Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak wygląda operacja wszczepienia implantu słuchowego?

Polecane posty

Gość gość

Jak w temacie,chciałabym się dowiedzieć jak wygląda wszczepienie implantu ? Mam niedosłyszącą córkę 16 lat

A co dokładnie by Cię interesowało? Tematyka implantów słuchowych jest mi bliska więc być może będę mogła pomóc :) Ale jak dokładnie wygląda zabieg tego niestety nie wiem, bo nie jestem lekarzem. Mogę natomiast powiedzieć ile trwa zabieg wszczepienia implantu i jak długo zostaje się w szpitalu oraz kiedy podłączany jest procesor...Pytanie tylko czy takie informacje Cię interesują? :)

Gość cukierek24
Mój brat od urodzenia nie słyszy na lewe ucho. Do tej pory używał aparatów słuchowych i było wystarczającym rozwiązaniem. Jednakże ostatnio zaczyna mieć także problemy z prawym uchem, co znacząco utrudnia mu codzienne życie. Obawiam się, że konieczna będzie operacja wszczepienia implantu słuchowego. Od kilku miesięcy namawiam go na zabieg, ponieważ boję się, że jego wada jeszcze bardziej się pogłębi i całkowicie ogłuchnie. Mój brat jest pełen obaw i na razie odwleka podjęcie decyzji o zabiegu. Chciałabym mu w jakiś sposób pomóc (a także skłonić go do zabiegu), więc póki co staram się zebrać jak najwięcej informacji na temat operacji (przebieg, koszty, itd.). Dlatego byłabym wdzięczna @lily87, gdybyś mogła podzielić się ze mną swoimi doświadczeniami. :)Jeśli ktoś z pozostałych użytkowników forum również ma jakieś doświadczenia z implantami słuchowymi, to będę niezmiernie wdzięczna za wszelkie informacje. :)

Chętnie pomogę. U mnie było podobnie. Zanim zdecydowałam się na implant, nosiłam aparaty słuchowe, które okazały się za słabe. Zabieg miałam w tamtym roku, więc niedawno, ale mam wrażenie, że noszę go już kilka lat. Bardzo szybko się do niego przyzwyczaiłam. Zresztą dla osoby, która nosiła już aparaty to tak naprawdę nie problem. Twój brat jest przed kwalifikacją czy już po?

Gość cukierek24
Bardzo się cieszę, że się odezwałaś. Na razie jest przed kwalifikacją, ponieważ nie podjął do tej pory ostatecznej decyzji o poddaniu się zabiegowi wszczepienia implantu. Przekażę mu, że jesteś zadowolona i mam nadzieję, że w ten sposób uda mi się nakłonić go do zabiegu. A jak w ogóle wyglądał przebieg operacji w Twoim przypadku? Jest to bardzo skomplikowany zabieg? Byłabym także bardzo wdzięczna gdybyś mogła podzielić się informacją na temat kosztów wszczepienia implantu oraz na temat samych implantów. Chodzi mi np. o to, jak wygląda ich codzienne użytkowanie, wymiana baterii itd. oraz oczywiście czy polecasz jakiś konkretny implant? Poza tym chciałabym Cię zapytać także o to, kto dokonuje wyboru implantu(sam pacjent, czy lekarz wybiera odpowiedni dla danej osoby implant)? Przepraszam za tak wiele pytań, ale jestem całkowicie „zielona” w temacie i z góry dziękuję za odpowiedź. :)

Postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania. Zacznę od chyba najważniejszego- przynajmniej dla mnie była to istotna kwestia. Implanty słuchowe w Polsce nic nie kosztują. Zabieg, implant, rehabilitacja są refundowane przez Narodowy fundusz Zdrowia. Nawet wymiana po 5 latach użytkowania procesora jest darmowa (oczywiście trzeba się liczyć z dłuższym czasem oczekiwania, ale i w tej sprawie różne organizacje i stowarzyszenia aktywnie działają i starają się skrócić kolejki. Teoretycznie o firmie implantu słuchowego decyduje/ powinien decydować pacjent. W praktyce wygląda to różnie, ale jest już dużo lepiej niż jeszcze kilka lat temu. Rodzaj implantu zależy od wady słuchu, ale markę można sobie wybrać według preferencji, tak było w moim przypadku.

Gość cukierek24
bardzo Ci dziękuję za tak obszerną odpowiedź. Za miesiąc mamy spotkanie z lekarzem i będziemy wspólnie podejmować decyzję, jaki implant będzie najlepszy dla mojego brata. Jednakże przed wizytą chcielibyśmy się nieco przygotować, żeby lekarz nie wykorzystał naszej niewiedzy i nie wcisnął nam jakiegoś gorszego lub droższego implantu (pół żartem pół serio). Może miałabyś jakąś podpowiedź na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę podczas wyboru oraz czy znasz jakichś producentów tych implantów w Polsce? Chciałabym porównać kilka produktów i mieć pewne wyobrażenie na temat każdego z nich, wówczas łatwiej nam będzie podjąć decyzję.

To wszystko zależy od tego, na czym Ci zależy. Na rynku jest kilka firm implantów słuchowych i tak naprawdę wszystkie są dobre, ale jedna firma będzie oferowała więcej akcesoriów, inna będzie tańsza w eksploatacji itd. Mnie najbardziej zależało na wysokiej jakości i niezawodności urządzenia. Nie ukrywam również, że zdecydowałam się na firmę Cochlear, bo w grupie na FB została mi ona polecona. Mamy były zadowolone z implantu, ja potem jeszcze o nim poczytałam i zapadła decyzja. Lekarz nie miał nic przeciwko. Mam wrażenie, że większość czy to pacjentów czy rodziców w ten sposób podejmuje decyzję. Słuchają opinii innych osób i ich doświadczeń…

Gość cukierek24
Dziękuję za odpowiedź. Nam również zależy na jak najlepszej jakości, cena gra raczej drugorzędną rolę. Wolimy kupić dobry implant na dłużej niż co chwila go wymieniać lub naprawiać. No właśnie bardzo dużo osób poleca mi tą firmę. Zaproponujemy ją lekarzowi podczas kolejnego spotkania. Zobaczę, co na to odpowie. Jeśli potwierdzi, że implant danej firmy może być wszczepiony mojemu bratu, to chyba również zdecydujemy się na tą firmę. Z tego co widziałam w ofercie mają kilka różnych procesorów. Mogłabyś mi powiedzieć czym się mniej więcej różnią i jaki byłoby najlepiej wybrać? z góry dziękuję za odpowiedź.

Czym się różnią poszczególne procesory to niestety z własnego doświadczenia Ci nie powiem, bo ja nie testowałam innych. Ale na stronie cochlear`a jest tabela, gdzie można porównać procesory ze sobą, jeśli chodzi o ich parametry techniczne. Z tego co wiem N7 jest mniejszy i lżejszy od mojego N6. Jego bateria trzyma dłużej i jest dostępny w 6 kolorach. Wiadomo, że jeśli ktoś zapytałby mnie czy chcę nowszy czy starszy model, to wolałabym nowszy, ale ja ze swojego jestem jak najbardziej zadowolona i na razie w zupełności mi wystarcza. Może jak nadejdzie czas wymiany procesora, to dostanę ten nowszy model :)

Gość cukierek24
Dziękuję Ci po raz kolejny za tak szczegółową odpowiedź. Nie masz pojęcia, jak bardzo nam pomogłaś. Szczerze mówiąc, poczytałam nieco zarówno o polecanej przez Ciebie firmie, jak i o jej produktach. Masz rację, najnowszy procesor, jaki oferują to właśnie wspomniany przez Ciebie N7 i chyba na ten się zdecydujemy. Przeczytałam też, że po jakimś czasie możliwa jest nieodpłatna wymiana procesora na nowszy. Bardzo się z tego cieszę, ponieważ za kilka lat mogą być dostępne jeszcze lepsze procesory. Mam nadzieję, że uda Ci się również wymienić Twój na N7 w razie potrzeby. A jak często wymieniasz w swoim procesorze baterie? Jak w ogóle wygląda wymiana i gdzie można kupić odpowiednie baterie?

Z tego co słyszałam niektórzy używają zwykłych baterii. Ja zawsze wybieram te specjalnie przeznaczone do implantów słuchowych, bo dłużej trzymają. Żywotność baterii zależy oczywiście od tego jak bardzo eksploatujesz swój procesor. Mnie zazwyczaj starczają na 5 dni ciągłego użytkowania. Ale tak jak wspomniałam to bardzo indywidualna kwestia.

Gość cukierek24
czyli rozumiem, że w razie potrzeby, np. gdyby mój brat był na wakacjach i zapomniał zabrać ze sobą odpowiednią ilość baterii, to może w zwykłym "kiosku" dokupić sobie baterie do procesora? hmm to super, bo zastanawiałam się, czy kwestia wymiany baterii nie jest zbyt uciążliwa, tzn. myślałam, że muszą to być jakieś specjalne baterie, które można dostać tylko w odpowiednich placówkach. Oczywiście, jeśli będzie taka możliwość, to będziemy korzystać ze specjalnie przeznaczonych dla procesorów słuchowych baterii, ale fajnie wiedzieć, że w razie czego można "poratować się" także zwykłymi bateriami.