Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dla niektórych wszyscy rodzice to patola nie rozumiem tego

Polecane posty

Gość gość

Np. Komuś podoba się imie Dżesika, to piszecie że to patologia. Ok imie jest prostackie ale żeby od razu wyzywać ludzi że są mało inteligentni? Albo że jakieś imie sie z czymś kojarzy, np z jakimś produktem albo tak jak Amelia z chorobą. Przecież każde sie z czymś kojarzy, jest mąka Basia, margaryna Kasia, gazety Claudia i Olivia, proszek do prania Ariel, sklep odzieżowy Victoria 's secret, podpaski Bella, płyn do naczyń Ludwik, srajtaśma Regina, budyń Paula, sok Kubuś, kosmetyki Joanna, meble Agata i Jula i wiele innych. Jak sie uprze to do każdego imienia znajdzie na dodatek jak ktoś chce dać dziecku na imię np. Regina to od razu piszecie złośliwe uwagi typu "Daj jej na imie Velvet" itp. W dodatku zaprzeczacie same sobie. Jeśli ktoś chce dać dziecku imię Julia to źle, bo oklepane, a jak Dżesika to też źle bo oryginalne. Zosia jest za stare, a Vanessa zbyt nowoczesne. No to jakie imię jest wg was normalne, nie patologiczne? Bo w każdym temacie o imionach znajdzie się ktoś kto pisze że imie jest głupie bo patologiczne/oklepane/stare. Z kafeterii dowiedziałam sie że np imię Wiktoria jest patologiczne, oklepane i stare jednocześnie. A ja nie rozumiem jak cos co jest oklepane może być patologiczne. Więc jeśli znacie "niepatologiczne" imiona to mi podajcie.

Gość gość
Magdalena, Anna.

Gość gość
Też tego nie rozumiem. Ale tu wszyscy użytkownicy lubują się w słowie "patolgia".;)

Gość gość
Imiona popularne, a nie wydziwnione. Takie ktore slyszy sie i przy babci i przy malej dziewczynce. Wiktoria nie jest patologiczna , ale juz Victoria tak. Patologia nazywa sie czesto odmiennosc i poglad ktory nie pokrywa sie z normami. Zyjemy w kraju gdzie te postkomunistyczne,prokatolickie przekonania sa wciaz zywe i kazde odstepstwo od przyjetej normy , obyczaju jest przez niektorych uznane za patologie. Do takich " niepayologicznych imion" naleza min Anna, Magdalena,Natalia, Alicja, Grzegorz,Krzysztof czy Tomasz. Chociaz i tak znajdzie sie za chwile ktos kto stwierdzi ze jednak nie mam racji, no zna Pana Tomasza spod budki z piwem, ktory chleje co dzien na umor, albo niejaka Magde ktorej zabrano prawa rodzicuelskie do trojki dzieci, a ta zrobila sobie dwoje kolejnych! To subiektywne, podobaja nam sie imiona osob ktire lubimy, zas osob ktore nadeply nam na odcisk zle nam sie kojarza. Teraz jest moda na orginalne imiona, typu Mia, Lena, Dzesika , kontra druga czesc polski popadajaca w skrajnasc w przeciwna strone i tu kroluja Hanie, Zofie itd. Dwie grupy stanely w opozycji i jedna na druga bedzie psioczyc! W jednej i drugiej jest jakas moc- w tej pierwszej to imiona zagraniczne i poniekad dazenie do europy do swiata, a ta druga ma na celu kultywowanie tradycji i polskosci, nie chcas sie globalizowac. Najbezpieczniej dac dziecku imie ktore jest zakorzenione w polskosci a jednoczesnie jest imieniem swiatowym jak np Karol,Aleksander, Robert czy chocby Natalia , Alicja itd.. Imie ma byc dziecku przyjacielem, a nie powodem do wstydu.

Gość gość
A to ty nie wiesz, że gdzie dwóch Polaków tam trzy opinie? Ale akurat Dżesika jest prostacka i tylko mało inteligentni ludzie mogą tak nazwać dziecko.

Gość gość
19;39 jaka wielka znawczyni imion. Buhehe. Weź się kobieto za pracę uczciwą i normalną a przestaniesz zajmować się glupotami. To taka dobra rada, bezrobotnych i mopsiarzy 500+ wyczuwam na kilometr. A mnie nie interesują cudze imiona, wiktoria czy Victoria, niech sobie nazywa każdy jak chce, żyjemy w wolnym kraju w środku Europy nasza cywilizacja i gospodarka rozwija się i imie może wymyśleć każdy jakie chce, byleby nie były wulgarne itp. jak się komuś nie podoba to niestety ta osoba ma problem. W tym chorym kraju każdemu się wydaje że ma wiedzę i ma rację na każdy temat. Tak mało tu normalnych ludzi, zbiegają się krzykacze i ludzie o niskim ilorazie inteligencji i szczekają jak kundelki na każdy temat. Mi się nie podobają niektóre imiona Ale neibede przecież z tego powodu nikomu z buciorani wchodzić w życie i wyśmiewać się z innych z powodu imienia.

Gość gość
gość 19:39 Hania i Zofia to jest powód do wstydu? Rozumiem Brunhilda, Kunegunda (można by polmizować) ale Zosia bo za polskie? Śliczne imię, które też ma śliczny zagraniczny odpowiednik. Jacy tu idioci się wypowiadają to aż głowa boli.

Gość gość
gość Weź sobie melisy zaparz, bo ci zaraz żyłka pęknie. Kto komu tu wchodzi w życie z buciorami? Jak się ktoś pyta o imię czy ładne to drugi mu odpowiada. Na tym polega forum ty wielce inteligentna wścieklizno.

Gość gość
Wiecie co, tak na dobra sprawę to ogromny procent rodzin jest patologicznych (dysfunkcyjnych, ja również z takiej pochodzę). Ale lubimy pokazywać palcem... A co do imion - niestety, ale to taki manewr psychologiczny - im bardziej nietypowe imię, tym rodzice bardziej wierzą, ze podniosą tym swoją i dziecka range; ze ono odniesie sukces, ze jest inne i lepsze. A takie imiona nadają ludzie o niskim statusie społecznym - słabe wykształcenie, bezrobocie, korzystanie z pomocy OPS (niby stereotyp, ale bardzo potwierdzony).

Gość gość
19:52 i 19:57 obie macie problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Wystarczy uzyc kilku trudniejszych slow na kafe i od razu zleca sie krzykacze... Czytaj -Hania i Zosia staja w opozycju do zagranicznych imion Mija, Dzesika!! Kaj zes tam wyczytala ze to patologiczne imiona? Z reszta potemmasz wytlumaczone skad " patologiczne" imiona.. Do Pani co to mopsiarzy wyczuwa, to tym razem Cie "wech "zmylil. W mopsie ostatni raz bylam 11 lat temu, po becikowe! Niestety nic innego mi sie nie zalezalo i nie nalezy, chociaz jakby mi dali 500+ za free to pewnie bym wziela :P

Gość gość
Poza tym tutaj zawsze ludzie wpadają ze skrajność w skrajność - tutaj autorko dowiesz sie, ze nawet pieluchy Dada i podanie dziecku słoiczka to patologia:)

Gość gość
Polacy to naród niestety nietolerancyjny. Nikt inny,tak jak Polak, nie gapi się na "inne, na "obcokrajowców", na "homo" itd. Sama jestem za tym, ze jeśli komuś podoba się coś światowego, innemu pospolitego, a jeszcze kolejnej osobie staroswieckiego, to tylko i wyłącznie jego sprawa. Przeraża mnie natomiast gdy czytam wyzwiska od patologii, na pdstawie tylko i wyłącznie tego jak ktoś ma na imię. Do tego dochodzą groźby "dziecko będzie wyszydzane przez rówieśników". Owszem, będzie, ponieważ jest tak wychowywane.

Gość gość
gość dziś "19:52 i 19:57 obie macie problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Wystarczy uzyc kilku trudniejszych slow na kafe i od razu zleca sie krzykacze... Czytaj -Hania i Zosia staja w opozycju do zagranicznych imion Mija, Dzesika!! Kaj zes tam wyczytala ze to patologiczne imiona? Z reszta potemmasz wytlumaczone skad " patologiczne" imiona.." A gdzie ja użyłam słowa "patologia"? Zanim zaczniesz ynteligencyjo za dychę pisać o tym jak to inni czytać nie potrafią twoich jakże "trudnych" słów, zobacz czy ty potrafisz w ogóle czytać. Śmiech na sali.

Gość gość
Już się zaczyna. ;)

Gość gość
"im bardziej nietypowe imię, tym rodzice bardziej wierzą, ze podniosą tym swoją i dziecka range; ze ono odniesie sukces, ze jest inne i lepsze. A takie imiona nadają ludzie o niskim statusie społecznym" Prawda oprócz tej kwestii o statusie społecznym. Takie imiona nadają ludzie o niskiej inteligencji. Status społeczny nie jest wyznacznikiem inteligencji. Ale wiara w to że wyjątkowość imienia ma się przełożyć na wyjątkowość dziecka to prawda.

Gość gość
20:15 trzy glebsze wdechy i powiedz o co Ci chodzi??

Gość gość
20:19 a moze podswiadoma chcec by dziecko znalazlo lepsze zycie gdzies za granicami polski? Latwiej bedzie Dzesice w Eu niz Stanislawie. Prawda? Ale to nie koniecznie jest uwarunkowane inteligencja , od zawsze ludzie dazyli do " lepszego swiata" i tu masz przyklad sprzed lat- kaszubi to zbior ludzi z calej polski, ludzi ktorzy wysprzedawali ojcowizny by szukac owego lepszego swiata, osiedlali sie blisko morza, z nadzieja ze kiedys zalapia sie na statek do "szczesliwego zycia" do Ameryki tym razem.

Gość gość
Bardzo mnie razi to wyśmiewanie imion i wyzywanie od "patologii" przy każdej okazji. Mnie również nie podobają się na siłę spolszczone, obcojęzyczne imiona, ale to nie moja sprawa, jak kto nazywa swoje dzieci. Uważam, że naszemu społeczeństwu przydałoby się okazywanie innym nieco więcej szacunku. Jesteśmy różni- ktoś jest z zawodu neurochirurgiem, ktoś inny kasjerem w supermarkecie. Ktoś chodzi do teatru, ktoś inny na koncert Zenka Martyniuka. Ktoś zarabia duże pieniądze, a komuś innemu w życiu się nie powiodło i musi korzystać z pomocy społecznej. Elementarny szacunek należy się każdemu. Okazywaniem pogardy wobec czyichś gustów, zdolności, sytuacji materialnej wystawiamy fatalne świadectwo wyłącznie samym sobie.

Gość gość
gość 20:28 A to już dziecku układasz przyszłość? A skąd wiesz co będzie za 20lat? Poza tym wiele imion polskich ma swoje zagraniczne odpowiedniki. Magdalena może za granicą być Megi a Kasia Kate....

Gość gość
Te na sile spolszczone imiona wymusilo na nas prawo , jeszcze do niedawna ( bo chyba 2 lata temu) imie musialo byc pisane tak jak sie slyszy, a dziewczece imiona konczyc sie na -A, imie musialo byc spolszczone. Odkad zniesli ten przykaz, nastapil bum na dziwnie brzmiace imiona, ktorych czasem niewiadomo nawet jak przeczytac, albo zapisac.

Gość gość
gość 20:21 Że jesteś idiotką. Czy już zrozumiałaś czy nadal masz problem z czytaniem o który tak posądzasz innych?

Gość gość
20:36 ... yyyy. To jeszcze raz przeczytaj... " a moze podswiadoma chcec by dziecko znalazlo lepsze zycie gdzies za granica" z naciskiem na slowo - podswiadomie.

Gość gość
20:39 takkk, twoj komentarz jest szczytem wyrachowannia i kwintesensja elokwencji.

Gość gość
19:39 Hania i Zosia to piękne polskie imiona, żaden powód do wstydu. Ja rozumiem jakby dziewczynka sie nazywała jakaś Skolopendra, toby mogła sie imienia wstydzić, ale nie Hani czy Zosi :D Przy czym gdybym była Dżesiką to bym nie lubiła swojego imienia. Zresztą ważna jest pisownia. Wiktoria jest normalnym starym imieniem ale Victoria w Polsce już jest dziwne.

Gość gość
Wszyscy, bez różnicy, kierują się modą. Pamiętam, że gdy byłam dzieckiem imię Zosi a, Staś, Tadeusz, Antosia to była wiocha jakich mało. Dziś są na topie to będą przekonywać, że wybór takiego imienia wiąże się z inteligencją. Inteligencja nie ma tu nic do rzeczy. Profesor, który prowadził zajęcia na mojej uczelni, fanatyk historii starożytnej, nazwał swoich dwóch synów bardzo orginalnie, zapewne powiedziałybyscie patologicznie. Cóż, może profesorem i autorem wielu publikacji został przez przypadek. Bo zapewne nie był inteligentny. ;)

Gość gość
gość Nie kupuje tego.

Gość gość
To zależy z czym imie sie kojarzy. Skojarzenie Kubusia z sokiem jest jeszcze ok, chociaż Bella - jak podpaski to już trochę niefajne. No ja bym nie chciała sie nazywać Bella, to trochę tak jakby sie nazywać Naturella albo Always. A co do zagranicznych imion - mieszkamy w Polsce i nie rozumiem sensu dawania zagranicznych imion. Jeśli myślicie że jakaś Jessika, Carolina czy inna Pier*olina dzięki imieniu będzie oryginalniejsza od Leny Olki czy Pier*olki to sie mylicie, bo można mieć zaje*iscie oklepane imie i być oryginalnym albo na odwrót - nazywać sie jakaś Amanda, Nelly Srelly i być takim przeciętnym człowiekiem bez wyrazu. Szkoda mi dzieci które mają dziwne imiona, no bo jak to brzmi - np. czytałam że ktoś dał dziecku na imię PRINCESSA i dzieci sie z niej śmieją. No to tak jak KitKat, Lion, Prince Polo. Trochę szacunku powinno sie do dziecka mieć a nie dawać imie na cześć podpasek. "Bella, idź mi kup podpaski Bella" xD

Gość gość
20:47 nie musisz, masz prawo miec wlasne zdanie, chociaz w dalszej czesci mojego postu masz wyjasnione co mialam na mysli. Jeszcze jeden "dowod" na to ze moge miec racje. Te zagraniczne imiona sa zaczerpniete z amerykanskich filmow, seriali, czy od gwiazd! Polska telewizja przesaczona jest ta mrzonka o " idealnym amerykanskim zyciu" Nie nadaje sie imion niemieckich, francuskich czy japonskich, a wlasnie amerykanskie - Brajany,Keviny i Dzesiki itd. Pisze ze moge miec racje, a nie ze mam, bo to tylko moja sukiektywna ocena i spojrzenie na temat, niepoparte zadnymi dowodami, z reszta ciezko byloby wywnioskowac czym tak naprawde kierowali sie rodzice Brajana, nadajac mu takie imie.

Gość gość
gość Nie wiem co ma "wyrachowanie" i "elokwencja" do nazwania cię idiotką. Ale rozumiem, że to są te "trudne" słowa, które dają ci powód do obrażania innych kiedy skrytykuje się twoją jakże "inteligentną" opinię. Jak widać nie tylko czytać nie potrafisz, ale także używać słów zgodnie z ich znaczeniem.

Gość gość
"Profesor, który prowadził zajęcia na mojej uczelni, fanatyk historii starożytnej, nazwał swoich dwóch synów bardzo orginalnie, zapewne powiedziałybyscie patologicznie" Powiedz jakie to imiona. Sokrates? Seneka?