Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Twardnienie brzucha. Jak to wygląda? Jak to się odczuwa? O co w ogóle chodzi?!

Polecane posty

Gość gość

Jestem w połowie ciąży. Lekarz mówił, że od teraz może pojawić się twardnienie brzucha, żeby na to uważać, że jak za mocno czy za dużo to dzwonić lub do Niego wpaść. Wsluchuje się w brzuch i czasem czuje jakby rozpieranie, ale brzuch nie jest wtedy w ogóle twardy. Gdzie on ma być twardy? Cały? Czy tylko dół? Jak to czuć? Boję się, że to coś przeocze ehh. Proszę o dokładny opis tego zjawiska ;)

Gość gość
Kiedy będzie twardniał brzuch z pewnością tego nie przeoczysz. Robi się najzwyczajniej w świecie twardy jak kamień, spina się mocno. Nie jest to najprzyjemniejsze uczucie.

Gość gość
Cały brzuch czy tylko dół tam gdzie jest dziecko? Ile razy dziennie to norma i od kiedy?

Gość gość
Nie ma jakiejś normy, po prostu tak się dzieje.

Gość gość
Cały brzuch twardnieje. Nie przeoczysz tego. Przy siadaniu czy przywracaniu się z boku na bok będziesz to początkowo odczuwać, później już nawet przy chodzeniu czy staniu

Gość gość
Hmm mozna to porównac np. do robienia brzuszków czyli jakbys cwiczyla/robila brzuszki to brzuch Ci sie napina wiec taki napiety bedziesz miala przez jakis tam czas. Cos w tym stylu:)

Gość gość
Nikt tego jasno nie wyjaśnił. Nic nie kumam, autorka pewnie też.

Gość gość
Jak brzuch twardnieje to nagle jak lezysz robi ci się taka napieta piłka. Normalnie czujesz jak się napina.Tak jest kilka sekund i brzuch znow opada. Jak jest napięty to zazwyczaj wyglada asymetrycznie tzn np masz taka gule z jednej strony. Jak Ci się napnie to będziesz wiedziała że to to :)

Gość gość
dokładnie jak ci się to przydarzy to będziesz wiedziała , ze to to. zazwyczaj podczas twardnienia brzucha, gdy masz malutki widać ułożenie dziecka, hehe ja zawsze patrzyłam jak z lewej strony była wypieta pupa mojego bobasa. to jest takie spinanie od zewnątrz do srodka, nie boli , nie bój się tylko wstrzymuje trochę ruch bo takie niekomfortowe uczucie to jest. im bliżej końca to brzuch będzie ci twrdnial kilkanaście razy w czasie dnia tak na ok 20-30s.

Gość gość
Rozumiem :) Już powinien zacząć twardniec? Kiedy można się tego spodziewać? To 19/20tc