już nawet nie być razem a zadbane kobiety nawet w pracy są lepiej traktowane niż szare skromne myszki, wiem po sobie

Gość gość
12.32 To widac niechętnie spędzasz czas w tej swojej klitce skoro uciekasz przy każdej okazji...ja tam lubię spędzać czas z rodziną w pięknym domku, może gdybyś taki miała nie musialabys ciągle latać z dupa...

Gość gość
Dla każdego co innego.

Gość gość
Oszczedzac mozesz ale np ja w zyciu bym nie rezygnowala z wakacji. Odpoczynek i naladowanie baterii nalezy sie dla waszego zdrowia. Jak jeden.miesiac nie odlozycie tej kasy to nic sie nie stanie. Tez uwazam ze ten remont tej rudery to slaba inwestycja. Trz bym to sprzedala i kupila cos albo sie wybudowala.

Gość gość
15:15 ta piękny domek. To kis się w tym domku. Po prostu ty lubisz siedzieć w 4 ścianach i tobie to wystarcza, do tego żyć jak dziad i tak wyglądać. Twój wybor

Gość gość
18.32 Chciałabyś wyglądać na takiego "dziada" jak ja...:P. Tobie widac do szczęścia wystarczy 30 m2 w zagrzybiałej kamienicy... A kto powiedział ze teraz nigdzie nie wyjeżdżam... Skoro mam juz dom to sobie mogę pozwoli teraz na wszystko, na wakacje tez, ale owszem byl czas ze zaciskaliśmy pasa i nie jeździliśmy nigdzie, to trwało 5 lat, a teraz nadal jesteśmy młodzi, mam 30 lat, dom, rodzinę, wakacje, a ty dalej kisisz się w swojej klitce...