Gość Aged24 Napisano Styczeń 8, 2018 Co sądzicie o takim powiedzeniu: " Kto nie słucha swoich rodziców, ten słucha tylko psiej skóry "? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Styczeń 8, 2018 Zwykle taka jest prawda. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Styczeń 8, 2018 kto nie slucha ojca matki ten poslucha psiej kolatki - tak to leci.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Aged24 Napisano Styczeń 9, 2018 No tak nie do końca. Nie wszyscy rodzice chcą dobrze dla swoich dzieci, niektóre rodziny są patologiczne. Czasami, jeżeli rodzice postępują źle, trzeba się zbuntować. Tak uważam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Styczeń 9, 2018 jak się słucha psiej skóry? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jvb Napisano Sierpień 22, 2018 Oj, strasznie późno i przez przypadek znalazłam ten temat... Z tą psią skórą/ psią kołatką/ psią łatką (przysłowie ewoluowało do kilku wersji) chodzi o to, że kto nie posłucha rodziców, zostanie zbity psią skórą (być może pasem z takiej skóry?) i pod wpływem bicia ulegnie. Nie wiem, czy w dzisiejszych czasach to właściwa metoda wychowawcza. Szczególnie wobec "dzieci" które osiągnęły już stan pełnej dorosłości (praca, mieszkanie, własna rodzina, itp.). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
willie 7 Napisano Grudzień 27, 2020 Dnia 22.08.2018 o 13:32, Gość jvb napisał: Oj, strasznie późno i przez przypadek znalazłam ten temat... Z tą psią skórą/ psią kołatką/ psią łatką (przysłowie ewoluowało do kilku wersji) chodzi o to, że kto nie posłucha rodziców, zostanie zbity psią skórą (być może pasem z takiej skóry?) i pod wpływem bicia ulegnie. Nie wiem, czy w dzisiejszych czasach to właściwa metoda wychowawcza. Szczególnie wobec "dzieci" które osiągnęły już stan pełnej dorosłości (praca, mieszkanie, własna rodzina, itp.). Mysle ze bylaby to dobra metoda wychowawcza ale teraz nie kladzie sie nacisku na dobre wychowanie dzieci. Ale dawniej to sluchalo sie nie tylko 'psiej skorki', u mnie w domu byl rzemien z (wolowej?) skory i tez musielismy 'sluchac'. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
willie 7 Napisano Marzec 10, 2024 Dnia 8.01.2018 o 20:47, Gość gość napisał: jak się słucha psiej skóry? Oj, oj naprawde sie 'slucha' az trudno opisac i uwierzyc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach