Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy częste wypadanie włosów i nieregularna miesiączka to cos groźnego?

Polecane posty

Gość gość

Witam! Moja córka od ok. Pół roku skarży sie na okropne wypadanie włosów, oraz ich czeste przetłuszczanie się. (Córka ma bardzi gęste, grupe i ciężkie włosy) Ostatnio dowiedziałam się, że miesiączka spóźnia się jej o 3 miesiące. Raczej nie jest w ciąży (ma 13 lat). Ja jako nastolatka również miałam nieregularny okres. Mam z tym iść do lekarza czy to normalne? Dodam, że córka ma tradzić i wystepuje u niej łojotok

Gość Cleo1976
Tak. Jako nastolatka miałam podobne problemy. Pomógł mi ginekolog-endokrynolog. Warto zrobić badanie krei na poziom hormonów płciowych i tarczycy, a także sprawdzić, czy dziewczynka prawidłowo się odżywia. Nieprawidłowa dieta może nasilać wypadanie włosów i zmiany trądzikowe. Aczkolwiek nieregularne miesiączki są naturalnym zjawiskiem do 5 lat od rozpoczęcia miesiączkowania. Możesz też spróbować domowych sposobów - ziół (skrzyp polny, bratek, nagietek), kosmetyków (szampon z czarną rzepą, żele przeciwtrądzikowe) i suplementów diety (preparaty witaminowe) by poprawić wygląd skóry i włosów córki. Radziłabym jednak skonsultować to z lekarzem.

Kiedyś sama miałam problem z wypadaniem włosów, myślałam wręcz że wyłysienie, pewnego dnia trafiłam na tą strone:

wlosomaniaczkapl.wordpress.com

Jest tam polecony specyfik na poprawę kondycji włosów, warto go przetestować, załączam zdjęcie z kuracji 2 miesięcznej, efekt jest fantastyczny