Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy są tu mamy, którym nie badano poziomu TSH (tarczycy) w ciąży?? ?!

Polecane posty

Gość gość

Pytam, bo trafiłam na temat, że to w ciąży spory problem i właściwie PODSTAWOWE badanie! Ja jestem w 32tc i mój ginekolog (bdb specjalista) NIGDY nie zlecił takiego badania. Jestem przerażona :(

Gość gość
Też nie miałam.

Gość gość
Jak rodzilam w 2010 też mi nikt nie badał. Teraz tak i sama bylam zdziwiona, zwłaszcza, że tsh wyszło za wysokie.

Gość gość
Mi mowil ginekolog ze teraz to badanie jest bardzo wazne bo zaburzenia hormonow tarczycy w ciazy moga skutkowac u dziecka w pozniejszych latach problemy z nauka i obnizona inteligencje

Gość gość
Rodziłam 2009r i nikt mi wtedy nie badał. Teraz badali i tsh mam za wysokie. Biorę leki. Ciekawe jak było w tej poprzedniej ciąży :/

Gość gość
Ja mieszkam w uk..tu w ogóle nie robią polowy badań co w pl..m.in.tego o którym piszesz

Gość gość
Rodziłam w 2008 i nic takiego mi lekarz nie badał :/???

Gość gość
To jest ważne badanie. Jak ci nie zleca, zrób sobie sama TSH - jest tanie i następnego dnia lub tego samego masz wynik. Idź z wynikiem do lekarza - niech zinterpretuje. Jak jesteś już w 32 tyg. nie sądzę, żeby ci przepisał jakieś hormony, chociaż cholera wie? Wiem, że do 3 miesiąca ciąży dziecko pobiera hormony tarczycy od matki, potem samo wytwarza. W USA są inne normy poziomu TSH niż w Europie. Gdybym żyła w Stanach, nie zażywałabym syntetycznych hormonów tarczycy. Będzie dobrze :)

Gość gość
Mi lekarz mówił, że od 5-go tyg dziecko ma już swoją tarczycę. Moje dziecko urodziło się w 2015 i też lekarz nie zlecił mi badania na tarczycę.

Gość gość
w dwoch poprzednich ciazach nikt mi nie zalecal, tym razem tak i uwazam, ze to dobrze

Gość gość
dziecko ma swoja tarczyce od 12 tyg co nie oznacza ze chorej tarczycy nie nalezy leczyc, bo nalezy. mnie lekarz zlecil zbadanie tsh jeszcze przed zajasciem w ciaze, jak powiedzialam ze chce zaczac starania. ale jak zaszlam to mialam ponad 5 bo mi tak paskudnie skoczylo a organizm domagal sie wiekszej dawki hormonow, jednakze od razu to zbijalam euthyroxem.

Gość gość
Mnie tez nikt nie zlecił. A tak przy okazji, to moja endokrynolog twierdzi, że TSH nie ma takiego znaczenia i dużo ważniejszy jest poziom ft3 i ft4. Jeżeli wam lekarz nie zlecił, to zróbcie sobie same. Za każde z tych badań płacę 17 zł, więc można przeżyć.

Gość gość
Ja miałam tuż przed zajściem w ciążę robione i teraz po porodzie 7tyg

Gość gość
Może to zależy od wieku. Ja mam 23lata i jako, że jestem młodą nie badałam Tsh. To 23tc

Gość gość
nic od wieku nie zalezy. tsh to podstawowe badanie w ciazy. teraz duzo oosob zmaga sie z niedoczyynoscia, nadczynnoscia hashimoto. jak moze. lekarz takiego podstawowego badania nie zalecic???

Gość gość
Jestem w 19tc i na razie lekarz nic o tym nawet wspomniał..